Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Ardavirafname  Cennet, Araf ve Cehennem

Kategori: Diğer Yazar: Arda Viraf Yayınevi: Pinhan Yayıncılık

Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem

Tanıtım Bülteni
Ardâvîrâfnâme, Sasanîler döneminde yaşamış ünlü Zerdüşt din adamı Ardâvîrâf'ın öteler dünyasına seyahatini yani cennet, araf ve cehennem seferini konu alan bir eserdir. Okur, eser boyunca fizik ötesi evrende iyilikleri karşılığında ödüllendirilmiş gruplar ile, işledikleri suçlardan dolayı türlü türlü dayanılmaz cezalara çarptırılmış toplulukları tıpkı görür gibi olur. Eserin özellikle bu yönü, Zerdüşt inanırları arasında yaygın olarak okunması ve değer kazanmasını sağlamıştır. Değişik dönemlerde İngilizce, Fransızca, Hintçe, Farsça ve Gocerât Dili başta olmak üzere değişik dünya dillerine tercüme edilen Ardavirafnâme, yer verdiği konular, Pehlevice dil ve yazı özelliklerinin yanı sıra; dini, tarihi ve dilbilim konusundaki ayrıntıları açısından da doğubilimciler tarafından önemsenmektedir. Eserin bir diğer önemli özelliği de Sâsânîler çağından günümüze kadar gelmeyi başarmış alanındaki tek eser olmasıdır. Ardâvîrâf’ın ruhuyla gerçekleştirdiği bu kutsal yolculuk ardından anlattıkları, birtakım farklılıklarla İslâm peygamberi Hz. Muhammed’in miraç yolculuğunda gördükleriyle benzerlikler de gösterir.
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
Kitapyurdu Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
D&R Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
Idefix Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
BKM Kitap Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
Hepsiburada Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
Nadir Kitap Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
N11 Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
Amazon Türkiye Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem PDF 6.23 MB İndir
Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem EPUB 6.96 MB İndir
Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem MOBI 5.49 MB İndir
Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem ODF 5.86 MB İndir
Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem DJVU 7.32 MB İndir
Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem RAR 4.76 MB İndir
Ardavirafname Cennet, Araf ve Cehennem ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Nimet Hocanın dilimize kazandırdığı çok önemli bir kitap. Yeryüzünün en eski dini olan Zerdüştlük hakkında doyurucu bir eser Ardaviraf’ın manevi yolculuğunun anlatıldığı Tanrı ile olan görüşme, cennet ve cehennem ile araf konularının ve hatta İslamda sırat köprüsü olarak bilinen o meşhur çinvad köprüsünün İslami metinlere nasıl girdiğini Kuran’da bahsedilmeyen ama müslümanlarının yaşandığına inandığı miraç olayının nereden alındığını çok iyi anlıyorsunuz hatta Dante’nin o meşhur eseri İlahi Komedya’dan daha eski bir kaynaktır.


İran çalışmaları için önemli bir eksik olan bu çalışma Nimet Hoca’nın fevkalade gayreti ile literatürümüze kazandırıldı. Hoca’ya ne kadar minnet duysak azdır.


kitabın hazırlanış şeklini, detaylı anlatımını ve akıcılığını çok beğendim. bu açıdan yazarı tebrik ederim. sasaniler döneminde 7 gün/gece metafizik yolculuğa çıkan birinin cennet/cehennem/araf’a olan ziyaretlerini, günah ve sevap sayılan işleri anlatıyor. islam inancından da sıklıkla gördüğümüz adetler mevcut. yalan söylememe, faiz yememe vs gibi öğretileri takdir etsem de ensestliği övmesi hatta “ensest olmazsan çok büyük günaha girersin” gibi öğretileri oldukça iğrenç buldum. bu açıdan da bakınca yine dinin kendi çıkarlarına uygun şekilde ve korkutarak işlerini gördürmeleri ortaya çıkmıştır. halen günümüzde de tüm dinlerde bu geçerlidir maalesef.


Okuyunca insan şaşırıyor. Okuyun, sorgulayın.


Zerdüşt inancının İran’da zayıflamaya yüz tutmuş olması, Büyük İskender’in İran’a girdikten sonra bütün din adamlarını öldürtüp bütün dini metinleri yok etmesi sonrasında başlayan bu zayıflama üzerine din adamları toplantılar yaparak içlerinden birisini öbür tarafa gönderme kararı alıyorlar. Ardâvîraf kelimesi kutsal kişi anlamına geliyor. Kura çekme sonucunda Ardâvîraf seçiliyor seyahat için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*