Bir Çin aile yuvası minyatür bir gökyüzüdür diyor, kitabın yazarı Ku Hung-Ming.Çin uygarlığı, Çin edebiyatı ve Çin kadını yazar için başka bir duyarlılığa ve düşünüş tarzına pencere açıyor.Ming, tüm kitap boyunca Avrupalılara halkının, kültürünün, uygarlığının birikimlerini anlat-maya çalışıyor. Bu çağrı zaman zaman tepkisel bir tona bürünse de herkesin tek bir dünyaya ayak bastığı günümüzde, toplumların esasen birbirinden çok farklı zihniyetlere sahip olduğu-nu haber veriyor Ku Hung-Ming.Çinliler bireyi, aileyi, toplumu, ataları bir bütün halinde düşünür. Kişi ahlâki özelliklerini iş-lemek, geliştirmek ve bunları anne babasından başlamak üzere toplumun diğer tüm üyeleriyle uyumlu kılmakla yükümlüdür. Herkes yerini, konumunu, görevlerini bildiğinde doğadaki ahenk gibi bir ahenk, dirlik, düzenlik insanlar arasına da gelip yerleşir. Bunu sağlayacak en önemli enstrümanlar ise müzik ve törenler bilgisidir; yani ritm ve sembollere dayalı bağlılık ritüelleri. Belki de bu yüzden Konfüçyüs’ün ahlâk yasası Avrupalı insanın dinebakış açısından tamamen farklıydı. Konfüçyüs’ün bilgeliği şuydu: “Tanrının düzeni benliği-mizin yasası dediğimiz şeydir. Benliğimizin yasasını gerçekleştirmek Ahlâk kuralı dediğimiz şeydir. Ahlâk kuralı arındırılıp doğru bir kurala bağlandığında Din adını verdiğimiz şeyi oluşturur.”Yirminci yüzyılın başında Batı kurumlarında eğitim gören çok dilli, çok kültürlü bir Çinli aydın olan Ku Hung-Ming, derinden bağlı olduğu geleneksel Çin kültürü ile Batı uygarlığını karşılaştırırken zihniyet dünyamıza pek de uzak olmayan bir çelişkiyi anımsamamız mümkün değil.
çin dili üzerine basılı eser çok az. bu alanda çok güzel bir çalışma olmuş. yazarın bakış açısı ise yer yer sübjektif olsa dahi çalışmasına gölge düşürmüyor.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
çin tarihini bir kadının gözünden okumanın ayrıcalığını yaşamak isteyenler için okunacak bir kitap.
Eski olsa da önemli bir kitap. Okunmalı.
Çok ayrıntılı değil ama Çin ile ilgili bu kadar az kitap varken tabi ki çok gerekli bir kitap bence.
çin dili üzerine basılı eser çok az. bu alanda çok güzel bir çalışma olmuş. yazarın bakış açısı ise yer yer sübjektif olsa dahi çalışmasına gölge düşürmüyor.
Yeter artık hep batı batı.Başka milletler de var dünyada.Hem de bize daha yakın