Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Ritüeller

Kategori: Edebiyat Yazar: Cees Nooteboom Yayınevi: Can Yayınları

Ritüeller

  • çevirmen: Püren Özgören
  • Yayın Tarihi: 09.11.2001
  • ISBN: 9789750701269
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 184
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 12.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Bağımsız yaşamasına yetecek kadar parası olan Inni oyalanmak için ufak tefek sanat yapıtlarını alıp satar, borsayı izler ve bir gazetenin burçlar köşesini yazar. Yetmişli yılların Amsterdam'ında, modern dünyanın kaosu içinde sürüklenip giden Inni intihar etmeyi dener ama başarısız olur. Aslında tüm yaşamını düzenleme girişimleri başarısız olan, cinselliğe temellenmiş postmodern ilişkilerin peşinde sürüklenen ve başkalarının yaşamlarını gözleyen tipik bir tutunamayan'dır Inni. Tek gözlü eski kayak şampiyonu Arnod Taads ise Inni'nin tam tersidir; bu düzen kumkuması ihtiyarın tüm girişimleri birbirinin eşidir ve yaşamının hakimi saatidir. Taads'ın oğlu da başka bir felsefenin düzenini seçmiş, Japon geleneklerine göre planladığı yaşamında 'öz-ben'ini tam anlamıyla anlamsız kılmıştır. Kendi karmaşası içinde bu baba oğulun birbirinin tam karşıtı düzen anlayışlarına çarpan Inni'nin tutarsızlıkları ve süreksizliği birden bölünür. İronik, sert ve insanın içine işleyen bir roman olan Ritüeller, Doğu ve Batı felsefelerinden esinlenenlere, zamanın anlaşılmaz ve göreli akışını, ne yöne gittiği belirsiz, amaçsız, postmodern yaşamları merak edenlere, Nabokov ve Beckett, hatta bir ölçüde Oğuz Atay türü bir tat sunuyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Ritüeller PDF 7.64 MB İndir
Ritüeller EPUB 8.54 MB İndir
Ritüeller MOBI 6.74 MB İndir
Ritüeller ODF 7.19 MB İndir
Ritüeller DJVU 8.98 MB İndir
Ritüeller RAR 5.84 MB İndir
Ritüeller ZIP 5.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


vietnam savaşından kaçan bir grup amarikan askerinin hikayesi pariste bitmektedir.Bu serüvende bir çok ülkeden geçen kahramanlarımızın bır kısmı yolda geri dönmüş bir kısmı kendi içlerinde çelişkiye düşmüş ama yinede geri savaşa dönecek cesareti gösterememişlerdir.


Ritüeller, bu yazarın okuduğum ikinci kitabı. Çok daha anlaşılır, çok daha sevimli ve çok daha gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekçi deyince katılmayanlar olabilir, ancak, 68 kuşağını, 60’ların ve 70’lerin koşullarını ve ortamını bilenler ne demek istediğimi anlayacaklardır. İnsanların kendilerini arayış içine girdiği bir dönemdi o yıllar. Zaten yazar da bu durumla ciddi olarak dalgasını geçmiş. Baba-oğul Taads’ların birbirlerini hiç görmemiş olmalarına karşın, genlerin ne oyun ettiğini Inni güzel gözlemliyor. Ancak uzakdoğu felsefesine çok ta girildiği söylenemez. Bir Batı Avrupalının daha da doğrusu bir kuzeylinin bakış açısı hakim kitaba. Hayatı önüne geldiği şekilde yaşayanların, bu şekilde yaşamanın nedenlerini, sonuçlarını çok güzel ele alan bir kitap bence. Biraz atalet, kısmen vurdumduymazlık, aile geleneklerine sessizce uyma ve devamlı gözlem yapan bir Inni. Dine karşı özellikle de Katolik Hristiyanlığa karşı çok ciddi eleştiriler var kitapta. Eminim Vatikan’ın hiç hoşuna gitmemiştir. Kendini zorlamayı seven okurlara…


Gelişmiş ülkelerdeki yüksek intihar oranlarının sebebini merak edenler için oldukça tatminlar açılımlar yapabilecek bir kitap…Rotasız bir gemi benzetmesiyle tanımlayabileceğimiz amaçsız bir kişi olan İnni ile beraber yaşayacağınız bu kısa deneyimde çoğu kez nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı unutacaksınız. Akıcı olduğu söylenemez, edebi bir lezzet alacağınızın da teminatı yok,sadece şahsım gibi başladığı kitabı bitirmiş olmak türünden takıntısı olan okuyucuların sonuna kadar okuyabilecekleri bir eser….


Bu yazarın çoğu eseri çevrilmemiş dilimize ve çok tanınmıyor belki ama ben yıllar evvel bu kitabı okuduğumda, derhal diğer kitaplarını aramış ve bir kitabını daha bulmuştum… Gezginin Oteli’ni de burada bulup aldım… Ritüeller, olay örgüsü anlamında çok akıcı olmasa da, okurken sık sık düşünmek için ara verdiğim bir kitap oldu, ki bu benim bir kitapta aradığım en önemli özellliklerdendir… Ayrıca yazar kendi ülkesi Hollanda’da ve Avrupa’da gayet iyi tanınıyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*