GİRİŞ2-ETÇİ SIĞIR IRKLARI2.1-Hereford2.2-Aberden Angus2.3-Shorthorn2.4-Santa Gertrudis2.5-Charolais3-KOMBİNE VERİM YÖNLÜ SIĞIR IRKLARI3.1-İsviçre Esmeri3.2-Montofon(esmer)3.3-Simental4-BESİYE BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR VE BESİYE ALINACAK HAYVANLARDA ARANAN ÖZELLİKLER4.1-Besiye Başlamadan Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar4.2-Besiye Alınacak Hayvanlarda Aranan Özellikler4.2.a-Beside Kondisyon önemlidir4.2.b-Buzağı Dönemindeki Bakım Besleme Önemlidir.4.2.c-Sağlıklı Dana İle Besiye Başlanmalıdır.4.2.d-Vücut Yapısı Önemlidir4.2.e-Besi Başı Canlı Ağırlığı Önemlidir.4.2.f- İstenen Diğer Özellikler5-BESİYE ETKİ EDEN FAKTÖRLER5.1-Irk5.2-Yaş5.3-Cinsiyet5.4-Yemleme5.5-Sıcaklık5.6-Rutubet6-BESİ METODLARI6.1-Besi Süresine Göre Sınıflandırma6.1.a-Kısa Süreli Besi6.1.b-Orta Süreli Besi6.1.c-Uzun Süreli Besi6.2-Et Kalitesine Göre Sınıflandırma6.2.a-Beyaz Et Üretimi6.2.b-Pembe Et Üretimi6.2.c-Koyu Kırmızı Et Üretimi6.3-Hayvanların Yaşına Göre Besi Şekilleri6.3.a-Buzağı Besisi6.3.b-Genç Sığır Besisi6.3.c-Düve Besisi6.3.d-Yaşlı Sığır Besisi6.4- Yem Materyaline Göre Besi Şekilleri6.4.a-Kesif Yem Besisi(entansif besi)6.4.b-Kaba Yem Besisi(Ekstansif Besi)6.4.c-Mısır Silajı Besisi6.4.d-Çayır Silajı Besisi6.4.e-Şeker Pancarı Yaprağı Besisi6.4.f-Yaş ve Kuru Pancar Posası İle Besleme6.4.g-Hayvan Pancarı Besisi6.4.h-Şeker Pancarı Besisi6.4.ı-Mera Besisi6.4.i-Bira Posası Besisi7-SIĞIR BESİSİNDE KULLANILAN KABA YEMLER7.1-Samanlar7.2-Kuru Otlar7.3-Baklagiller7.4-Yeşil Yemler7.5-Kök ve Yumru Yemler8- BESİYE NE ZAMAN SON VERİLECEĞİNİN TESPİTİ9- DİĞER TEKNİK KONULAR9.1-Yaş Tayini9.2-Kesim ve Karkas Özellikleri9.3-Tırnak Bakımı10-BESİ SIĞIRLARININ BESİN MADDE İHTİYAÇLARI10.1-Rasyonel Beslenme Prensipleri10.2-Yaşama Payı ve Verim Payı10.3-Besi Sığırlarında Enerji İhtiyacı10.4-Besi Sığırlarında Protein İhtiyacı10.5-Besi Sığırlarında Kuru Madde İhtiyacı10.6-Besi Sığırlarında Ham selüloz İhtiyacı10.7-Besi sığırlarında Vitamin İhtiyacı10.8-Besi sığırlarında Mineral Madde İhtiyacı10.9-Besi Sığırlarında Tuz İhtiyacı10.10-Besi sığırlarında Su İhtiyacı10.11-Besi Sığırlarında Yağ İhtiyacı11-RASYON HAZIRLAMA TEKNİĞİ11.1- Besi rasyonlarında Dane Yemleri Kullanma Oranları( buğday, arpa, mısır, çavdar)12-BESİ RASYON ÖRNEKLERİ13-SIĞIR BESİCİLİĞİNDE HAYVAN SAĞLIĞI13.1-İç ve Dış Parazit Mücadelesi13.2-Sığırlarda Sindirim13.2.a-İşkembede Sindirim13.2.b-Fermantasyon Gazları13.2.c-Bağırsaklarda Sindirim13.3-Besi sığırlarında Görülen Hastalıklar13.3.a-Dejeneratif Osteoarthrisis13.3.b-Besi Sığırlarında Görülen Basiller Hemoglobinüri13.3.c-Besi Sığırlarında Görülen Solunum Sistemi Hastalıkları13.3.ç-Botulismus13.3.d-Besi Sığırlarında Görülen Karaciğer Apsesi13.3.e-Buzağı İshalleri13.4-Yabancı Maddeler14-HAYVANCILIKTA KULLANILAN YEM BİTKİLERİNİN TARIMI14.1-YONCA TARIMIYoncanın ÖnemiYonca Çeşitleriİklim İsteğiToprak İsteğiEkim Zamanı ve Ekim ŞekliDekar Atılacak Tohum MiktarıYoncanın Bakımıa-Yoncanın gübrelenmesib- Yoncanın Sulanmasıc-Yoncada hastalık ve Zararlılarla MücadeleYonca HasadıYoncanın DeğerlendirilmesiYoncanın Hayvanlara VerilmesiYoncada Tohum Üretimi14.2-FİĞ TARIMI14.2.a-Adi Fiğ Tarımıİklim ve Toprak İsteğiEkim ZamanıGübrelemeHasat14.2.b-MACAR FİĞİ TARIMI14.3-KORUNGA TARIMIGirişİklim ve Toprak İsteğiToprak HazırlığıGübrelemeEkim zamanı ve kullanılacak tohum MiktarıEkim derinliğiSulamaYabancı Ot mücadelesi Hastalık ve zararlılar14.4-HAYVAN PANCARI TARIMIToprak Hazırlığı ve EkimGübrelemeHayvan Pancarının Bakım ve Hasadı14.5-SUDAN OTU TARIMIİklim ve Toprak İsteğiToprak HazırlığıEkim ZamanıEkim Yönetimi ve DerinliğiSıra Arası Mesafe ve Dekara Atılacak tohum miktarıÇapalamaİlaçlamaGübrelemeSulama


Kitap Yorumları - (2 Yorum)
Kitabı babam için satın almıştım ve kitabı ilgiyle okuduğunu farkettim. Kitap besicilik hakkında bilgiler vermekte ancak tam anlamıyla yol göstermemektedir. Besiciliğe ilk başlayanlar için tavsiye edilebilir. Yazı puntoları o kadar büyük ki sanki kitap ince olmasın diye çabalanmış hissi vermekte.
Ne yapmamız gerektiğini tam anlamıyla anlatan bir kitap.Konuyla ilgilenenler için tam bir kaynak kitap.Mutlaka alın…