Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Cübbailer’in Kelam Sistemi

Kategori: İslam Yazar: Dr. Orhan Ş. Koloğlu Yayınevi: Isam / Islam Araştırmaları Merkezi

Cübbailer’in Kelam Sistemi

Tanıtım Bülteni
İslâm düşüncesinin önemli ekollerinden biri olan Mu‘tezile, kelâm ilmini tesis etmek gibi önemli bir pâyeye sahiptir. İlk dönemlerinden itibaren Ebü’l-Hüzeyl el-Allâf, Nazzâm, Muammer b. Abbâd gibi önemli kelâmcılar yetiştiren Mu‘tezile, Ehl-i sünnet’in olgunlaştığı IV. (X.) yüzyıla kadar kelâmî düşüncenin hâkim ekolü olarak kalmıştır. Bu ekolün yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden ikisi Ebû Ali el-Cübbâî ve oğlu Ebû Hâşim el-Cübbâî’dir. Eserlerinden hiçbiri günümüze ulaşmamış olan bu iki şahsiyet, Mu‘tezilî düşüncenin sistemleştirilmesinde dönüm noktasını oluştururlar. Onlar kendilerinden önceki Mu‘tezilîler’in ortaya koyduğu birbirinden kopuk, hatta zaman zaman birbiriyle çelişen görüşleri bütüncül bir yapı içerisinde sistemleştirerek, âdeta Mu‘tezile’nin “resmî” söylemini belirlemişlerdir. Elinizdeki eser, onların fikirlerini, aralarındaki görüş ayrılıklarına da değinerek kapsayıcı bir tarzda ele almaktadır.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Cübbailer’in Kelam Sistemi PDF 6.23 MB İndir
Cübbailer’in Kelam Sistemi EPUB 6.96 MB İndir
Cübbailer’in Kelam Sistemi MOBI 5.49 MB İndir
Cübbailer’in Kelam Sistemi ODF 5.86 MB İndir
Cübbailer’in Kelam Sistemi DJVU 7.32 MB İndir
Cübbailer’in Kelam Sistemi RAR 4.76 MB İndir
Cübbailer’in Kelam Sistemi ZIP 4.39 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Cübbailer’in Kelam Sistemi PDF 6.23 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (3 Yorum)


mutezile hakkındaki derlenmiş birçok bilgi var


Eser Ebu Ali ve Ebu Haşim’in kelami görüşlerini yansıtmakla kalmayıp ayrıca genel Mu’tezile düşünce yapısı hakkında da değerli bilgiler ihtiva ediyor. Mu’tezile hakkındaki dergi toplu eserlerden en iyisi diyebilirim.


Orhan Ş. Koloğlu Cübbailer’in Kelam Sistemi isimli çalışmasıyla Cübbâîler hakkındaki bilgi yoksunluğunun önemli bir kısmını giderdi. Koloğlu eserinin giriş kısmında çalışmasının konusunu, yöntemini ve kaynaklarını izah ettikten sonra kelâmın akla gelebilecek neredeyse tüm konularını yeterince ayrıntılı olarak Cübbâîler açısından ele almaktadır. Bu eser belli başlı kelâmî meselelerinin tümünde iki önemli Mu‘tezilî düşünürün görüşlerinin okuyucu tarafından görülmesini sağlamaktadır. Oldukça kapsayıcı olan bu eserde iki düşünürün ve düşüncelerinin konu edinilmiş olması detayların ve onlar üzerinde yapılabilecek yorumların belirli bir kapsamda kalmasını beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla bu eseri Cübbâîler üzerine hazırlanacak literatür için önemli bir başlangıç olarak kabul etmek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*