Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Anadolu’nun Gözyaşları  Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz

Kategori: Kültür Yazar: Yaşar Yılmaz Yayınevi: Yem Yayınları

Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz

Tanıtım Bülteni
Anadolu'nun Gözyaşları - Yurtdışına Götürülmüş Tarihi EserlerimizMimarlık, mühendislik, şehircilik, kentleşme, endüstri ürünleri tasarımı, peyzaj tasarımı, arkeoloji, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın'ın, Anadolu'nun Gözyaşları adlı kitabının geliştirilmiş yeni baskısı çıktı. Anadolu'nun Gözyaşları, büyük çoğunluğu 1830-1922 yılları arasında, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden, farklı yöntemlerle götürülmüş, günümüzde Avrupa ve ABD'deki müzelerde sergilenen tarihi eserlerimizin, bugüne dek hazırlanmış en kapsamlı envanterini sunuyor. Yaşar Yılmaz, kendisine yönelttiği "Yurtdışında kaç tarihi eserimiz var; yurtdışına götürülmüş eserlerimize ilişkin bir çalışma var mı?" sorularına yanıt ararken başladığı araştırma sonucunda bu eserlerin peşine düştü. Yılmaz, çoğunluğu Batı'da bulunan, Anadolu'dan gitmiş eserlere sahip müzeleri tek tek gezerek elinizdeki envanteri derledi. Yılmaz, amatör bir araştırmacı tutkusuyla çıktığı bu yolda, yoğun emek ve özveri göstererek 10'dan fazla ülkede 50'yi aşkın müzede araştırma yaptı. Üç yıl süren bu seyahatleri boyunca Anadolu topraklarından götürülmüş ve günümüzde birçok Batı müzesine büyük zenginlik katan tarihi eserleri yerinde inceleyerek envanter numaralarıyla belgeledi. Anadolu'nun Gözyaşları'nda ülkeler, şehirler ve müzeler, okuyucuların (özellikle Batı'daki müzeleri ziyaret edecek olanların) bu müzelerde sergilenen eserlere kolayca ulaşabilmesini sağlamak amacıyla alfabetik olarak veriliyor. Söz konusu eserlerin Batılılarca keşfi, taşınma öyküleri ve ülkemizdeki tarihi eser algısı, Osmanlı'nın son döneminde Anadolu'da keşif ve kazı çalışmaları yürütmüş yabancı gezgin ve araştırmacıların notlarından, günlüklerinden, tarihi belgelerden yararlanılarak anlatılıyor. Günümüzde Batı müzelerinde Hitit, Likya, Urartu, Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı vb. pek çok Anadolu medeniyetinin ürettiği, sayıları on binlerle ifade edilebilecek tarihi eser sergileniyor. Bu kitapta, basit mutfak gereçlerinden değerli takılara, mermer ve bronz yontulardan devboyutlu anıt mezarlara, mozaiklerden halılara, savaş aletlerinden cami mihraplarına uzanan çeşitlilikteki bu eserlerden özgün örneklere yer veriliyor. "Ülke olarak son yüz yıldır sabırla beklediğimiz bu araştırmanın yurtdışına götürülmüş tarihi eserlerimizi tanımaya, kalan eserlerimizin değerini bilerek kültür varlıklarımıza sahip çıkmaya katkısı olacağını umuyorum. Yeni kuşaklarımızın, önsöz niteliğindeki bu çalışmayı geliştirerek eksiklerini tamamlamalarını diliyorum." Kitabın geliştirilip güncellenerek hazırlanan ikinci baskısında tarihi eserlere ilgisizliğin temelinde tarih bilincimizin eksikliği ve coğrafya temelli tarih anlayışının gerekliliği ile coğrafyamızın tarihini kavrama konusu biraz daha açılmıştır. Ayrıca daha önceki baskıda yer alan müzelerdeki tarihi eserlerimize 100'e yakın yenisi eklenmiş; ilk baskıda yer almayan, Kopenhag'daki Danimarka Milli Müzesi de kitaba dahil edilmiştir. 
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
Kitapyurdu Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
D&R Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
Idefix Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
BKM Kitap Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
Hepsiburada Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
Nadir Kitap Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
N11 Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
Amazon Türkiye Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz PDF 6.23 MB İndir
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz EPUB 6.96 MB İndir
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz MOBI 5.49 MB İndir
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz ODF 5.86 MB İndir
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz DJVU 7.32 MB İndir
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz RAR 4.76 MB İndir
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz ZIP 4.39 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Anadolu’nun Gözyaşları Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz PDF 6.23 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Anadoludan çalınan eserlerle ilgili ilginç bir kitap arkeoloji ve tarih meraklılarına tavsiye ederim.


Ülkemizin bir kaç yüzyıdır nasıl talan edildiğini çok güzel bir şekilde anlatan bir kitap. Önce kaçakçılığa dair uzunca bir girizgah yapılıyor. Sonrasında Türkiye’den kaçırılan tarihi eserler ülkelere göre kategorilendirilerek anlatılıyor. Bu alanda çok söz edilmeyen Yunanistan ve Vatikan’a da değinilmesi gayet ilgi çekici. Bence kitabın tek eksiği, en azından bazı eserlere yönelik, eserlerin bireysel kaçırılış öyküsünün anatılmamasıdır. Genel anlamda doyurucu bilgi veriyor.


Yaşar Yılmaz’ın kaleme aldığı “Anadolu’nun Gözyaşları” büyük çoğunluğu 1830-1922 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden farklı yöntemlerle yurtdışına götürülmüş – kaçırılmış, çalınmış desek bence daha doğru olur -, şimdilerde ABD ve Avrupa’daki müzelerde sergilenen tarihi eserlerin bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı envanteri diyebiliriz.

Ahh ahh geçmişimize ait kültür ve tarih mirasımızı ne de güzel oyunlarla çalmışlar emperyalist devletler. Büyük bir tarih bilinçsizliği ile Osmanlı yöneticileri de bu dalaverelere ya alet olmuşlar ya da göz yummuşlar. Hala ülkemizde tarih bilinci yerleşmiş değil. Bunda maalesef eğitim sisteminden kaynaklanan eksiklikler ve ezberciliğin devam etmesi de etkili.

Aslında mezar soyguncuları diye niteleyebileceğim kişiler ve ülkeler yüzünden kültürel gezilerim eksik kalmış. Ümidim odur ki Turizm ve Kültür Bakanlığımız artık bu eserlerin ülkemize dönmesi için daha çok uğraşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*