Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Dört Adalı  Hobbes-Locke-Berkeley-Hume

Kategori: Felsefe-Düşünce Yazar: Solmaz Zelyüt Yayınevi: Doğu Batı Yayınları

Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume

Tanıtım Bülteni
Kılıçsız akit boş sözden ibarettir'. Bu sözün sahibi Thomas Hobbes, felsefesinin temeline kılıç kadar keskin bir gerçekliği oturtmuştur.Astronomide Kopernik'in, fizikte Galile'nin yaptığı devrimin benzerini siyaset felsefesinde yapabilmesinin hikmeti de işte bu atılganlığı. Skolastiğin kördüğümünlerine naturalizm ve empirizmle bileylenmiş keskin felsefesiyle aniden inmiştir Hobbes. Hiç beklenmedik bir anda…John Locke'sa kılıç sanatlarında usta değildir çünkü o aklı kullanma zanaatinde yetkinleşmiştir. Tüm uğraşı aklın doğasını sorgulamak ve yaşamı akılla düzenlemek üzerinedir. Aydınlanmanın başlangıç filozofu olarak gördüğü hürmet bundandır. Ve zamanı geldiğinde Fransız ve Amerikan devrimlerinin ateşi de John Locke'un kıvılcımlarıyla tutuşacaktır…Locke'un kıvılcımlarından nasiplenen George Berkeley, bilgi teorisinin maddeci bariyerleri üzerinden atlayan İrlandalı bir rahiptir. Filozofların bin dereden su getiren spekülasyonlarına bir set çeker Berkeley ve şunu sorar: Hakikat tüm insanlığın feryadıysa, onu birkaç kişinin oyuncağı haline getirmek de neyin nesi?O da deneycidir selefi Locke gibi ancak onun deneyciliğine kilise vitraylarının renkli ışıkları düşer.İskoçya'da 'Aziz David' olarak anılan David Hume ise Berkeley'i takdir etmesine rağmen tanrısal vitrayların üzerine şüphecilik sıvasını çekmeye niyetlenmiştir.Deneyciliğin zirvesidir ama şüpheciliğiyle handiyse deneyciliği bile tarumar edeceği zannedilir. Neyse ki bilginler bundan kurtulur lakin Hume'un bilgi teorisini üzerine sorduğu sorular, filozoflara yepyeni mesailerin kapılarını açar.İki İngiliz, bir İrlandalı ve bir İskoç. Britanya'nın bireyi yücelten dört büyük filozofu… Solmaz Zelyüt, İngiliz felsefe çığırının dört önemli ismini ele alıyor Dört Adalı'da… Ve onların baş döndürücü arayışlarını siyaset ve bilhassa bilgi teorisi özelinde yoğunlaşarak anlatıyor. Aynı ethos'un içinden doğan dört felsefenin hikâyesi Dört Adalı…
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
Kitapyurdu Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
D&R Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
Idefix Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
BKM Kitap Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
Hepsiburada Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
Nadir Kitap Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
N11 Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
Amazon Türkiye Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume PDF 6.23 MB İndir
Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume EPUB 6.96 MB İndir
Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume MOBI 5.49 MB İndir
Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume ODF 5.86 MB İndir
Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume DJVU 7.32 MB İndir
Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume RAR 4.76 MB İndir
Dört Adalı Hobbes-Locke-Berkeley-Hume ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Beğendiğim ender felsefe kitaplarından


son derece akıcı ve öğretici bir kitap. felsefe bölümü öğrencilerine ve felsefeye ilgi duyanlara tavsiye edilir


Kitap o kadar akıcı ve açıklayıcı ki okurken hiç sıkılmıyorsunuz ve kalıcı bilgiler ediniyorsunuz.


Kitapta, dördü de İngiliz olan Hobbes, Locke, Berkeley ve Hume’un bilgi (felsefesi), varlık, töz, ahlak, Tanrı (inancı), doğa, yasa, siyaset, devlet, özgürlük (ve mülkiyet) benzeri görüşlerine yer veriliyor. Bu kadar ağır konuların ders kitabı gibi anlatılmamış olması okumayı keyifli hale getiriyor. Son derece toparlayıcı ve net olarak ele alınmış görüşler elbette yabancısı için zorluk teşkil edebilir fakat az da olsa felsefeye aşina olanlar için oldukça faydalı ve kolay diyebilirim. Bu dörtlü İngiltere’de yaşamış olmalarının yanı sıra Descartes’ten de etkilenmiş olmaları ortak yönlerinden bir diğeri. Ayrıca sonraki gelen önceki düşünürün fikirlerinden etkilenmiş ya da öncekinin fikirleri kendi fikirleri için çığır açıcı olmuş olması başka bir ortak yön diyebiliriz. Modern dönemin başlangıcına dair felsefi okumalar yapmak isteyenlere tavsiye ederim.


Detaylı bir çalışma olmadığı kanısındayım ki yazarın kendisi de belirtmekte. 17. yüzyıl ingiliz deneyci filozoflarını bir arada sadece. baskı kalitesi iyi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*