Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Özgür Eğitim

Kategori: Eğitim Yazar: Joel Spring Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Özgür Eğitim

  • çevirmen: Ayşen Ekmekçi
  • Yayın Tarihi: 09.02.2017
  • Orijinal Adi: A Primer of Libertarian Education
  • ISBN: 9789755391250
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 160
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Joel Spring yankı uyandıran bu kitabında “içselleşmiş otoriteyi” oluşturan mekanizmalardan biri olan eğitimi ele alıyor.Spring iki eğitim modelinin varlığından söz ediyor: “İlki düzen, plan ve yüksek verimlilik aracılığıyla toplumsal ilerleme arayan teknolojik ve rasyonalist model. Bu modele göre toplum, verimli işleyiş hedefine sahip bir makine olarak görülür. İnsanlar, değerleri toplumsal makinenin pürüzsüz işleyişine katkılarıyla belirlenen ‘insani kaynaklar’ haline gelirler. Bu modelde çocuğa üzerinde çalışılacak ve toplumun iyiliği için biçimlendirilecek bir nesne olarak yaklaşılır.” Bu modelin eğitim aracı olan okula Illich “iktidarın fahişesi” diyor. Bu modeli benimseyen psikolog, hırsızlık yapan yoksul insanlarla karşılaştığında “çalma alışkanlıklarının nasıl sona erdirileceği” sorusunu araştıracaktır.Spring’in Ferrer, Godwin, Rousseau, Marx, Freire, Illich, Stirner, Tolstoy, Reich ve Neill’in tezlerini tartışarak önerdiği ikinci modelde ise önemli olan düzen ve verimlilik değil bireysel özerkliğin artmasıdır. “Toplumsal değişimin hedefi, artan bireysel katılık ve toplumsal sistemin denetlenmesidir. Bu model, modern toplumsal kurumların gücünün büyük ölçüde halkın, bu kurumların otoritesini ve meşruiyetini kabul etme gönüllülüğüne dayandığı inancına bağlıdır.” Bu modelin sorusu “bireyin toplumsal makineye nasıl uydurulacağı değil, insanların, kişisel tatmin olmadan çalışmayı ve özgürlüğü sınırlayan toplumsal otoriteyi neden kabul etmeye istekli oldukları”dır. Bu modelin psikoloğu ise “neden bütün yoksul insanların hırsızlık yapmadığı” sorusuna cevap arayacaktır.Çocukların “kolay kontrol edilebilen verimli makineler” olarak değil “özgür, hayattan zevk alan” kişiler olarak büyümesinden yana olanlar için...
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Özgür Eğitim PDF 6.64 MB İndir
Özgür Eğitim EPUB 7.42 MB İndir
Özgür Eğitim MOBI 5.86 MB İndir
Özgür Eğitim ODF 6.25 MB İndir
Özgür Eğitim DJVU 7.81 MB İndir
Özgür Eğitim RAR 5.08 MB İndir
Özgür Eğitim ZIP 4.69 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Birçok eğitim üzerine yazan kişilerin de düşüncelerini tartışarak sizleri düşünmeye sevk eden bir kitap. Kitabın sonunda ise bazı çıkarımlarda bulunması kitabın havada kalmasını engel olmuş.


Joel Spring’in “Özgür Eğitim” adlı çalışması Türkçe Baskıya Önsöz, Giriş ve altı ana başlıktan oluşuyor. Eser iki temel eğitim modelini esas alıyor; bunlardan ilki mevcut üretim biçimi ve ilişkilerinin üretimini ve yeniden üretimini hedefleyen , ekonomik alanda yüksek verimlilikle beraber toplumsal alanda kitleleri tahakküm altında tutmayı hedefleyen yaygın ve günümüzde geçerli olan rasyonalist ya da yazarın tabiriyle “zorunlu devlet okulu” modeliyken bir diğeriyse bireyi, çocukluğundan itibaren her türlü tahakküm, itaat ve disiplin kültüründen koparan “radikal eğitim” modeli.
Salt eğitimciler için değil, ebeveynler ve yetişkinler için de kapsayıcı ve faydalı bir çalışma ortaya çıkmış. Eserde kullanılan üslup oldukça sade ve akademik kavramlara sıklıkla başvurulmaması kitabı herkes için kolaylıkla anlaşılabilir olmasını sağlamış.


Eğitimcilerin okumasını öneriyorum.


Eğitime karşı farklı bakıl açılarınız olsun derseniz okumalısınız


Kız kardeşim öğretmen ve tavsiye ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*