Kategori:
Bilim & Mühendislik
Yazar:
Joe Schwarcz
Yayınevi:
Ntv Yayınları
Günde Bir Elma
Tanıtım Bülteni
Yiyecekler kadar karmaşık bir şeyi,insan bedeni kadar karmaşık bir şeyle buluşturunca ne olur?Bu sonuçla ilgili basit tahminlerde bulunmayı düşünmek akılsızca olur.Somon balığı yiyin. İçinde omega-3 var. Somon balığı yemeyin. İçi cıva ve poliklorlu bifenil dolu. Bol bol sebze yiyin. Böylece bol miktarda antioksidan alırsınız. Sebze yemeyin. Tarım ilaçları sizi kanser yapar. Görünüşe göre bugünlerde yemeğe oturmadan önce beslenme uzmanı olmanız lazım –aslında tam da bu yüzden Dr Schwarcz’a ihtiyacımız var. Dr Joe Schwarcz, GÜNDE BİR ELMA kitabında besin kimyasıyla ilgili derin bilgisini günümüz yiyecekleri hakkındaki yanlış bilinenlere, efsanelere, eğilimlere ve sorulara uygulayıp çıkan sonucu alametifarikası olan neşeli üslubuyla mayalıyor. En sonunda, yemeğimizden bir ısırık aldığımızda vücudumuzda gerçekleşen bilim mucizelerinin eğlenceli bir anlatımı çıkıyor karşımıza.Dr Schwarcz öncelikle yediklerimizin sağlığımıza etkisini anlamak için domatesin, soyanın ve brokolinin içinde ne olduğuna ve bir yiyeceğin içindeki yüzlerce kimyasalın vücudumuza girdiğinde nasıl tepki verdiğine bakıyor. Ardından elimizdeki yiyecekleri nasıl idare ettiğimizi araştırıyor, yiyeceklerimizdeki katkı maddelerinin detayına iniyor; belli birtakım yiyeceklere içindeki bakterilerden nasıl bir çıkarımız olduğunu anlatıyor. Atık maddelerle ilgili kafa karışıklıklarını gideriyor, tarım ilacı kalıntılarından antibiyotiklerden geri kalanları ve pişirme gereçlerindeki ürkütücü trans yağlarını inceliyor. Bütün bunların yanında popüler diyetlerdeki kalori ve ağırlık bilimine kapsamlı bir bakış atıyor.GÜNDE BİR ELMA yediğimiz yiyeceklerle ilgili gerçekleri hazmetmemiz için hepimizin okuması gereken bir kitap.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
McGill Üniversitesinde Bilim ve Toplum Kürsüsünü yöneten Dr. Joe Schwarcz’ın kaleminden çıkmış eser adı ve ilk bölümleri dikkate alındığında ilk bakışta hangi doğal gıdanın ne faydaları olduğunu anlatıyormuş gibi görünüyor. Dediğim gibi ilk bölümde hakikaten de bunlardan bahsedilmiş ancak bir farkla ki yorumlarda herhangi bir gıda hakkında mucizelere yer yok. Aslında ne doğal gıdaların mucize ne de gıda katkılarının zehir olmadığını anlatmaya çalışmış. Mümkün olduğunca dengeli beslenme üzerinde duran yazar bazı mucize şarlatanlarının da gerçekte ne olduğundan bahsetmiş. Bende oluşturduğu sağlık etkisi: Evet mümkün mertebe doğal ve dengeli beslenme ama ara sıra da nefsin hoşuna giden ve damak zevkine hitap eden lezzetlerden de mahrum kalmama. Hayat bütün bunlara dikkat etmeye değecek kadar uzun değil. Amiyane tabirle “çok da şaapmamak lazım…”
iyi ama çok fazla kişi üzerinde denenmiş araştırmalar az. yani bazı söyledikleri doğru ama bazı söyledikleri yetersiz
Farklı bir bakış açısı sunuyor fakat daha çok makale ile desteklenmesini isterdim
Bir gıda mühendisi olarak bana hayli yarar sağladığını düşündüğüm bilgiler içeren bir kitap. Dili akıcı.
Ziraatle ilgili olsun olmasın herkesin okuması gereken bir eser.
Benzer Kitaplar
National Geographic / Çarpıcı Detaylar
Profesör Stewart’ın Matematik Hazineleri
Polygon İle Blokzincir Geliştirme
Biyokimya 1
İlk Bir Saniye Tanrı Parçacığından Güneşe Evrenin Evrimi
Yapay Zeka ve Tüketim Kültürü İnsan Bilgisayar Etkileşimi Bağlamında Endüstri 4.0
Trakya Bölgesi Chironomidae (Diptera) Larval Faunası
Astronomi ve Astrofiziğe Giriş
Uzay Turizmi ve Ticareti
Dakikalar İçinde Antik Dünya İlk Büyük Medeniyetlerin Tarihi ve Başarıları
Rahatı Kaçan Orman Ormansızlaşma Hakkında Yazı ve Söyleşiler
Mimari Kültür Bellek
Uzayı Ne Kadar Tanıyoruz?
Hayallerin Sınırı Yok / National Geographic
Moonbeam İle Akıllı Kontrat Geliştirme