Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Ölürken

Kategori: Edebiyat Yazar: Jim Crace Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Ölürken

  • çevirmen: Nuray Çabuk
  • Yayın Tarihi: 29.01.2004
  • Orijinal Adi: Being Dead
  • ISBN: 9789755393933
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 168
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Baştan belirtelim! Ölürken, boş vakitlerini hoşça geçirmek isteyen okurları, alışıldık bir olay örgüsü bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak bir romandır. Ölüm üzerinde, çürüme üzerinde, ahret üzerinde düşünürken, insanı irkiltecek imgelerle karşılaşmaya cesareti olan okurlarını arıyor. Hani okuyup bitirdikten sonra, bir daha sizi hiç terk etmeyen metinler vardır ya... Yıllar geçer, karakterleri ve olay örgüsünü açık seçik hatırlayamazsınız belki, ama kitabın duygusu sizinle kalır. İşte elinizdeki kitap onlardan biri. Çağımızın en cüretkar, entelektüel açıdan en kışkırtıcı yazarlarından birinin gerçek edebiyat okurunun zihnine musallat olacak bu kışkırtıcı romanı, geçmişle bugün arasında gidip gelerek farklı bir seyir izliyor. Öğleden sonra, Bariton Körfezi. Rüzgarın önünde savrulan kumlar zaman zaman şarkı söylediği için böyle deniyor buraya. İkisi de zooloji doktoru olan Joseph ile Celice, orta yaşlı ve cazibe yoksunu bu evli çift, sahilde çıplak, sere serpe uzanmışlar. Otuz yıl önce ilk kez seviştikleri yer burası. Bugün, geçmişte "öldürücü" bir tutkuya mekan olmuş bu sahilde bulunuş nedenleri, "geçmişi yineleme" dürtüsüyle kapıldıkları bir nostalji nöbeti. Aynı zamanda da geçmişten kalan bir hayaleti "gömme" arzusu. Ancak bu metruk ve nostaljik plaj, bu kez bir sevişme yerine hunharca işlenen bir cinayete sahce olacak. Ölümün günü olacak bugün... Yazar Joseph ile Celice'in hayatlarını ve müstehcem ölümlerini çürüme ve dirilme gibi, daha geniş bir doğal süreç bağlamına yerleştirirken, bu süreci hiçbir ayrıntıyı atlamadan, şaşırtıcı ve büyüleyici bir özgünlükle, günbegü anlatıyor. Hem de düzyazıda şiire yaklaşarak ve okurunu garip bir biçimde rahatlatarak. Çürüme ve dirilme, bu romanda eşanlamlı. Başka hiçbir yerde olmadığı kadar...
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Ölürken PDF 6.97 MB İndir
Ölürken EPUB 7.79 MB İndir
Ölürken MOBI 6.15 MB İndir
Ölürken ODF 6.56 MB İndir
Ölürken DJVU 8.20 MB İndir
Ölürken RAR 5.33 MB İndir
Ölürken ZIP 4.92 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


bir arkadaş tavsiyesi üzerine almıştım bu kitabı ve böylece jim crace’i tanımış oldum, ben kitabı çok beğendim, o zamanlarda okuduğum kitaplardan farklı bir tat vermişti. evli bir çiftin ölüm üzerine olan serüvenini anlatmakta. cümleleri de etkileyiciydi, klasik bi anlatım yok, olayın içine alıyor sizi.


Baştan itiraf edeyim, ben bu kitaptaki ömür boyu içimde kalabilecek duyguyu hissedemedim. Belkide başlarken çok şey bekledim yada anlamadım kitabı. Ama yıllardır yaptığım hatayı yaptım , kitabevi raflarına bakarken gözüme ilişti, arkasını okudum, bu kitapla karşılaşmam kaderimdir veya her işte bir hayır vardır dedim ve almaya karar verdim ama sonra biraz pişman oldum. Bence kitapta yazar ölüm öncesini ve sonrasını otopsi raporu gibi biraz daha fazla anlatmış olsaydı, hani Türkçe’deki “B.k yoluna gitmek” deyimi ki kitabın anafikrinin önemli bir kısmı budur, daha iyi çizilerek anlatmış olurdu gibi geldi bana. Ama kimse yoğurdum ekşi demiyor, hiçbir yayınevi de bastığı kitabın arkasına ilginç olmayan metinler yazmıyor. Kapılıp almamak gerek. Keşke bir yayıncılar birliği gibi merci olsa da bağımsız eleştiriler veya yorumlar kitap arkalarına yazılabilse diye düşünmeye başlamadım değil. Sonuç olarak yayıncının bu kitabın ömür boyu içinizde kalır dediği duygu keşke kitabın kahramanı ben olsaydım (tabi ölen değil) denen kitaplara daha özgü gibi geliyor. (Ben artık eleştirilerime bu cümleyi yazmaya karar verdim bu arada.) Kitapları kıyaslamak doğru değil biliyorum ama örneğin Parfümun Dansı (Tom Robbins) bu nitelemeyi daha çok hakediyor kesinlikle. Yani içinizde ölene kadar kalıp unutulmamayı veya keşke bu kitap gerçek olsaydı kahramanı da ben olsaydım dileğini…Hesapta olmaya bir tatile gittiğinizde eve sahinbinin küçük bir yazlık kitaplığında elinize geçerse okunabilecek bir kitap, diyorum son olarak.


Ölürken çok korkunç bir ölüm sahnesiyle başlıyor. Sonrasında öldürülen şahısların hikayeleri anlatılmaya başlıyor. Yeryer güzel yeryer sıkıcı bir anlatımı var hikayenin. Joseph ile Celice ‘nin hayatları üzerine kurulmuş bir kurgu. Kısa bir roman.


Aşk, tutku ve cinsellik arasında öylece uzanan ölümün derinlerinde, diplerinde, ayrıntılarında dolaşan bir anlatı. Başınızı biraz daha aşağı eğip en bait olaylara bile dikkatle bakmanızı sağlayabilecek bir kitap.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*