“Atatürkçülüğü yorumlarken, günlük siyasi ve sosyal akımların etkisiyle onaylama veya bağnaz tepkilerle karşılaşmak olanaklıdır. Toplumumuzu, uzlaşmaz iki kitle halinde karşı karşıya getiren derin anlaşmazlığın, felaketli sonuçlar getireceğini daima hatırda tutarak karşıtlığı çözmek, uzalşma yollarını bulmak zorundayız. Yurdun geleceği için iki taraf da bağnaz, uzlaşmaz tavrından kurtulmak zorundadır. Demokrasi, toplumda barışı güvence altına almak için uzlaşma ve denge zeminidir.” Halil Inalcık Atatürk, Anadolu coğrafyasında kültürel ve tarihsel değerler üzerinden Türkiye toplumunu bir değişim, yenileşme, gelişim sürecine taşıyan büyük bir düşünür ve eşsiz bir yeniden yapılanmanın mimarıdır.Çöken Osmanlı Devleti’nin yerine, Türkiye insanının katılımını ve bireysel insiyatifini harekete geçirecek, yepyeni bir siyasal ve sosyal yapılanmayı, yeni bir yaşam biçimini hayata geçirmeyi amaçlamıştır. Bu açıdan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri, yeniden yapılanma ve değişim atılımlarına bakılınca Atatürk’ün dehası çarpıcı bir hal almaktadır.Cumhuriyet Türkiyesinin hangi evrelerden geçerek, ne tür bir düşünsel birikimin üzerine kurgulandığı sorunu, bu kitabın ana eksenini oluşturuyor.
Dönemin koşulları iyi bir şekilde ortaya konulmuş, Atatürk’ün nasıl ve neden büyük bir lider olduğu izah edilmiş. Okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Tarihi Sayın İnancık gibi gerçek tarihçilerden okumalı. Harika bir kitap.
Atatürk bir dahi. Halil Hoca usta tarihçi. Üslub olarak sıkmayan, doyurucu bir eser.
Dönemin koşulları iyi bir şekilde ortaya konulmuş, Atatürk’ün nasıl ve neden büyük bir lider olduğu izah edilmiş. Okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Halil İnalcık hocamızın Türkiye Cumhuriyeti nin fikri temellerinden başlayarak Kıbrıs Sorunu ile sonlandırdığı güzel bir eseri.
başarılı eserlerinden biri daha