Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Kitab-ül Hiyel

Kategori: Edebiyat Yazar: İhsan Oktay Anar Yayınevi: Iletişim Yayınları

Kitab-ül Hiyel

  • Yayın Tarihi: 01.05.2018
  • ISBN: 9789754705423
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 154
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13 x 19 cm
Tanıtım Bülteni
Puslu Kıtalar Atlası'yla birçok insanı şaşırtan ve sevindiren İhsan Oktay Anar'ın ikinci romanı Kitab-ül Hiyel, eski zaman mucitlerinin inanılmaz hayat öykülerini anlatıyor. Yafes Çelebi, Calüd ve Lalezar Necef Beyden Angilidis Efendiye, Samur ve Yağmur Çelebilerden Uzun İhsan Efendiye bir sürü mucit, hiyelkar, aktarıcı, rivayet edici, mağdur, sarhoş, meyhaneci, kahveci... Okuyanın okumayanlara kolay anlatamayacağı, ama insanın birileriyle paylaşmak isteyeceği romanlardan, Kitab-ül Hiyel
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kitab-ül Hiyel PDF 6.39 MB İndir
Kitab-ül Hiyel EPUB 7.14 MB İndir
Kitab-ül Hiyel MOBİ 5.64 MB İndir
Kitab-ül Hiyel ODF 6.02 MB İndir
Kitab-ül Hiyel DJVU 7.52 MB İndir
Kitab-ül Hiyel RAR 4.89 MB İndir
Kitab-ül Hiyel ZIP 4.51 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Arkadaşlar, bir söz vardır. Yeterince gelişmiş bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez. Arthur C. Clarke söylemiştir bunu. Bu tarz bir söz yani. İki asır öncesinin insanına cep telefonu nasıl gelirdi, işte öyle bir şey. Yeterince gelişmişten kasıt da çok gelişmiş, inanılmaz gelişmiş, öyle böyle gelişmemiş yani. Şimdi bunu alalım, III. Selim’den başlatalım, II. Meşrutiyet’e dek getirelim. Bu araya üç adet mucit koyunuz, zamanına göre inanılmaz olan icatları, devri daim makinesi yapma uğraşlarını koyunuz, bolca masalsı öğeler koyunuz. Bu.
İhsan Oktay Anar’ın dilinden bahsedeceğim. Açılarak değişen bir dil. Tanzimat Fermanı’nı aslından bir okuyun, ilk okuyuşta bir şey anlamazsınız. Birincisi, kelimelere birazcık yabancılık çekeceksiniz. İkincisi de o zamanlar cümleymiş, noktaymış, pek olmadığı için virgüllerle, fiilimsilerle bağlanan cümlelerin sonu bir türlü gelmez, bilgiyi işlemeye çalışan beyin de bir süre sonra infilâk eder. Anar’ın diline bakalım, rivayetlerin dile getirilişi, cümle yapıları tam o zamanların cümle yapısı. Güzelliğe gel, bir süre sonra yapı değişiyor ve okuyucu bunun farkına bile varmıyor. Hemen çok kültürsü bir çıkarım: Modernleşmenin nasıl yapılması gerektiği metinlerle, dile işlev açısından yaklaşarak da verilebilir mi, bu ileti bu metinde mevcut mu? Ohoho, deli postmodern.
İlk bölüm: “Yâfes Çelebi Hazretlerinin Görülebilen Menkıbelerinden Bazılarının Bildirilmesi Hakkındadır”.
Yâfes Çelebi, gençliğinde kılıç dövme işinde hünerlenmek isteyen ve bir ustanın yanına çırak olarak giren bir Osmanlı genci. Süper kılıçlar yapıyor, en sonunda loncası tarafından ustalığa yükseltiliyor. Anar’ın Osmanlı hakkındaki derin bilgisinden bahsetmeme gerek yok. Yâfes Çelebi, Frenklerin hiyel ilmine gönül veriyor. Hiyel hem hileler anlamına geliyor, hem de mekanik ilmi anlamına geliyor.
Bir debbâbe tasarlıyor Yâfes, tankın ilkel hali. Yuvarlanan bir fıçı adeta. Bu icatların çizimleri kitapta var ve Anar kendi çizmiş hepsini. Süper.
Patent gibi bir şey için Hiyel Kalemi’ne başvuruyor Yâfes ve Zencefil Çelebi’nin yoluna daha yeni girmiş oluyor. İhtira beratı alması gerekiyor bizim tanıdık Uzun İhsan Efendi’den. Efendi vermiyor. Derken olaylar olaylar…
Anar’ın başarıyla yaptığı şey: Zaten günümüz insanına birazcık büyülü gelen Osmanlı’ya biraz da büyülü gerçekçilik eklemek. Bu büyünün içinde felsefe de var, başlı başına bir sihir olan teknoloji de var, tesadüfler de var, var da var. Kurguyla birlikte okuyucuyu bağlayan bu olay anlatım tekniği olarak da kullanılıyor; zamanda bir ileri, bir geri giderken eskinin şimdiden pek kopuk olmadığını adeta kelebek etkisiyle görüyoruz. Bir de kullanılan dil var, onu Amat’ta ele alacağım.
Okuyun ve edebiyatın pırıltısından bir parça üstünüze sinsin.


İhsan oktay’ın tüm kitapları okunmalı. Bu kitaptan başlanabilir.


Yazarın her kitabı okunmaya değer. Mükemmel..


ihsan oktay üslubu ve özgün karakterleri tek kelimeyle mükemmel


Kelimeleri, olay örgüsü ve üslubuyla tam bir Anar kitabı. Türk Edebiyatında daha iyi çok az eser okudum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*