Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Ethica  Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak

Kategori: Felsefe-Düşünce Yazar: Benedictus Spinoza Yayınevi: Kabalcı Yayınları

Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak

Tanıtım Bülteni
Türkçeye ilk kez Latince özgün metinden çevrilen Batı Felsefesi’nin sarsılmaz klasiği Spinoza’nın Ethica’sı, ele aldığı “Tanrı, İnsan, Zihin, Beden, Akıl, Duygular, Özgürlük” gibi derin felsefi konulara matematiksel bir düşünme yöntemiyle ve mantık kuralları çerçevesinde yanıt arayan, özgün bir üslupla kaleme alınmış, zorlu, çarpıcı ve kışkırtıcı bir eserdir. Tanımlarla, açıklamalarla, önermelerle, önerme sonuçlarıyla, kanıtlamalarla ve notlarla örülü içeriği, insanın bu eseri çoğu felsefe kitabından ayrı bir rafa yerleştirmesini, zihninin en açık ve en berrak anında o raftan alıp okumaya başlamasını, hatta bütün kitabı bitirdikten sonra tekrar başa dönüp bu kez daha ayrıntılı bir bakış açısıyla okumasını gerektirir. Bu yüzden belki de ancak Spinoza’yla karşılıklı oturup konuşarak, tartışarak, dura dura, sindire sindire okununca kavranabilecektir. O vakit görülecektir ki, aslında Ethica’nın o yoğun mantık örgüsü içine gizlediği tek bir hedefi vardır: insan aklını varlığın en üst bilgisine erişecek kıvama getirmek ve bu şekilde insana sonsuz bir mutluluk yaşatmak...
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
Kitapyurdu Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
D&R Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
Idefix Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
BKM Kitap Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
Hepsiburada Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
Nadir Kitap Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
N11 Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
Amazon Türkiye Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak PDF 6.23 MB İndir
Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak EPUB 6.96 MB İndir
Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak MOBI 5.49 MB İndir
Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak ODF 5.86 MB İndir
Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak DJVU 7.32 MB İndir
Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak RAR 4.76 MB İndir
Ethica Geometrik Yöntemlerle Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Evet, biraz sonra çok ilginç şeyler olacak. Efsane unutkanlığımla felsefeye el attım. Şimdi gerçekten anlamayan adamlığı oynayabilirim.

Spinoza’nın aforoz edilmişliği vardır, basılı bir eseri yokken. Tanrı’yı panteist denebilecek bir çizgide değerlendirdiğinden olabilir. Yaşadığı dönem daha pek aydınlanmadığından Tanrı eli sopalı bir adam olarak görülüyor ve O’na ulaşılması yerine O’nun gazabından kaçılması tavsiye ediliyordu. Bu o dönemde ne kadar tavsiye oluyorsa işte, anlayın. Spinoza Tanrı’yı başka bir düzleme oturtur. Descartes’ın tümevarımıyla, ruh ve beden düalizmiyle ulaştığı Tanrı’yı her şeyin ve kendi kendisinin nedeni olarak değerlendirir. Varolan her şey ya töz olarak kendi başına vardır ya da başka bir şeye bağlı olarak. Töz biriciktir, kendinde olandır ve başka bir şeyle ifade edilemez. Tözün doğru olmaması gibi bir fikir saçmadır, Spinoza için bu, “doğru bir fikrin yanlış olup olmadığını merak etmek” gibidir. Tanrı’nın sınırsız, sonsuz özünü ve sıfatlarını ifade eden töz, zorunlu olarak vardır. Doğası gereği. Her neyse, bu ve diğer ispatlar yapılmadan çok önce dönemin uluları celallenmiştir ve Spinoza ocak dışında bırakılmıştır. Kendi halinde bir emekçi olan, cam üretip satan bir adam herkese karşı. Hak bildiği yolda yalnız yürümüş, özgürlüğünün kısıtlanacağından korkup teklif edilen profesörlüğü bile reddetmiştir.
Geometrik yöntemle kanıtlanmış beş bölümlük ahlak. Spinoza, okura garip görüneceğini tahmin ettiği bu yöntemi epistemoloji, fizik, ahlak vs. hakkındaki düşüncelerini sistemli hale getirip kesin kanıtlara ulaşabilmek için kullandı. Tümdengelimle açımlamalar yapıldığında bu yöntem cuk oturur, her şeyin ilk nedeninden yola çıkılarak insanın tekamülüne uzanan bir yola dönüşür. İnsan, varlığın en üst bilgisine ulaşırsa sonsuz mutluluğun kapılarını da aralamış olur. Spinoza, insanoğluna bir anlamda kurtuluşu da göstermektedir. Tanrı’nın izinde duygular, zihin, akıl ve yaşam bir bir çözümlenir. Tabii Tanrı’yı aşkın bir varlık olarak görmemek lazım. Tanrı doğadır, Spinoza’nın terimiyle Natura Naturans. Tanrı’nın nitelikleriyle özdeş bir doğa. Natura Naturata ise edilgin doğadır, tözün sıfatlarının bir yansımasıdır. Biri etken, diğeri edilgendir. Bu ikisi bir araya gelince bildiğimiz evren oluyor işte. Kafam karıştı lan dur.

