Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Taş Kavşak

Kategori: Edebiyat Yazar: Jim Dodge Yayınevi: Monokl Yayınları

Taş Kavşak

Tanıtım Bülteni
“Harry Potter’dan önce taş kavşak vardı” Amerikan’ın az ama öz yapıt veren edebiyat hazinesi Jim Dodge’dan unutulmayacak bir macera kitabı. Yüzüklerin efendisi ve Harry Potter serilerini sevenler bu fantastik kitaba bayılacaklar. Taş Kavşak; Büyücüler ve Kanun Kaçakları Birliği AMO tarafından kol kanat gerilmiş Daniel Pearse isimli zeki ve amansız bir hayal gücüne sahip öksüz bir çocuğun romanı. Birlik, büyücülerin anadan doğma değil sonradan olma olduğunu iyi bildiğinden Daniel’i bilge hocaların eline teslim ederek onu meditasyon, kasa hırsızlığı, poker ve duvardan geçmek gibi alışılmadık becerileri içeren sıradışı bir çıraklık sürecine tabi tutar. Eğitimini başarıyla tamamlayan Daniel, Birlik’in talebiyle, ABD Hükümeti tarafından New Mexico’daki bir kasada tutulan ve Felsefe Taşı ya da Kutsal Kâse olduğu rivayet edilen gizemli, 2,5 kiloluk elmas bir kürenin peşine düşer. Daniel’in bu büyülü taşı elde etme ve annesini kimin öldürdüğünü bulma arayışı, Büyü ya da Zindanlar ve Ejderhalar oyunundaki rollere bürünülen cehennemden dünyalardaki özgür ruhlu bir macera. Ve farkına varamıyor olsak da hepimizin içinde var olan güçlere bir güzelleme. "Taş Kavşak’ı okumak, gerçekten önem taşıyan şeyler şerefine düzenlenmiş bitmeyen bir kutlamaya katılmak gibi." Thomas Pynchon “Daniel Pearse’ın çocukluktan yetişkinliğe geçiş hikayesi biraz Thomas Pynchon’ı, biraz Tolkien’i biraz da Richard Brautigan’ı andırıyor ve Huckleberry Finn’in mirasını yaşatıyor. Taş Kavşak şamatacı, şaşırtıcı ve aynızamanda masalsı bir macera. Öylesine tatlı, öylesine Amerika’ya özgü bir  iyimserliği var ki adeta uzaklarda bir yerlerde, alışveriş merkezlerinin ardında Oz’u bizi beklerken buluyoruz.”New York Times "Kesinlikle acayip ve kesinlikle sapına kadar Amerikalı bir dünyada, tuhaf bir adamın hakikate ve bilgiye ulaşmak için çıktığı çılgın bir modern Odysseus hikayesi"Sunday Tribune "Bu roman uçsuz bucaksız bir çeşitlilik gösterdiği kadar çarpıcı da. Yazar büyük bir beceriyle AMO’yu gerçek Amerika’ya ilmek ilmek işleyerek romanı bu ülkeye dair nefes kesici bir anlatıya dönüştürmüş. Geniş karakter yelpazesinin her bir üyesinde görülen derin hümanizma ise romana çok özel bir görkem kazandırıyor."Observer "Kitaba başladığım ilk yarım saat içinde kendimi hikayeye tamamen kaptırmıştım. Roman sürükleyiciliğini hiç yitirmeden beni son satıra kadar merakta bıraktı."The Times"Temposu hiç düşmeyen, insanı ağlatan, güldüren, meraka sürükleyen bir anlatı. Olayların çoğunun imkansızlığı aşikâr da olsa hikaye sonuna kadar inandırıcılığını koruyor.”Highland News Group
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Taş Kavşak PDF 6.23 MB İndir
Taş Kavşak EPUB 6.96 MB İndir
Taş Kavşak MOBI 5.49 MB İndir
Taş Kavşak ODF 5.86 MB İndir
Taş Kavşak DJVU 7.32 MB İndir
Taş Kavşak RAR 4.76 MB İndir
Taş Kavşak ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


