Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Çıkış Yolu

Kategori: Siyaset Yazar: Onur Öymen Yayınevi: Remzi Kitabevi

Çıkış Yolu

Tanıtım Bülteni
Çıkış Yolu”, Onur Öymen’in beşinci kitabı. Önceki kitaplarında olduğu gibi, “Çıkış Yolu”nda da Öymen, yaptığı araştırmalara ve deneyimlerine dayanarak dünyanın ve Türkiye’nin gerçekleri hakkında gözlem ve değerlendirmelerini anlatıyor. Bu gerçeklerden biri, eskiden olduğu gibi bugün de uluslararası ilişkilerde dış baskıların bir dış politika aracı olarak kullanılması.Evvelce bu, Şili ve diğer Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi askeri darbe yaptırarak yönetime el koymak veya İran’da Musaddık’ın devrilmesi olayında görüldüğü gibi, halk ayaklanması düzenlemek şeklinde oluyordu. Bazen de büyük devletler, savaştan sonra İtalya’da yaptıkları gibi, seçimleri etkileyerek kendilerine yakın partilerin iktidar olmasını sağlıyorlardı.Günümüzde daha çok IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar yoluyla ülkelerin iç ve dış politikalarını etkileme yoluna gidiliyor. Basın, sivil toplum örgütleri ve akademik çevrelerden de bu amaçla yararlanılmaya çalışılıyor. Avrupa Birliği de gerektiğinde bir baskı unsuru olarak kullanılıyor.  Irak’ta görüldüğü gibi, doğrudan müdahale yöntemiyle de devletlerin yönetimine el konulabiliyor. Büyük devletler din faktörünü veya etnik ayrılıkları da kendi çıkarları doğrultusunda kullanabiliyorlar.Bu kitapta, iki yüz yıldan beri büyük devletlerin yaptığı bu gibi müdahale örneklerine ve dış baskılara direnerek ulusal bağımsızlığına kavuşabilen ülkelerin öyküsüne ve darbe girişimlerini dış boyutuna da yer veriliyor.   
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Çıkış Yolu PDF 6.23 MB İndir
Çıkış Yolu EPUB 6.96 MB İndir
Çıkış Yolu MOBI 5.49 MB İndir
Çıkış Yolu ODF 5.86 MB İndir
Çıkış Yolu DJVU 7.32 MB İndir
Çıkış Yolu RAR 4.76 MB İndir
Çıkış Yolu ZIP 4.39 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Çıkış Yolu PDF 6.23 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Bugüne kadar “yeterince çok” diyebileceğim sayıda uluslararası ilişkiler kitabı okudum ve lafı uzatmadan yazayım; en yüksek verim aldığım kitap bu oldu. Hele de benim gibi 20. yüzyıl meraklısı okurlar için biçilmiş kaftan. Osmanlı özelinde anlatılan 19. yüzyıl bölümü hariç kitap, ABD’nin, SSCB’nin, büyük Batı ülkelerinin, bazı küçük ülkelerin, din gruplarının, ekonomik baskı gruplarının başka devletler üzerindeki hakimiyet kurma çabalarını ve gerçekleştirdikleri harekatları incelerken Türkiye tarihi üzerinde dışa bağımlılık ve tam bağımsızlık meselelerini de derince işliyor. Onur Öymen hem bir hariciyeci hem de bir yazar olarak işinin ehli olduğunu bu ay okuduğum iki kitabıyla gösterdi. Çıkış Yolu, Stephen Kinzer’in Darbe kitabından bile daha iyi demek kitabın kalitesini yeterince anlatır kanımca.


Güçlünün güçsüz karşısında neler yaptığını yer yer savaş yer yer demokrasi oyununa başvurduğunu iyi anlatmış sayın Öymen, içerik olarak geniş bir yelpazeye sahip kitap, okutturuyor kendini..


Amerika’nın dunyayı nasıl idare ettıgını ve diğer ülkelerin iç ıslerıne nasıl karıştığını çok güzel bir dille anlatmış


abd ve diğer emperyal devletlerin diğer devletlerin iç politikalarına nasıl müdahale ettiğini anlatan yararlı bir kitap. tavsiye ederim.


Onur Öymen, ‘Dış Baskılara Karşı Tam Bağımsızlığı Korumak’ alt başlığını taşıyan ‘Çıkış Yolu’nda, Türkiye’nin maruz kaldığını savunduğu siyasî ve ekonomik dış baskıları anlattıktan sonra, bu baskılara karşı durabilmek için nasıl bir tavır takınılması gerektiğine odaklanıyor. Büyük devletlerin, klasik sömürgecilikten farklı olarak, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlar üzerinden ülkelerin bağımsızlığını ortadan kaldırdığı sıkıntısı, günümüzde sıkça dillendiriliyor. Öymen çalışmasında, dünyada tanık olunan dış baskılardan ve bazı ülkelerin bu baskılara karşı geliştirdikleri direnişlerden örnekler vererek, Türkiye için de bu anlamdaki imkânları tartışmaya açıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*