Beş bölümden ilki Tanrı. Yukarıda birkaç şey söyledim, kaldığım yerden devam. Her şey Tanrı’dadır ve O’nun özünden zorunlu olarak çıkar. Bölümlenebilen doğa, her parçasında Tanrı’nın bir parçasını taşımaktadır. Tanrı, bunların nedeni olsa da bunlar Tanrı’nın özünün bir parçasını taşımalarından başka bir varoluş içermezler, bunun nedeni varoluşun Tanrı’ya özgü olmasıdır. Oldu mu? Yani buradan yola çıkarsak Tanrı iyi veya kötü değildir, tarafsızdır. Doğa amaçsızdır. Bunun üstünden Spinoza, metinde birçok yerde yaptığı gibi, bizdeki “7.4 yetmedimi?” mantığının eşine sahip olan dönemin din adamlarına bir temiz geçirir. Nedensellik, Spinoza için birbirini etkileyen sonsuz nedenler denizidir, etkin bir mantığın ürünü değildir.

İkinci bölüm Zihnin Doğası ve Kökeni. Düşünce, Tanrı’nın bir sıfatıdır, haliyle sınırsızdır. Yer kaplamak da öyledir. Buradan da zihin-beden birliğine varıyoruz, Descartes’tan ayrılan bölüm. İnsan zihnini kuran fikrin nesnesi bedendir, bedenimizin durumlarına ait fikirler zihnimizdedir, öbür türlü bu da Tanrı’ya ait olacaktı ki bölümlerin Tanrı’nın varoluşunu taşıyamayacağını söylemiştim. Söylemişti. Spinoza. Bu kanıttan yola çıkarak cisimlere, doğanın bir parçası olan bireye ulaşırız. Bütün cisimler hareketli veya hareketsizdir, hareketli olanlar diğerlerine göre daha hızlı veya daha yavaştır. İnsan bedeni cisimlerden meydana gelmiştir -o zamanların bilimiyle böyle adlandırmaları normal bence, bilim ne kadar ilerlemişti de, terimler ne kadar ortaya çıkmıştı da, falan- ve bu cisimlerin bazıları sıvı, bazıları katı, bazıları da gazdır. En önemlisi, her bir cisim bir diğerini etkiler. Nedenselliği hatırlayın. Etkileşimdir olayın özü, zihin ve beden etken olduğu kadar edilgendir de. Dış cisimler bedeni etkiler, zihinde değişme yaşanır ve bu ne kadar artarsa o kadar iyidir. Tabii bu ikisinin birbiriyle olan ilişkisi de önemli. Zihin, bedeni bilmez. Tanrı’nın iki fikri olmaları dolayısıyla bağlantılıdırlar. Şu da var: “Zihin bir şeyi doğanın genel düzenine göre algılarsa, ne kendisi hakkında, ne kendi bedeni hakkında, ne de dışındaki cisimler hakkında tam bir bilgi sahibi olabilir, bu şeylerle ilgili ancak bulanık ve bölük pörçük bir bilgisi olabilir.” (s. 118) Yani arkadaşlar, bir şeyi yaşamadan, deneyimlemeden bilemeyiz. Bize beden lazım. Evet. Tanrısal töze bağlı bir zihin ve beden birlikteliği, insandır işte. Bayağı, bildiğimiz.

Üçüncü bölüm Duyguların Kökeni ve Doğası. Zihnin bire bir fikirleri önemli. Spinoza’ya göre bütün duygular keder ve sevinçten doğar. Keder edilgen bir duygudur, sevinç etkin.

Bundan sonra çok genel gidiyorum.

