Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Geliş

Kategori: Edebiyat Yazar: Ted Chiang Yayınevi: Monokl Yayınları

Geliş

Tanıtım Bülteni
2016 YILININ EN İYİ FİLMİ OLARAK NİTELENEN “GELİŞ” OKUYACAĞINIZ BU KİTAPTAN UYARLANDI. YAŞAYAN EFSANE, BİLİMKURGU DEHASI TED CHIANG İLE TANIŞMAYA HAZIR  MISINIZ! "Böylesine etkili bir filme (Geliş) dönüşen her öykünün sonunda dikkatimi kitaba, özgün kaynağa çeviririm. Ted Chiang yalın, aman vermeden ve ışık saçarak yazıyor." Colson Whitehead "Ted Chiang öylesine orijinal ki insanın ağzı açık kalıyor." Junot Diaz "Ted Chiang tam bir hazine. Kaleminden ne dökülse bir elmas gibi parlıyor." Cory Doctorow "Geçmişte ve gelecekte gerçekleşen her olayın kaydını tutan bir vakayınamenin, Çağlar Kitabı'nın önünde duran bir kadın düşünün. Her ne kadar yazılanlar ışığın etkisiyle zamanla silinse de hâlâ devasa bir cilt bu. Kadın elinde bir büyüteçle insan cildi inceliğindeki sayfaları çevirmeye başlıyor; ta ki hayatının hikâyesini buluncaya dek..Geleceği bilenler onun hakkında konuşmazlar.Çağlar Kitabı'nı okuyanlar bunu asla itiraf etmezler." Ted Chiang
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Geliş PDF 6.23 MB İndir
Geliş EPUB 6.96 MB İndir
Geliş MOBI 5.49 MB İndir
Geliş ODF 5.86 MB İndir
Geliş DJVU 7.32 MB İndir
Geliş RAR 4.76 MB İndir
Geliş ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Sadece 15 öykü yazan Ted Chiang, insanoğlu için temel problemleri saptayıp BK’ye şahane yedirmiş. Safi BK demek de haksızlık olur, fantazyadan realist anlatıya pek çok türe sokulabilecek öyküler bunlar.

Öykülerin izleğini çember, kuyruğunu ısıran yılan, bir noktada buluşan iki nokta gibi üfürmeler olarak belirledim. Yola çıktığımız noktadan pek de uzakta değiliz kısacası, spiralin denk gelen noktalarını inceliyor Chiang. Tam bir tur boyunca algıladığımız/çözdüğümüzü sandığımız dünyanın meseleleriyle uğraşıyoruz. Bazıları neler bunların, bakalım:

Babil Kulesi: Yatay bir sonsuzluk, Borges’in düşündüğü buydu. Kule inşaatı için gereken her şey şehri ucu bucağı olmayacak şekilde yapılandırırken inşaat bir türlü bitmiyor. Kafkaesk bir yandan. Kulenin içinde kurulan yerleşimler fraktal geometriyi andırıyor, Mitik yapıda gerçek meskenler türetiliyor. Burada yaşayan insanlar Babil’i hiç görmemiş, sanki kalu beladan beri kule inşaatı devam ediyormuş da şehir sonradan etrafına kurulmuş gibi. Kozmoloji tamamen o zamanın bilgisiyle sınırlı; yedi kat göğe bloklar döşenecek ve kuleyle gökyüzü birleştirilecek. Tanrı’nın karşı çıktığı bir şey değil, en azından kule yıkılmadan önce böyle düşünüyor dönemin insanları. Sürpriz en sonda.

Sıfıra Bölünme: Bildiğiniz “Törless’in bunalımı” aslında ama temel fark şu: İrrasyonel sayılarla birlikte rasyonel sayılar da belli bir örüntüden muafsa, insanoğlunun kaos içinde tutunmaya çalışıp mihenk taşı olarak belirlediği matematiğin sabitliği -geçerliliği diyelim- ortadan kalkarsa hayatını matematiğe adamış kadına ne olur? Birin ikiye eşit olduğunu, farklılıkların ortadan kalktığını keşfeden kadın, düşünüş ve yaşayış biçimini, hayatını şekillendiren analitik zekasını, sayıları, her şeyi bir kenara atabilir mi? Matematik evrenin dilidir, Tanrı’nın dili olduğu da söylenir. Tanrı’dan koparılmaya, O’na inanıldığı halde merhametinden uzak tutulmaya benziyor bu.

Aralara serpiştirilmiş anekdotlardan bu sabitlik konusunda matematiğe pek de bel bağlanamayacağına meylediyoruz. Kadınla eşine de bolca üzülüyoruz; bu noktada Chiang’ın psikoloji yaratımındaki ustalığını da teslim etmek lazım ki iki insan arasındaki duyguların değişiminin böylesi ustalıkla anlatıldığı öykü pek yoktur. Belki vardır da ben bilmiyorum.

“Altı yıllık evliliklerinin ardından kadına duyduğu aşk sona ermişti. Böyle düşündüğü için kendinden nefret ediyordu, fakat gerçek şu ki kadın değişmişti ve artık onu ne anlayabiliyor ne de onun duygularını nasıl paylaşabileceğini biliyordu. Renee’nin entelektüel ve duygusal hayatı birbirlerine ayrılmaz bir biçimde bağlıydı ve ikincisi adamın ulaşabileceğinin ötesine geçmişti.” (s. 99) Çiftlerin yarattığı üçüncü kişiliğin yıkılmasına anbean izliyoruz, mesnet noktalarımızın kaybolmamasını diliyoruz.

Okuyun, başka bir şey diyemiyorum.


Filminden sonra kitabı keşfettim. Sanırım bu tarz hikayelere katı bilimkurgu deniyor. Bazen okuyucuyu zorlasa da benim sevdiğim bir alttür.


Hikayelerin farklılığı ve işlediği konular çok güzel olmasına rağmen aşırı derecede teknik terimler ve bakış açısı var. Matematik ve diğer bilim dallarına ait akademik çalışmalar okuyormuş gibi yorulacağınız hikayeler de var.


kitap bütün olarak iyi..fakat içerisindeki bir kaç hikaye çok iyi…zevkle okunur.


Süper bir kitap, önce filmi seyretmiştim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*