Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Bildiğimiz Dünyanın Sonu

Kategori: Edebiyat Yazar: Erlend Loe Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Bildiğimiz Dünyanın Sonu

Tanıtım Bülteni
“Zaman her şeyi silip süpürür.” Eserleri yirmiden fazla dilde okunan Norveçli yazar Erlend Loe’nun unutulmaz bir modern zaman figürüne dönüşen kahramanı Doppler yuvaya dönüyor. Doppler romanının devamı niteliğindekiBildiğimiz Dünyanın Sonu ormanın derinliklerinden sistemin derinliklerine uzanıyor: Çemberin içinde duramayanların bütün oyunlardan kovulduğu bir dünyada özgür kalmak mümkün mü? Ormanın derinliklerinde geçirdiği macera dolu ayların ardından bir ailesi olduğunu hatırlayan Doppler, geyiği Bongo’yu boynuzlu hayvanlar barınağına bırakıp soluğu Oslo’da alır. Kendisini ölesiye özlediklerine inandığı karısına ve çocuklarına kavuşacağı için çok heyecanlıdır ama küçük bir problem vardır: Onca yıllık posta kutusunun üzerinde “Andreas Doppler” değil, “Egil Hegel” yazmaktadır! Dibe vurduğunu düşünür ama aşağılanma nedir, görmemiştir henüz..Hafiflemiş ve özgür hissediyordu kendini. Gerçekten özgür. Borcu yoktu, işi yoktu, yükümlülükleri yoktu. Sadece kendisi vardı. İyisiyle kötüsüyle. Ve güzel bir geyiği. Vergi dairesinin bisiklet parkına bağladığı Bongo’yu çözdü ve durup üst katlara baktı.Her yerde toplantılar yapıldığını varsayıyordu; bu toplantılar ki, hem araştırmalar hem de deneyimler sonucu yalnızca yersiz olmakla kalmıyor, doğrudan verimi de baltalıyordu.Bongo’ya tırmanırken yüzüne bir gülümseme yayıldı. Artık bu hayattan elini eteğini çekiyordu.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Bildiğimiz Dünyanın Sonu PDF 6.23 MB İndir
Bildiğimiz Dünyanın Sonu EPUB 6.96 MB İndir
Bildiğimiz Dünyanın Sonu MOBI 5.49 MB İndir
Bildiğimiz Dünyanın Sonu ODF 5.86 MB İndir
Bildiğimiz Dünyanın Sonu DJVU 7.32 MB İndir
Bildiğimiz Dünyanın Sonu RAR 4.76 MB İndir
Bildiğimiz Dünyanın Sonu ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Üçlemenin son kitabı bu sanırım, neden ikinciden devam etmediklerini bilmiyorum. İsveç ormanlarında geçen bir üç yıl var, o kısım kayıp. Doppler’in kafayı kırdığını, kent yaşamına uyum sağlayacak yetilerini iyiden iyiye yitirdiğini göreceğiz ve bunun sebebini bilemeyeceğiz, o üç yıl içinde yaşananlar çok şey anlatabilirdi ama eve dönüşten başlıyoruz direkt. Arada büyük bir kopukluk var. Hiç hoş değil. İkinci metin de çevrilmeli, adamın Bongo’yla sınırlı sosyalliğinin yaktığı balatalar ortaya çıkmalı. O zamana kadar boşluğu hayal gücümüzle doldurmak zorundayız, yoksa ilk metinde bir parça olsun mantıklı ilişkiler kurabilen Doppler’le bu metinde iyice ilkelleşmiş halde bulduğumuz Doppler’i denkleyemeyeceğiz.

Doppler dönüyor, ormanın derinliklerinden çıkıp evine geliyor ve dışarıdan baktığında her şeyi değişmiş buluyor. Dönüş yolunda Bongo’yu bıraktığı çevreci çocukla sarılıp ağlaştıkları zaman çocuğa hayatını iyi değerlendirmesi gerektiğini, tüketime saplanıp kalmamasını öğütleyip yola düşen Doppler’in unuttuğu yaşam biçimi yabancı bir ev olarak beliriyor, yabancı bir adam olarak.

Metin, bu tür değişimlerin gerçekleştiği her seferde bölümlenmiş, şimdi Mavi Evdeki Zaman var. Çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurmaya çalışıyor Doppler ama zaman çok şeyi değiştirmiş ve Hegel’in çocuklarının üzerindeki etkisi silinecek gibi değil. Sanayi Devrimi’nden beri geçen, görece kısacık sürede bu kadar çok şeye sahip olmak, daha çok şeye sahip olmak istemek, elde para yokken kredilere yumulmak, sürekli tüketmek, daha iyisini istemek, daha iyisini elde edemeyince mutsuz olmak, insanları mutsuz etmek, mutluluğu elde edilebilecek nesnelere bağlamak, dünyayı sadece bu nesnelerden ibaretmiş gibi görmek, bu nesneleri elde edebilmek için yıllarca çalışmak, en değerli şey olan zamanı heba etmek, ilk metindeki hemen her şey yine yerin dibine sokuluyor. Doppler bir türlü alışamıyor.

Günümüzün dünyası delirtici, bir yerinden tutulmazsa kopuluyor. Sosyal medya hesapları olmadan bir hiçmişiz mesela, beğendiğim bir yazarın röportajını izlediğimde sırf “varlığını sürdürebilmek için” birkaç tweet attığını söylüyordu. Varlığımız birkaç gevezeliğe bağlı. Ormanda yaşamak istemeye şaşmamalı. Doppler bir yandan saygı duyulası bir adam, kente dönmesiyle ipin ucunu kaçırdığı bölümleri dışarıda bırakırsak ideal bir yaşamı var. Az insanlı. Huzurlu. En önemlisi bu, huzur.


Serinin birincisinden sonra bunu okumak bana zaman kaybı gibi geldi.


Doppler’i okurken fazlasıyla heyecanlanmış, kitabın sonuna geldiğimde devamında ne olacağını merakla beklemiştim. Arada geçen dönemde neler yaşandı okuma fırsatımız olmadığı için bilemiyorum ancak Bildiğimiz Dünyanın Sonu, merakla beklediğim hikayenin devamını hayal kırıklığıyla karşılamama sebep oldu. Erlend Loe bu kitapta sınırları plansızca zorlamışa benziyor. Ormana taşınıp takas ekonomisiyle geçinen Andreas Dopler bir anda yetişkin film yıldızı olma yolunda dahi ilerliyor. Benim için hayal kırıklığı yaratan bir kitap olmasıyla birlikte yine de bu durumun kişiden kişiye değişebileceğini düşünüyorum. Eğer Doppler’i okuduysanız hikayeyi tamamlamak adına bu kitabı da okuyun. Kararı sonunda nasıl olsa siz vereceksiniz.


Serinin 3.ve son kitabı. Karakterimiz ormanlardaki yaşamını geriye bırakıp şehre ve ailesinin yanına dönmeye karar verir ancak olaylar beklemediği şekilde gelişir. Ben karakteri bencil ve gıcık bulmuştum ilk iki kitapta ancak 3.de yer yer üzüldüm ve halini daha iyi anlamaya başladım. Güzel bir veda olmuş hikayeye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*