Zihin ve beden birbirini dışlamaz, bedenin etkenliği azalınca zihninki de azalır. Bu yüzden zihin, etkinliğini üst seviyede tutmaya çalışır, bir anlamda mutluluğu sağlamak için çalışır, bir anlamda varlığın sürmesi için çalışır, bir anlamda iyiyi bulmak için çalışır. Bu iyi nedir peki? Valla çeşit çeşit insan var, zihin var, iyi ve kötü görecelidir, değişir. Arzulanan şey iyidir, zihin için. Zihin etkendir çünkü. Şehvet, hırs, kıskançlık gibi duygular edilgendir, üretilir. Bunlar adamı katil eder. Lütfen biraz dikkat edelim. Ha, bir de conatus mevzusu var. öz, zihin-beden, her neyse işte, varlığın doğası gereği devamlılığı içerir, intihar insanın dış etkilere karşı yenilmesi sonucu ortaya çıkar. Evet.

İnsanın Esareti ya da Duyguların Kuvveti. Zihinde direkt bir bilgi yoktur, zihin yansıları anlamlandırmaya çalışır. İyi-kötü bu şekilde ortaya çıkıyordu, bunlar da duygularla ilişkiliydi. Heh, Spinoza’ya göre duygularını denetleyemeyen insan esaret altındadır, kaderin boyunduruğundadır. İnsan için erdemle donanmak, kendisi için en iyiyi arama çabasıyla birlikte başlar. Aklın kılavuzluğunda elbette. Bu noktada üç tür bilgi olduğunu belirtir Spinoza, birinci tür bilgi duyusal bilgidir, halk arasında cognitio primi generis olarak da bilinir. İyiliğe yönelmede yetersizdir. Asıl önemli olan ikinci ve üçüncü tür bilgidir. Bunlardan ikincisi çıkarımlar sonucunda oluşan bilgidir, bilimsel bilgi dersem saçma bir şey demiş olur muyum? Doğayı açıklamada en yetkin bilgiyse üçüncü tür bilgidir; sezgisel bilgi. Bu bilgi, bizi Tanrı’ya yaklaştıran bilgidir. Erdemle donatan, mutlu eden, iyiliğe yönelten, algı ötesi bir bilgi. Bundan bir tane satın alıp yatmadan yedire yedire yüzünüze sürün, dört haftada farkı hissedeceksiniz.

Aklını kullanan insan ne yapar, kendi kamiliyetini -böyle bir kelime varsa- başkalarında da görmek ister, mal mülk derdine düşmez, herkesin iyiliği için çalışır. Marksizm’in temellerini görebilmek mümkün. İnsan çeşit çeşit esaret altına girmektense özgür olmaya çalışır, tabii özgürlük adı altında nedenselliğin nedenini anlamazlıktan gelerek olmaz bu. Hobbes’un tüm gücü devlete verme fikriyle de olmaz. İnsan ne ederse yine kendi eder kardeşim.

Son bölüm de nasıl süper bir insan oluruz, onun üzerine. Yine iyi özet geçmişim, her sayfaya iki üç işaret koymuştum normalde. Okuyalım arkadaşlar, pek çok muhterem şahsı derinden etkilemiş bir filozof emmimizdir Spinoza, hayatlarımız hakkında çok mühim şeyler söylemiştir.


Felsefe tarihinin en önemli kitaplarından biri. Başka söze gerek yok.


Spinoza 1632-1677 yılları arasında Hollanda’da yaşamış. Yahudi bir tüccar ailenin çocuğu. Ailesi dini eğitim alması için cemaate teslim etse de bu onu pek sarmamış ve cemaati terk etmiş. Bununla birlikte ailesinden de uzaklaşmış. Hayatını basit işler yaparak kazanmış. Yazdığı kitapların büyük kısmı ölümünden sonra yayınlanmış.
Spinoza bu eserinde Tanrı, zihin, duygu, akıl gibi kavramları matematik yöntemlerle kanıtlamaya koyulmuş ve çeşitli formüller geliştirmiş.
Bilinen bir önyargı var diyor Spiniza; tanrı dünyadaki her şeyi insan için, insanı da kendisine tapması için yarattı. Bu yanlış bir yaklaşımdır diyor ve bunu matematik formülerle izaha koyuluyor. Bu izahlar ve formüller okumaya değer.


Spinoza’nın içinde bolca geometri bulabileceğiniz en ünlü eseri. Panenteist, ahlak, zihin üzerine yetkin bir kitaptır. Spinoza’dan bahsetmeme zaten gerek bile yok..


Felsefe okuyan eşime hediye etmek için aldım.. benim hoşlandığım türler değil..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*