Michael Shermer, gruplarla kabileler büyüyüp şefliklere ve devletlere dönüştükçe, insanların da birçok primat türünde görülen utanç ve güven gibi ahlaki duyarlıkları etik ilkelere dönüştürdüklerini açıklıyor. Dedikodu, dışlama ve diğer gayri resmi yöntemler küçük gruplarda kötü davranışları engellemekte etkili olurken, dinin ve resmi etik yasalarının büyük gruplarda daha iyi işe yaradığını belirtiyor ve ahlak kurallarımızın ilahi bir kaynağın değil, biyolojik mirasımızın ve kültürel tarihimizin bir ürünü olduğu sonucuna varıyor. Paleolitik çağda yaşamış atalarımızın modern insan gibi savaşma ve çevreye zarar verme eğilimi gösterdiklerini kanıtlayan yakın tarihli antropolojik çalışmalardan, sinirbilimcilerin ahlaki kararlar alırken beynimizde neler olup bittiğine dair araştırmalarına kadar uzanan bilimsel delillerden yararlanarak, ahlakla bilim arasındaki yapay ayrımı gidermeye çalışıyor. Oyun kuramının Altın Kural’ın temellerini nasıl attığını, kaos kuramının özgür iradeye bakış açımızı nasıl değiştirdiğini ve bulanık mantığın iyiyle kötü arasındaki ayrımları nasıl aşındırdığını gösteriyor. Ayrıca bilimin "kürtaj, pornografi, klonlama, hayvan hakları gibi" günümüzün en zorlu ahlaki ikilemlerinden bazılarını ele almamıza nasıl yardım edebileceğini irdeliyor.
Kitap bölümleri itibariyle kesinlikle bir referans başvuru sağlıyor. Bakış açısının ve öne sürülen tezlerin kanıtlar ve teoriler bazında ayrımı eşsiz. Taraf tutmayan bir başyapıt.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Yıllar önce okuyup çok faydalı bulmuştum. İlginç bir kitap
tez çalışmam için baktığım ve faydalandığım bir kitap. farklı bakış açıları var. okunabilir.
değerli bilgiler içeren bir kitap
Kitap bölümleri itibariyle kesinlikle bir referans başvuru sağlıyor. Bakış açısının ve öne sürülen tezlerin kanıtlar ve teoriler bazında ayrımı eşsiz. Taraf tutmayan bir başyapıt.
mantıksal ve bilimsel olarak açıklanmaya çalışılan bir ahlak anlayışı.