“Harry Potter’dan önce Taş Kavşak vardı” demişler, ben de Titanic’ten önce Nuh’un Gemisi vardı diyerek bahsi artırıyorum. Sanırım bir çocuğun fantastik usullerle yetişmesini, görünen dünyanın ötesinde yer alan hayali organizasyonları falan düşünerek söylenmiş bir söz. Bu kadarlık bir benzerlikten köprü kurabiliyorsanız eyvallah, onun dışında kıyaslama kabul etmeyecek bir durum var ortada; Taş Kavşak’ın bilinen dünyaya yerleştirilmesi, içerdiği meseleler ve Daniel Pearse nam çocuğumuzun yaşadığı türlü hadise Harry Potter’ın dünyasından çok, çok uzakta. Adını Söylemeyin, Tokadı Basar gibi adamlar yok, fantezilerin diplerinden çekilip çıkarılmış yaratıklar yok, yok oğlu yok. Felsefe Taşı derseniz, eh, Taş Kavşak’ta bir kez adı geçiyor, o kadar. Bilemiyorum, pek alakalı işler diyemeyeceğim. Ön sözde Pynchon “büyücünün Bildungsroman’ı” demiş ama Daniel’ın büyücülükle pek bir ilgisi yok aslında, yani romanda bir büyü evreni, büyü sistemi yok. Doğu’nun kadim bilgeliklerinden esintiler var, ışınlanma gibi bir olay var ama bu sopa sallayıp sihir yapmaya benzemiyor, ilgisi yok. Büyü sistemi bağlamında düşünüyorum, hayır efendim, böyle bir dünya değil bu. Pynchon’ın dediği gibi son derece analog, AMO haricinde son derece gerçek. Işınlanmayı bu gerçeğin içine yerleştiriyorum, benim ışınlanmış arkadaşlarım var mesela. Haydi bakalım. Işınlanma diyorsam lafın gelişi, işin arkasında maddeyi manaya çevirecek zihinsel bir süreç var, muhteşem de anlatılmış açıkçası.

Jim Dodge’un üç romanı, bir şiir derlemesi dışında yazdığı bir şey olmamasına rağmen yarattığı orijinal dünyalar ses getirmiş, baş üstünde tutulmuş. Monokl diğer kitaplarını da basar umarım, zira Taş Kavşak çok başarılı bir roman. Diyaloglar mükemmel ki örneğine az rastlanır. Daniel’ın yolculuğu, tekamül süreci son derece iyi kurgulanmış. Maceralar çok iyi, günümüzde özellikle dizilerde kullanılan bir teknikle ilerliyor mevzu; sona kadar çözülmeyen bir düğüm ve Daniel’ın etrafında dönen daha küçük boyuttaki olaylar. Çok başarılı.

1966’da Daniel doğuyor ama önce annesinden bahsetmek lazım. Annalee tam bir özgür ruh; ıslahevinde kalırken yedi adamdan birinden hamile kalıyor ve iyi ki bütün rahibeler kafa attığı rahibeye benzemiyor da çocuğu doğurabiliyor. “‘Bağışlayıcılık, ruhu boşa tüketmektir çünkü bağışlayacak bir şey yoktur. Başa gelen’in hikmetine ve hemen şimdi’nin gücüne inanıyorum.'” (s. 21) Sezgisel olarak yaşam bilgeliğine ulaşmış bir kadın konuşuyor, 16 yaşında. Çocuğu doğurduktan sonra kaçıyor ve Güleç Jack’in kamyonuna atlıyor. Şans, kader, her neyse, geri kalan kısmı bu karşılaşma belirleyecek.

Üç ana kanaldan akıyoruz, bir tanesi eğitimler. AMO adlı gizli bir organizasyon var, kanun kaçaklarını ve yetenekli insanları kollayan bir örgüt. Güleç Jack’in Annalee’yi ve Daniel’ı soktuğu mevzu bu. Bu örgütün önemli adamlarından Volta, Daniel’ın eğitimiyle ilgileniyor ve çocuğu yetişkinliğine kadar farklı insanların yanına yolluyor. Kilit açmadan kılık değiştirmeye, ışınlanmadan doğada yaşamaya kadar pek çok konuda uzmanlaşıyor Daniel, her bir hocayla ayrı bir hikâyesi var ve hepsi muazzam detaylı, iyi işlenmiş birçok bölümden oluşuyor. Hiç girmiyorum buralara.

Yetmişli yılların ortamında kanun kaçaklarının Beat şairleri olabildiği, Old Man River’ın terennüm edildiği bir güzel roman bu. Bütün her şeyin açıklaması şu aslında: “Yaşamı yaşa ve kaybettiklerini hatırla.” (s. 399)


Ilk 100 sayfa konu nereye gidiyor ne hakkında anlamaya çalışarak geçti. Büyü, büyücülükle ilgili bir şeyler bekledim. Ilgisi yoktu. Konu ilginçti Yazım daha da ilginç. Sevdim mi sevmedim mi bilmiyorum.


Black Mirror’ın yeni sezonunda bir bölümde başrollerden biri okuyordu. İyi bir kitap.


hiç de umduğum gibi çıkmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*