Jean Wahl ve Alexandre Kojève ile birlikte, Fransa’da Hegel’in felsefesinin yayılmasını ve uzun denebilecek bir süre boyunca düşünce dünyasına hükmetmesini sağlamış olan 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden biridir Jean Hyppolite.Başyapıtı olan Kapital’de kendisini açıkça Hegel’in öğrencisi olarak ilân eden ve düşünceleriyle neredeyse yüz elli yıldır dünyayı hem düşünsel anlamda hem de pratik anlamda son derece etkilemiş bir düşünür olan Marx’ın eserlerinin kaynakları, felsefeyle ilişkisi halen önemli bir tartışma konusudur. Bu türden tartışmaların gelip dayandığı asıl nokta da Hegel’in felsefesidir, Marx’ın Hegel’le olan ilişkisidir.Jean Hyppolite, Marx ve Hegel Üzerine Çalışmalar’da (1955), Hegel’in felsefesindeki Marksizme kaynaklık etmiş olabilecek öğeleri, Marx’ın olgunluk dönemi eserlerinin ardında yatan felsefi varsayımları, Marx’ın Hegel eleştirisinin içerimlerini ve bu eleştirilerde haklı olup olmadığını ve ayrıca hem Hegel’in hem de Marx’ın düşüncesinin varoluşçu felsefe içinde değerlendirilebilecek yönlerini tartışmaya açıyor. Hyppolite’in eseri, bu anlamda, Herbert Marcuse’nin Us ve Devrim’i (1941) ve György Lukács’ın Genç Hegel’inin (1948) yanında Marx ve Hegel ilişkisine dair üçüncü büyük ana kaynak olarak görülebilir. “Hegel’in Fenomenoloji’sini okumuş olmadan Kapital’i okumak kaçınılmaz bir şekilde bir dizi yanlış yoruma götürecektir.” Hyppolite’in, Marx’ın Hegel’le olan ilişkisine dair söyledikleri halen üzerinde düşünülmeye değer ve Marx ve Hegel Üzerine Çalışmalar bu anlamda hem Hegel’in hem de Marx’ın düşüncelerini kavramak açısından önemli bir başvuru kaynağı sunuyor.
Hegel’in ölüm idraki üzerinden varoluşsal bir farkındalık uyandırma, onun yabancılaşmasını Marksçı geleneğin sığlığından çıkarıp Marx ile karşı karşıya getirme, iki filozofun devlet anlayışlarınu kıyas vs. konularda nitelikli ve etkin bir eser.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Hyppolite’in Hegel ve Marx okuması diyebiliriz. Ama bence temel metinler okunmalı ve sonra bu yoruma bakılmalı
Marks ve Hegel ilişkisini anlamak için ideal bir eser
Jean Hyppolite bir Hegel uzmanı günün sonunda, bir Hegelci olarak Marx’a bakışını görmek için dahi bir göz atmalı kitaba.
ilginç bir kitap şahsiyetleri tanıdığını düşünen kişilere de ders niteliğinde
Hegel’in ölüm idraki üzerinden varoluşsal bir farkındalık uyandırma, onun yabancılaşmasını Marksçı geleneğin sığlığından çıkarıp Marx ile karşı karşıya getirme, iki filozofun devlet anlayışlarınu kıyas vs. konularda nitelikli ve etkin bir eser.