Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Düş Parası

Kategori: Edebiyat Yazar: Marguerite Yourcenar Yayınevi: Metis Yayınları

Düş Parası

Tanıtım Bülteni
Bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlanan öykülerden oluşan bir roman Düş Parası. Hepsi de bir şekilde birbiriyle ilişkili olan karakterlerin hikâyeleri, elden ele dolaşan 10 liretlik bir madeni para aracılığıyla anlatılıyor. Para bir karakterden diğerine geçerken, hikâyenin odağının değişmesiyle adeta edebi bir bayrak koşusuna tanık oluyoruz.Yıl 1933, yer Roma. İtalya’da diktatörlüğün hüküm sürdüğü bu zor dönemde geçen bir günün anlatımında kimlerle tanışmıyoruz ki: meme kanserine yakalanmış hayat kadını Lina; diktatöre suikast yapmayı kafasına koymuş ve bu yolda ölümü göze almış idealist Marcella; kendi küçük çıkarlarından ötesini görmeyen çiçekçi Dida Ana; en parlak dönemini çoktan geride bırakmış yaşlı ressam Clément ve diğerleri. Yourcenar her biri kendi dünyasını içinde taşıyan bu karakterlerin kaygılarını, zaaflarını, umut ve umutsuzluklarını son derece şiirsel bir dille anlatıyor; ama klişelerden arınmış, özgün teşbihlerle dolu, ustalıkla yoğurulup kıvama getirilmiş bir şiirsellik bu. Olayların ve hikâyelerin kuruluşundaki ve birbirine bağlanışındaki incelik de cabası.Düş Parası her şeyden önce, hepimizin hayatlarının nasıl iç içe geçmiş olduğunu, tanımadığımız insanlarla bile nasıl her daim temas halinde olduğumuzu bize çarpıcı bir şekilde hatırlatıyor. 
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Düş Parası PDF 6.23 MB İndir
Düş Parası EPUB 6.96 MB İndir
Düş Parası MOBI 5.49 MB İndir
Düş Parası ODF 5.86 MB İndir
Düş Parası DJVU 7.32 MB İndir
Düş Parası RAR 4.76 MB İndir
Düş Parası ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


”belki benim kağıt param bir şekilde döne dolaşa senin cebine girmiştir”


farklı bir konuya sahip, güzel bir eser.


Yazarla bu kitap aracılığıyla tanıştım. Cok güzeldi kesinlikle son olmayacak.


Marguerite Yourcenar ile Bir Ölüm Bağışlamak kitabı ile tanışmıştım, yazardan okuduğum ikinci kitap Düş Parası.

Romanın ilk bölümünün son paragrafında “…düş satın alınır; bu elle tutulamayan meta, çeşitli biçimlerde sürülür piyasaya.” diyerek kitaba adını veren ve roman boyunca elden ele geçerken kimi zaman farketmeyeceğimiz on liret imgeleniyor.

Dokuz ayrı öykü hem para hem de bazı karakterlerle birbirine bağlanıyor. Bazı bölümleri çok sevip bazılarında kopukluk yaşadığımı eklemek istiyorum. Bunun nedeni 140sayfalık, ince diyebileceğimiz kitabın okurken fazlaca dikkat gerektiriyor olması mı yoksa Yourcenar‘ın kitabı 1934 yılında kaleme alıp 1959 yılında neredeyse baştan inşa etmiş olması mı bilmiyorum


Kitabın çevirmeni Roza Hakmen’i referans alarak okuduğum birbiri ile “on liretlik bir para” ile bağlanan öykülerden oluşan bir kitap. Özellikle öykü yahut çok karakterli romanları okurken çeviriyi yapan kişiyi önemsiyorum ki çeviri kaliteli olsun, kitabın karakterleri arasında kaybolup derinlere dalabilmemi engelleyecek bir sorun olmasın… Düş Parası beni kurgu ve öykü manasında doyursa da çok güzel kimi cümleleri seçebilmek için ara ara çırpındırdı diyebilirim. Bazen karakterlerin zihinlerinden geçen cümleler ağızlarından çıkan cümlelerle, bazen izledikleri bir film sahnesinde geçen cümle sinema salonundaki cümlelerle vb. birbirine karışıp durdu. Bilmiyorum, betimlemelerde mi bir sıkıntı vardı acaba? Bu karmaşıklığı her neye borçluysak,bir okuyucu olarak beni yordu zaman zaman da maalesef sıktı diyebilirim. Her şeye rağmen kitabın en sevdiğim ve hatta eğlendiğim öyküsü ise tatlı cimrilikleriyle Dida Ana’ydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*