Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
1989 Berlin Duvarı

Kategori: Tarih Yazar: Engin Erkiner Yayınevi: Imge Kitabevi Yayınları

1989 Berlin Duvarı

  • Yayın Tarihi: 26.10.2005
  • ISBN: 9789755334462
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 199
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
1989, "sosyal bilimlerin kara yılı" olarak anılır. Bu yıl, Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla, ardından Orta ve Doğu Avrupa’daki sosyalist iktidarların peş peşe devrilmesiyle simgelendi. Sosyal bilimler alanında hiç kimse bu büyük değişimi önceden göremedi. Nedeni, bu ülkelerin tarihinin eksik bilinmesi, resmi açıklamalarla hayatın gerçeklerinin çelişmesiydi. Bu kitap, "sosyalizmin vitrini" sayılan DAC için bu karışıklığı anlaşılır kılmayı amaçlıyor.Avrupa’da Soğuk Savaş, en şiddetli haliyle, bölünmüş Almanya’nın iki devleti arasında yaşandı. DAC bütün gücüyle Batı’daki öteki Alman devletine ekonomik olarak yetişmeye ve onu geçmeye çalıştı. Bir ara bunu başaracak gibiydi, sonra giderek geride kaldı. DAC’da yaşanan başarısızlık aslında yirminci yüzyıl sosyalizm tarihinin mikro öyküsüdür."Bir kafa ne kadar doğruya dayanabilir, ne denli doğruyu göze alabilir?" Nietzsche’nin Ecce Homo’daki bu sorusu sanki sosyalizmin tarihi için sorulmuş gibidir. DAC’da kitlesel refah döneminin yaşanmasında Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kefil olmasıyla Batı bankalarından alınan kredilerin önemli rol oynadığını biliyor muydunuz? Ya da yıkılıştan yirmi beş yıl önce DAC’da bir ekonomistin, Behrens’in, "Sosyalizmin halen bir ekonomi teorisi yoktur, böyle gidersek çökeceğiz." dediğini ve görevinden uzaklaştırıldığını biliyor muydunuz? DAC’da uzun bir dönem parti genel sekreteri olan Ulbricht’in, yaptığı bir konuşmada, "Sosyalizm kapitalizmden komünizme geçiş dönemi değildir; kendi yasallıkları olan ayrı bir toplumsal sistemdir?" dediğini ve teorinin kutsal metinlerinden ayrıldığı için aforoz edilme tehlikesiyle karşılaştığını biliyor muydunuz?Bu kitap sizi bazı dogmalara dokunmaya çağırıyor. Keyfi olarak değil, yaşanmış tarihin bilgisi temelinde... O tarihle yüzleşemeyenler, onu objektif olarak değerlendiremeyenler için daha iyi bir gelecek bulunmuyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
1989 Berlin Duvarı PDF 8.26 MB İndir
1989 Berlin Duvarı EPUB 9.23 MB İndir
1989 Berlin Duvarı MOBİ 7.29 MB İndir
1989 Berlin Duvarı ODF 7.77 MB İndir
1989 Berlin Duvarı DJVU 9.72 MB İndir
1989 Berlin Duvarı RAR 6.32 MB İndir
1989 Berlin Duvarı ZIP 5.83 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nın çözülüşü üzerinden otuz yıldan fazla zaman geçmesine nazaran nasıl, neden ve niye çabuk çöktüğü konusunda yeterli malumatımız yok, çünkü konuyla ilgili kitap çok denecek kadar az. Kitap öncelikle bu eksikliği bir nebze de olsa gideriyor. DAC’in ekonomik durumuyla ilgili verilen bilgiler de sorunun tam anlamıyla ekonomik olmadığının da göstergesi olsa gerek. Yazar ise 70’lerde ülkede sol örgütlerde yer almış biri fakat kitapta yazarın yorumlarında artık Marx’tan, Lenin’den vesosyalizmden vazgeçmiş liberal söyleme kayan bir tarzı var. Merak edenler için iyi bir başlangıç noktası olabilir.


“DAC’da yaşanan başarısızlık aslında yirminci yüzyıl sosyalizm tarihinin mikro öyküsüdür.” Bu sözü göz önünde bulundurarak kitabı okumak lazım.


Konuyla ilgili birçok film ve belgesel yapıldı. Merak edilen tarihi bir konu olduğu için kitaptan da okumayı tercih ettim. Konuyla ilgilenenlere tavsiye ederim.


Doğu almanya’nın çöküşünü bu çöküşün SSCB tarafından nasıl reaksiyon göstermeden olayları sadece takip etmekle beraber izlediğini görmek için okunması gereken bir kitap.


Başlangıçta fikir sahibi olmak adına öğretici, bilgilendirici bir kitap. Biraz Sosyalizm tarafından anlatmış. Ama yine de objektif bir yaklaşım var. Dili sade ve akıcı. Önerebileceğim bir kitap.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*