Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi

Kategori: Diğer Yazar: Kolektif Yayınevi: Multılıngual Yabancı Dil Yayınları

Yirminci Yüzyıl Dilbilimi

  • çevirmen: Berke Vardar
  • ISBN:
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 302
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 1. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
20. yy dilbiliminin kurucusu olan F. de Saussure, başka bilimlerin egemenliğinden kurtardığı dilbilimde yöntemsel bir devrim yaratarak dizge incelemeleri dönemini başlatmış, yapısalcılığa giden yolu açmıştır. Toplumsal nitelikli dil olgusuyla bireysel özellikli söz olgusunu birbirinden ayırt ederek birinci olguya öncelik tanımış, dili gösterge dizgeleri arasındaki ayrıcalıklı yerine oturtmuştur. Çağcıl dilbilim Saussure’de ilk güçlü anlatımını bulduktan sonra Avrupa’da özellikle N.S.Trubetskoy, G.Guillaume, L.Tesniere, L.Hjemslev, A. Martinet gibi kuramcılar aracılığıyla insan bilimleri arasındaki seçkin yerini almıştır.Seçkimizde yer alan kuramsal çalışmalarda, çekimli eylemi, tümcenin yöneticisi niteliğinde ele alan ve geleneksel özne-yüklem kalıbını kıran Tesniere, Kopenhag Okulunun önderi, bir tür “dil cebiri” oluşturmayı amaçlamış olan Hjemslev, Avrupa yapısalcılığının günümüzdeki en canlı akımı olan işlevselciliğin sözcüsü, Prag Dilbilim Çevresinin bir uzantısı olan çalışmalarıyla Martinet gibi Avrupa kökenli biliminsanlarının yazılarını bulabileceğiniz gibi; Amerika’da Saussure’den bağımsız, ama kimi yönlerden onunkilere koşut ilkelerden yola çıkan Sapir gibi kuramcıların, dil olgularını bir davranış biçimi olarak ele alan Bloomfield, tümevarımlı bir yol izleyen, dağılımcılık üzerine çalışmalar yapan Harris ve Üretici-dönüşümsel dilbilgisi kuramcısı Chomsky’nin yazılarını ve bunların yanı sıra Bir yönüyle Avrupa, bir yönüyle de Amerikan dilbilimini yansıtan Jakobson’un iki kıta dilbilimi arasında kurduğu köprüları, sağladığı bağlantıları bulabilirsiniz.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi PDF 12.53 MB İndir
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi EPUB 14.01 MB İndir
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi MOBI 11.06 MB İndir
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi ODF 11.80 MB İndir
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi DJVU 14.75 MB İndir
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi RAR 9.58 MB İndir
Yirminci Yüzyıl Dilbilimi ZIP 8.85 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Dilbilimle ilgili temel kaynakları ve bilim insanlarının görüşlerini türkceye kazandıran kitap…


On bir yabancı dil bilim filozofunun yazılarından oluşan çok iyi bir kitap.


Berke Vardar’ın son derece yetkin bir çalıması, dilbilim alanında önemli çalışmalara imza atmış dilbilimcilerin yapıtlarından derleme, tavsiye ederim.


Bu kitap kısaca Dilbilim alanına yön vermiş en önemli isimleri anmaktadır . Hacim olarak başlangıç için çok kuvvetli bir eserdir , ısrarla okumanızı tavsiye ederim . Keşke anlatılan bilimcilerin içinde Algirdas J. Greimas da olsaydı . Böylece Paris Ekolü pekişmiş olurdu .


Dilbilimde çığır açan Saussure’ün, dile ve dilbilime getirdiği yeniliklere bu kitapta gayet güzel yer verilmiş. Bugün dilbilim Saussure’ün getirdiklerini de aşmıştır; ancak bu sıçramayı sanırım Saussure’e borçluyuz. Kitaptaki düşünceler-yenilikler v.s Saussure ait, kitabın bir araya getirilmesi öğrencileri tarafından yapılmıştır.. Kendisinin Cenevre Üniversitesi’nde verdiği dersleri, kendileri de sonradan önemli dilbilimciler arasında yerlerini almış olan, Saussure’ün Albert Sechehaye ve Charles Bally isimli öğrencileri, diğer öğrencilerin ders notlarından da yararlanarak bilgileri bir araya getirmiş ve bu kitapta toplayarak bize ulaşmasını sağlamışlardır. Akademik seviyede tavsiye edilesi bir kitaptır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*