Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Süpersimetri (Ciltli)

Kategori: Bilim & Mühendislik Yazar: Gordon Kane Yayınevi: Tübitak Yayınları

Süpersimetri (Ciltli)

Tanıtım Bülteni
İnsanlar, tarih boyunca doğanın nasıl işlediğini anlamaya çalışmışlardır. Parçacık fiziğinin Standart Modeli, doğanın en temel yapıtaşlannı ve kuvvetlerini betimleyerek, bu konuda oldukça başarılı bir açıklama ortaya koymuştur. Parçacık fiziğine yön veren kuruluşlardaki çok büyük boyutlu hızlandırıcılar ve araştırmanın sınırlarında çalışan kuramcılar sayesinde de doğayı keşfetme çabaları bir sonraki büyük sıçrayışına ulaşmıştır: süper-simetriye.Tam anlamıyla bir birleşik kuram arayan çağdaş araştırmanın bu epik öyküsünde Gordon Kane, bizi hem süpersimetrinin kavramsal çerçevesine, hem de sözü edilen büyüleyici keşfin yapılacağı dev parçacık hızlandırıcılarına götürüyor. Yazar, Standart Mo-del'in temellerini verdikten sonra, süpersimetri kuramını açıklıyor; temel parçacıkların her birinin bir "süpereş'e sahip olduğunu ve bunların CERN'deki LHC gibi dev hızlandırıcılarda saptanabileceklerini söylüyor.Süpereşler yardımıyla Higgs bozonlarmın varlığı ve protonun kararlı olup olmadığı gibi parçacık fiziğinin pek çok temel problemi çözülecek, ayrıca kozmolojinin en büyük gizemlerden biri olan evrenin "karanlık madde'si açıklanabilecektir.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Süpersimetri (Ciltli) PDF 6.23 MB İndir
Süpersimetri (Ciltli) EPUB 6.96 MB İndir
Süpersimetri (Ciltli) MOBI 5.49 MB İndir
Süpersimetri (Ciltli) ODF 5.86 MB İndir
Süpersimetri (Ciltli) DJVU 7.32 MB İndir
Süpersimetri (Ciltli) RAR 4.76 MB İndir
Süpersimetri (Ciltli) ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


merakla okuduğum bir kitap bu konularla ilgilenlere tavsiye ederim bilgi olarak çok şey katıyor insana


Süpersimetri güzel bir kitap anlaşılması güç ama güzel…


çok güzel bir eser parçacık fiziğine ilgi duyupta anlayamadığınız bazı konuları anlayabilme yetisi kazandıran bir kitap defalarca okunması tavsiye olunur


sağduyuya aykırı olduğu için kavranması çok güç bazı kavramlar vardır. uzay-zamanın kütleçekimi ile bükülmesi gibi.parçacık fiziğiyle ilgili, sayduyuyu bir türlü ikna edemeyen konuların biraz daha fazla anlaşılabilmesi ve ikna olunabilmesi için mükemmel bir yazı.


Standart Model ötesi kuramlardan biri olan Süpersimetri bu kitabın konusunu ve yazarın uzmanlık alanını oluşturmaktadır. Günümüz parçacık fiziğinin gözde kuramı Standart Model iyi bir pertürbatif teori olmasına karşın açıklayamadığı birçok fiziksel olguda söz konusudur. Bu anlamda fizikçilerin Standart Model ötesi kuramlara olan ilgisi artırmıştır. Süpersimetri bunlardan en önemlileri arasındadır. Standart modelin açıklayamadığı ya da yetersiz kaldığı bazı sorunlara; Higgs mekanizması, karanlık madde gibi kavramlara açıklık getirebileceği düşünülen süpersimetri, “Herşeyin Kuram”ı olarak elde edilebilecek nihai kurama ulaşmakta önemli bir aşama olabileceği düşünülmektedir. Planck ölçeğinde tasvir edilen Sicim kuramı ve M-kuramı gibi kuramlar ile Standart model arasında bir bağlantı kurma görevinide yerine getirebileceği düşünülmektedir. Kitabın yazıldığı tarih itibariyle CERN’de kurulu olan LEP hızlandırıcısı, geçen on yıl sonunda yerini LHC’ ye bırakmıştır. Artık daha yüksek enerjilere çıkılmasıyla birlikte süpersimetriye delil teşkil edecek deneysel verilerin alınması mümkün hale gelmiştir. Bu anlamda önümüzdeki yıllarda çarpıştırıcıdan alınan verilerin analizi suretiyle Süpersimetrinin geçerliliğide sınanmış olacaktır. Kitap, okunurluğu bakımında akıcı olmakla birlikte, fiziksel terimlere kısa açıklamalar getirerek her disiplinden okuyucunun anlayabileceği seviyeye sahiptir. Ancak kitabı Türkçeleştirirken çevirmen ciddi problemlerle karşılaştığı olasıdır, bu problemlerin bir kısmının altından ustalıkla kalkmasına karşın bazı yerlerde de başarısız olduğu söylenebilir. Özellikle kısaltmalar indeksinde bazı kısaltmaların açılımı yanlış verilmiş ve süpersimetrik parçacıkların türkçeleştirilmelerinde seçtiği isimler hiyerarşi problemi yaratmıştır. Tüm bunlara rağmen kitap akıcılığından bir şey kaybetmemiştir, özellikle kitabın son bölümünde yazarın düşünceleri oldukça ilgi çekicidir. Konuyla ilgisi olan herkesin okumasını tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*