Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Büyük Ayrılık

Kategori: Edebiyat Yazar: Kemal Anadol Yayınevi: Doğan Kitap

Büyük Ayrılık

  • Yayın Tarihi: 09.09.2009
  • ISBN: 9786051113524
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 593
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 2. Hm. Kağıt
  • Boyut: 14 x 23 cm
Tanıtım Bülteni
"Büyük Ayrılık, Osmanlı İmparatorluğu'nun XX. Yüzyıl başındaki çözülme sürecine Ege'den tanıklık getiren belgesel bir roman. Kemal Anadol, Kurtuluş Savaşı öncesinde, Foça-Ayvalı-Midilli ekseninde yaşanılan olayları abartısız biçimde yansıtıyor. 1900'lü yılların Foçası'nı, Türkler ve Rumanların iç içe yaşadığı verimli Ege kasabasını tarihsel, kültürel, ekonomik boyutlarıyla ele alırken, yörede adım adım sürüklenilen savaşın ilk yansılarını, çözülen yakın ilişkilerin ne duruma geldiğini anlatıyor, Anadol. Bir yanıyla Stelyos Haralambos ailesinin serüvenleriyle o büyük çözülmenin getireceği ayrılığın arka planında olup bitenleri izliyor, diğer yanıyla da Ege'de, Osmanlı'nın ilk 'tehcir'inin öyküsünü buruk bir biçimde okuyoruz. Birinci Dünya Savaşı'na sürüklenen Osmanlı İmparatorluğu'nun bu zor dönemecinde İttihat ve Terakki'nin başlattığı iktidar kavgası, iç içe dostça yaşayan Türkler ile Rumların savaş çağının kurbanı edilmelerinin trajik bir öyküsü. Tarihsel kaynaklara dayanarak oluşturulan bu 'belgesel roman'ın en belirgin özelliği Kemal Anadol'un bir tür yerel tarih çalışması yaparak, romanın gerçekliğinin pekiştirici kişi-belgelerden hareket etmiş olmasıdır. Büyük Ayrılık, tarih bilincine katkı getiren, kurtuluştan kuruluşa geçen süreçte Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslaşma savaşımının hangi zorluklarla kotarıldığını belgeleyen bir roman. Bizleri çözülmenin, kopuşun ve tarihin belleğine götüren Büyük Ayrılık'ın belleklerde derin izler bırakacağına inanıyoruz." - Feridun Andaç-
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Büyük Ayrılık PDF 24.61 MB İndir
Büyük Ayrılık EPUB 27.51 MB İndir
Büyük Ayrılık MOBI 21.72 MB İndir
Büyük Ayrılık ODF 23.16 MB İndir
Büyük Ayrılık DJVU 28.96 MB İndir
Büyük Ayrılık RAR 18.82 MB İndir
Büyük Ayrılık ZIP 17.37 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


Uluslaşma savaşımızı çok güzel betimleyen bir kitap…


yakın tarihimizin o güzel Ege coğrafyasında nasıl cereyan ettiği ve olayların, hüzünlerin, acıların ne denli ve ne şekilde oluştuğu gerçek kişi ve kaynaklarına dayanarak Osmanlının son dönemlerine ışık tutan güzel bir eser. yönetim zaafiyetlerinin, iktidar hırslarının gölgesinde acıya, göçe ve buhrana sürüklenmiş halk. okudukça geçmişe doğru yolculuğa çıkacaksınız.


Gerek yakın zaman tarihimiz gerekse diğer ülkelere ait tarih bilgileri bizlere iyi bir şekilde anlatılmadı. Tarih derslerimiz Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ile son buluyordu. Bu kitabı okuduktan sonra ülkemizi terk ederek Bulgaristana daha iyi bir gelecek için kaçan fakat hayatta iken bir yerde yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunu gören kişilerin romanını okudum. Her ne kadar yaptıklarından pişman olmadıklarını belirtseler de gittikleri ülkede sosyalistlerin Türklere yaptıkları asimilasyon çalışmaları nedeniyle hiç te huzurlu olmamışlar.


Osmanlı İmparatorluğu, yanlış yönetimler yüzünden çöküşünün son aşamasına gelmiştir. Ülke içindeki azınlıkların kazandığı imtiyazlı durum, giderek iç dengeleri de değiştirmiştir.Hinterlandı nedeniyle, liman kenti İzmir ve başta Foça olmak üzere çevresi, imparatorluğun dünyaya açılan en zengin ticaret kapısıdır. Bu çerçevede, ticaretle uğraşan Anadolu, özellikle de Ege Rumları, iç içe yaşadıkları Türklere göre, ekonomik hayatta daha ön plandadır.”Büyük Ayrılık”ta her şey, bağları, bahçeleri ve tarımsal alanlarıyla son derece verimli bir Ege kasabası olan 1900’lü yıllar Foçası’nda başlıyor. “Mutlakıyet” başlıklı ilk bölümde yazar, Foça’nın tarihsel, kültürel ekonomik özellikleriyle gündelik yaşamından canlı ve renkli sahneler aktarır. Merkezî otoritenin zayıflığını fırsat bilen Türk ve Rum eşkıyadan, Sultan II. Abdülhamit’i devirme planları yapan gizli İttihat ve Terakki örgütü de medet ummaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*