Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Törebilim / Ethica

Kategori: Felsefe-Düşünce Yazar: Benedictus Spinoza Yayınevi: Idea Yayınevi

Törebilim / Ethica

  • çevirmen: Aziz Yardımlı
  • Yayın Tarihi: 28.06.2016
  • ISBN: 9789753971881
  • Dil: LATİNCE,TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 312
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 1. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13.5 x 21.5 cm
Tanıtım Bülteni
Spinoza’nın Etika’sı modern etik karakteri çözümlemeye yönelik bir girişimdir — usun, özgürlüğün ve istencin terimlerinde, ve “geometrik” tanıtlama yöntemi yoluyla. İnsanı kültürel geriliğin, göreliliğin, yerelliğin ve tarihselliğin ötesinde ele alarak, onda ussal ve dolayısıyla özgür ve evrensel olanı, insanın tam gelişmiş etik kişiliğini çıkarsamayı amaçlar. Törel yaşam bir özgür istenç sorunudur, ve Spinoza için özgürlük ussallıktır. İnsanın etik-dışı karakteri bir bozulma değil, ama yalnızca bir gerilik ve gelişmemişliktir, ve etik gelişim özgürlüğün, istencin gelişimidir.Tarihsel kültürün gelişme içinde olması aynı zamanda gelişmemişliğinin göstergesidir. Gelişmemişlik gelişmenin öncülü, ve sonlu kültürün yazgısı ortadan kalkmaktır. Kültür kendini değişime ve gelişime direnen tutucu karakterinin gücü yoluyla sürdürür. Ama insanlığın sonlu kültürel görüngüleri insanın özsel doğasına karşılık düşmez.Spinoza’nın ussallığı, giderek geometrik biçimi içinde bile olsa, yalnızca kültürel yapıların geçiciliğini ve değersizliğini ortaya sermekle kalmaz, ama yalancı felsefeler için saltık eleştirinin, usun eleştirisinin bakış açısını da sunar. Spinoza’nın ussal düşünceye güveni anlaşıldığında, kuşkucu-despotik Aydınlanmanın Spinoza’ya yaklaşımını duygudaş gösterme çabaları yakışıksız girişimlerdir. Ve tözü özdek olarak yorumlama girişimleri felsefeye yabancı ideolojiye ait hermeneutik gereksizliklerdir.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Törebilim / Ethica PDF 12.95 MB İndir
Törebilim / Ethica EPUB 14.47 MB İndir
Törebilim / Ethica MOBI 11.43 MB İndir
Törebilim / Ethica ODF 12.19 MB İndir
Törebilim / Ethica DJVU 15.23 MB İndir
Törebilim / Ethica RAR 9.90 MB İndir
Törebilim / Ethica ZIP 9.14 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Benim Spinoza denince ilk aklıma gelen eser, tavsiye ederim.


Aziz yardımlı hocanın eleştireni çoktur. Kullandığı terminolojiye aşinalık kazandığınızda anlam bütünlüğü gayet iyi bir akışkanlığa kavuşacaktır. Spinoza felsefe tarihinde ickinlik hamlesini en kuvvetli yapan filozoftur. Diyebilirim ki ondan sonraki felsefeler bu şiddeti absorbe etmeye çalışan filozoflardan oluşur. Kitabın doğrudan tanrı önermeleri ile başlaması sizi yanıltmasın, en çok ateizm suçlaması ile karşı karşıya kalan filozof spinoza’dır. Buradan onun tanrı tasavvurunun egemen inançlar ile ne kadar ters düştüğünü anlayabilirsiniz. Keyifli okumalar.


Düşünen herkesin okumayı denemesi gerekir. Öztürkçe engelini aşıp kaynaşabilen çok fayda sağlayacaktır. Zihin açıcı ve hatta ferahlatıcı düşünceler.


Etika ya da buradaki adıyla Törebilim, Spinoza’nın en önemli yapıtlarından biridir. Ne var ki yazar içinde bulunduğu şartlardan dolayı eserini bu ad isimlendirmiştir.Gilles Deleuze’un da belirttiği gibi(Gilles Deleuze, Spinoza Üstüne On Bir Ders, (çev. Ulus Baker) Öteki Yay., Ankara 2000, s.91,240) Spinoza’nın bu eserinin adı gerçekte “Ontoloji” idi. Ancak o,Tractatus’a olan yoğun baskılar nedeniyle bu eserin adını kurnazca Etika diye değiştirmiştir.Eserin ilk bölümünün “Tanrı hakkında” olması bu eserin özelde ontoloji genelde ise teoloji bağlamında kaleme alındığını hatta Tanrı-İnsan ilişkisini ele alan bir yapıt olduğunu ortaya koymaktadır. Gerçekten Deleuze’un ifade ettiği gibi bir husus söz konusu ise bu durum Spinoza gibi cesur,liberal, özgürlükçü ve objektif bir filozof için ciddi bir kusurdur.Biz eserin genel okunuşundan Deleuz’un vurguladığı durumun söz konusu olabileceği düşüncesini taşımaktayız. Sonuç olarak şunu demek istiyoruz ki, Spinoza’nın genel düşüncesi onun yalnızca bu eseri dikkate alınarak anlaşılamaz.Çünkü Tractatus’un gölgesinde yayımlanan bu eserde bazı düşünceler teolojik söylem yerine daha metafiziksel ya da felsefi bir söylemle ifade edilmeye çalışılmıştır. Örneğin yazarın “Principles of Cartesian Philosophy”, “Short Treatise on God, Man and His Well-Being” ve “Mektupları” incelendiğinde, söz konusu bu eserlerdeki düşüncelerin Etika’da daha sistemli ve farklı bir söylemle dile getirildiği görülecektir.Ayrıca yazarın yaşamında önemli bir role sahip olan “Tractatus Theologico-Politicus” adlı eseri de Etika’nın ya da Törebilimin daha sağlıklı anlaşılmasında ve yukarıda dile getirilen eleştirilerin yeterli kanıtı olduğuna katkı sağlayacaktır. Şimidilik bu kadarla yetinmek istiyoruz.Bu konuda daha detaylı yazışmak isteyenlerle yazışabiliriz.Kazım Arıcan


Alfa yayınlarına göre daha ağır bir çevirisi var fakat Latince çeviri barındırması özgün olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*