Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
İki Dirhem Bir Çekirdek

Kategori: Diğer Yazar: Prof. Dr. İskender Pala Yayınevi: Babıali Kültür Yayıncılığı

İki Dirhem Bir Çekirdek

  • Yayın Tarihi: 24.01.2001
  • ISBN:
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 184
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Anlatımı güzelleştirmek, savunulan fikri daha etkili kılmak üzere her dilde kalıplaşmış bazı sözler bulunur. Bunlar arasında dilin bünyesinde en sık kullanılanlar ise deyimlerdir.İki Dirhem Bir Çekirdek'de Türk Dilinin bünyesinde sık sık kullandığımız 99 adet deyimin hikayesi Prof.Dr.İskender Pala’nın kaleminden dilimizin kültüre yansıyan yüzüne bir renk katmak için dökülenler.Abayı Yakmak’tan, Ahfeş’in Keçisi’ne, Ali Kesen Baş Kesen’den, Arafat’ta Soyunmuş Hacıya Dönmek’e, Bulgurlu’ya Gelin Gitmek’ten, Demokles’in Kılıcı’na, Hapı Yutmak’tan, Kırkından Sonra Saza Başlamaya, Mürekkep Yalamak’tan, Rahmet Okutmaya, Tazıya Muska Yazmaya, Turnayı Gözünden Vurmak’tan, Yolunacak Kaza kadar hikayeleriyle deyimlerimiz İki Dirhem Bir Çekirdek’te.İki Dirhem Bir Çekirdek’i okurken bir dilin zenginliğinin sadece kelime hazinesiyle ölçülemeyeceğini, kelimelerin anlam derinliklerinin de o dilin zenginliği, hatta süsü olduğunu görecek ve Türkçe’mizin güzellikleriyle karşılaşacaksınız.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
İki Dirhem Bir Çekirdek PDF 7.64 MB İndir
İki Dirhem Bir Çekirdek EPUB 8.54 MB İndir
İki Dirhem Bir Çekirdek MOBI 6.74 MB İndir
İki Dirhem Bir Çekirdek ODF 7.19 MB İndir
İki Dirhem Bir Çekirdek DJVU 8.98 MB İndir
İki Dirhem Bir Çekirdek RAR 5.84 MB İndir
İki Dirhem Bir Çekirdek ZIP 5.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Deyimler ve ilginç hikayeleri nerden ve nasıl geldikleri yazarımızın akıcı anlatımı ve zengin kelime hazinesiyle harikulade bir şekilde anlatıyor


her sözün aslına vakıf olmak için çıktığı kaynağa bakmak lazım.iki dirhem bir çekirdek bize bu eylimin yöntemini göstiriyor.iki dirhem bir çekirdek bi büyük altın eder.şık giyinmiş insanlar için kullanılır.kitapta tam manasıyla iki dirhem bir çekirdek olmuş


atasözleri merklısı edebiyatçılar için bulunmaz bir eser.atasözlerinin hikayemsi bir üslup ile anlatılışı bir solukta okumamıza sebep.içinde neler yok ki: “abayı yakmak” tan “yok devenin başı” na,”aslına da hu nesline de hu” dan iki dirhem bir çekirdek”e birçok atasözü ve deyim var.


Prof. İskender PALA son birkaç yılda ardı arkasına kitap bombardımanına başladı ve bir anda piyasaya 20 kitap birden arzetti. Bununla da yetinmeyen başarılı akademisyen bir de yayınevi kurdu : L&M Yayınları. Şu an için 20 eseri bulunan yayınevinin tek yazarı da İskender PALA. Kendisini Divan Edebiyatı’nı halka sevdiren isim olarak anıyor. Bunda da haksız sayılmaz. Yayınladığı kitaba gelince, öncelikle ismi çok hoş : İki Dirhem Bir Çekirdek. Günlük hayatımızda böylesi deyimleri o kadar da çok kullanıyoruz ki artık bize normal bir söz grubu gibi geliyor. Oysa yazar yememiş, içmemiş ve araştırarak “hikayeleri ile deyimlerimiz sözlüğü” yakıştırmasını yaptığı bu nadide eseri ortaya koymuş. Alfabetik sıra ile tam 99 tane deyimin hikayesi kitapta yer almış. “Abayı yakmak” ile çıkılan deyim yolculuğu “Zerde ile zırva”da son buluyor. Bazı deyimlerin hikayeleri tam anlamı ile birer “fıkra” konumunda. Bunlara örnek olarak baklayı ağzından çıkarmak, diş bilemek, Halep ordaysa arşın burda, ipe un sermek ve ipin ucunda verilebilir. Türkler’in kıvrak zekalarının ürünü birçok deyim de yine kitapta yer bulmuş; bunlardan bir tanesi de kitaba isim babalığı yapmış. Dirhem ve çekirdek Osmanlı’da hassas ölçümlerde kullanılan ağırlık birimleri. O zamanki altın paranın ağırlığı da tamı tamına iki dirhem ve bir çekirdek gelirmiş. atalarımız birisine sen altın gibi değerlisin demek yerine iki dirhem bir çekirdeksin diyerek bu ince nükteyi ortaya koymuş. Böyle nice güzel öyküsü olan deyimlerimizle yeniden hemdem olmak için bulunmaz bir eser. Güzel dizgisi ve kapak renkler ile de kitabın albenisinden söz etmeden geçemeyeceğim. Türkçe’ye önem verenler, dilimizi daha yakından tanımak için mutlaka okunması gereken bu kitabı her kitapsevere tavsiye ediyorum.


Divan şiirini sevdiren adam İskender Pala’nın gayet güzel bir çalışması.Deyimlerin nasıl doğduğunu hikayelerini anlatmış.İnsanın hoşça vakit geçirirken bir şeyler öğrenebileceği iyi bir kitap olmuş.Kullandığımız deyimlerin nasıl doğduğunu merak edenlere iyi bir kaynak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*