Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Gökkuşağına İki Bilet

Kategori: Edebiyat Yazar: Attila Şenkon Yayınevi: Can Yayınları

Gökkuşağına İki Bilet

  • Yayın Tarihi: 08.03.2004
  • ISBN: 9789750703805
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 110
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 12.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Gökkuşağına İki Bilet, küçük oğluyla birlikte, kente gelen sirki görmek için, otobüsle giderken, 'yaşam nedir' sorusuna yanıt arayan bir kahramanın, aslında geçmişine yaptığı içsel yolculuğun romanı. Komşunun komşuya düşman olduğu, çocukluk aşklarının unutulduğu, kocaman dünyaların kurulduğu, dar sokaklarda saf oyunların oynandığı, düş kumbaraları açıldığında içinden yalnızca yitirilmiş güzelliklerin çıktığı, 70'li yılların Ankara'sında geçen sıcacık bir çocukluğu anlatıyor Attila Şenkon. Babasının armağan ettiği düş kumbarasında düşlerini biriktiren Işık, bu düşleri zamanla kendi hazırladığı öykü kitaplarına dönüştürecektir. Babasından öğrendiği kalıcı, insancıl değerleri kendi oğluna vermeye çalışırken, bugün, o güzel insanların nereye gittiği sorusunu da sorduruyor okura. Babasıyla paylaştıklarını oğluna aktaran Işık, geçmişle gelecek arasında köprü kurarken, hayatın, günümüzün sert, acımasız koşullarında değil, sakin, huzurlu, sevgi dolu olarak da yaşanabileceğini hatırlatıyor bize. Duru, akıcı diliyle, yumuşak üslubuyla Attila Şenkon, pek çoğumuza sevgi bağlarımızı yeniden düşünme fırsatı veren incelikli bir roman yaratmış.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Gökkuşağına İki Bilet PDF 4.57 MB İndir
Gökkuşağına İki Bilet EPUB 5.10 MB İndir
Gökkuşağına İki Bilet MOBI 4.03 MB İndir
Gökkuşağına İki Bilet ODF 4.30 MB İndir
Gökkuşağına İki Bilet DJVU 5.37 MB İndir
Gökkuşağına İki Bilet RAR 3.49 MB İndir
Gökkuşağına İki Bilet ZIP 3.22 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Daha bir kahve molasına bile ihtiyaç duymamışken bitiverdi kitap. Ankara’dan bahsedilmesi ayrı güzeldi benim için. “Attila Şenkon’un diğer kitaplarını da alıp okumalı.” dedim kitap bitince. Açıkçası bu kadar güzel bir his bırakacağını düşünmemiştim.


“Gökkuşağına İki Bilet”, -kapak yazısında da belirtildiği gibi- küçük oğluyla birlikte, kente gelen sirki görmek için otobüsle giderken, ‘yaşam nedir’ sorusuna yanıt arayan bir kahramanın, aslında geçmişine yaptığı içsel yolculuğun romanı. Her bölüm baba ile oğul arasında şimdiki zamanda, sirke giden yolda geçen kısa bir diyalogla açılıyor ve babanın zihninde o diyaloga paralel bir anıyı ateşliyor. Bu anılarla Işık Bey’in çocukluğuna uzanıyoruz; onun 70’li yılların Ankara’sında yaşanan ilkokul günlerine, mahalle arkadaşlıklarına, çocukluk sevgilerine, dünyayı anlama anlamlandırma çabalarına, her bir olayın onun zihninde yarattığı çağrışımlara ve babasının armağan ettiği düş kumbarasında biriktirdiği düşlerine… O düşler ki zamanla birikecek ve Işık’ın gençlik yıllarında yayımlayacağı öykü kitaplarına dönüşeceklerdir. Sekiz bölümden oluşan yüz sayfalık bu kısa roman bir yandan Işık’ın çocukluktan yetişkinliğe geçiş sancılarını özetlerken diğer yandan birbirine kenetlenmiş bir ailenin, en çok da Ziya beyle Işık’ın ilişkilerine odaklanıyor. Tam bir Cumhuriyet aydınıdır Ziya bey; oğlunu elinden geldiğince eğitmeye, ona özgür düşünceler aşılamaya, edebiyatı sevdirmeye çalışır, hayatın yükselen değerlerine teslim olmamayı öğretir. Ne yazık ki Ziya bey gibiler pek azdır artık. Işık’ın mahalle arkadaşlarının babaların seçimleri farklıdır. Orhan, daha küçük yaşlarda aşağı mahallelerdeki çocuklara kader-kısmet çektirerek müteşebbisliğe adım atacak, Nedim’se babası Ebubekir efendinin baskısıyla İmam Hatip’in yolunu tutacaktır. İkisi için de verimli zamanlardır. Attila Şenkon, son derece ekonomik bir dille otuz yıllık bir zaman dilimini aktardığı romanında, bu uzun zaman diliminin neredeyse bütün karakteristiklerine yer vermeyi başarmış. Sirk heyecanları, çocukluk efsaneleri, akbaba dergili pudra kokulu berber dükkanları, dev gençler, büyükler arasındaki çekişmeler, ilk aşklar, giderek keskinleşen zengin yoksul ayrımı, pop müzik parçaları, cep foto romanlar, velhasıl o yılları andıkça bizim de hemen hatırlayacağımız geçmiş imgeleri Işık’ın hayatından gelip geçiyorlar. Şimdiki zamanda ise öğretme sırasını Işık devralmıştır Ziya Bey’den; “babasıyla paylaştıklarını oğluna aktaran Işık, geçmişle gelecek arasında köprü kurarken, hayatın, günümüzün sert, acımasız koşullarında değil, sakin, huzurlu, sevgi dolu olarak da yaşanabileceğini hatırlatıyor bize”.


Sade bir dille anlatılan bir içsel yolculuk. Yaşananların, arkadaşlık ilişkilerinin ve aile içinde edinilen değerlerin farkında olmadan aslında hayatımızda nasılda önemli birşeyler inşaa etiğini, maalesef onları kaybedince daha belirgin şekilde farkına varıyoruz. Yazar bunu çok güzel bir şekilde satırlara aktarmış. Bir solukta okuyacak, kah gülüp kah gözyaşlarına boğulacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*