Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Kapitalist Devleti Anlamak

Kategori: Siyaset Yazar: Ahmet Yılmaz Yayınevi: Aykırı

Kapitalist Devleti Anlamak

  • Yayın Tarihi: 11.04.2002
  • ISBN: 9789758337378
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 176
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
90'lı yılların başlarında dünya-tarihsel ölçekte meydana gelen siyasal gelişmelerin özellikle neo-liberal çevrelerce Marksizme karşı kullanılmasının üzerinden çok geçmeden, 21.yüzyıla girerken Marksizm yeniden, en azından bilim çevrelerinde eski itibarını kazanmaya başladı. Karl Marks'ın "bugünkü dünyayı en fazla etkilemiş beyinlerden biri olduğu" Marksizm muhaliflerince de kabul edilen, vurgulanan bir gerçekliktir. Dolayısıyla dünyada ve Türkiye'de olup bitenler anlaşılmak isteniyorsa Marksizm ihmal edilmemeli, çeşitli alanlarda Marks'ın ve Marksist düşünürlerin analizleri, tartışmaları yeniden değerlendirilmelidir.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kapitalist Devleti Anlamak PDF 7.30 MB İndir
Kapitalist Devleti Anlamak EPUB 8.16 MB İndir
Kapitalist Devleti Anlamak MOBI 6.45 MB İndir
Kapitalist Devleti Anlamak ODF 6.88 MB İndir
Kapitalist Devleti Anlamak DJVU 8.59 MB İndir
Kapitalist Devleti Anlamak RAR 5.59 MB İndir
Kapitalist Devleti Anlamak ZIP 5.16 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kapitalist Devleti Anlamak PDF 7.30 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Ahmet Yılmaz’ın doktora tezi olan bu eser marksist teorilerin en kritik ve sorunlu alanlrından birisi olan kapitalist devlet konusunu ele almış bulunuuyor. bilgi ve ufkunu genişletmek isteyenlere tavsiye ederim. özellikle iktisatçılarmutlaka okumalı. iyi okumalar.


kitap, klasik marksizmden günümüze kadar geçen sürede marksın ve merksizmin geldiği noktayı ele alıyor. marksın kapitalist toplum üzerine saptamları, kiapitalist toplumun açmazları derinlemesine analiz ediliyor. Kapitalist devletin işleyişi ve açmazları hakkında güncel, bilimsel tartışmalarıda sunan kitap okunmaya değer…


Klasik Marksist yazarlar tarafından geliştirilmiş devlet yaklaşımlarının incelendiği ve klasik Marksist metinlerin yorumlanması ile ilgili günümüzdeki egemen fikirlerin değerlendirildiği birinci bölüm, 1930-1960 yılları arasında Marksizm içinde modern kapitalist devlet analizlerinde egemen olan tekelci devlet kapitalizmi yaklaşımı olan Stamocap ve bu yaklaşıma yöneltilmiş olan eleştirilerin incelendiği ikinci bölüm ve Stamocap yaklaşımının çeşitli tarihsel deneyimler ve politik gelişimler sonucunda kredisini kaybetmesinden sonra 1960 lı yılların sonunda itibaren Marksist devlet kuramı alanındaki ilgi canlanmasının ürünü olarak geliştirilmiş olan dört farklı devlet yaklaşımının incelendiği üçüncü bölüm olmak üzere toplam 3 bölümden oluşan Ahmet Yılmaz’ ın Kapitalist Devleti Anlamak adlı eserinde, Marks, Engels, Lenin, Gramsci, Poulantsaz ve Miliband’ a kadar çeşitli düşünürlerin analizlerini, “tekelci devlet kapitalizmi”nden “hegemanyo”ya “sivil toplum”dan “göreli özerklik” e kadar yaklaşımları bulabilmekteyiz.Klasik Marksist Metinlerde 7 ayrı devlet yaklaşımı bulunmaktadır. Devletin algılanış biçimlerinin varyasyonlarını bulabileceğimiz bu yaklaşımların ilki, devleti ekonomik üretim ve ya yeniden üretim sürecinde hiçbir temel rolü olmayan parazit bir kurum olarak gören anlayıştır. Burada devlet tutarlılık faktörü olarak ele alınmaktadır. Marks ve engelsin Fransa ve Almanya’daki politik gelişmelerle ilgili olarak kullandıkları yaklaşımlarda devletin zümre yönetimi olarak algılandığı görülmektedir. Marksizm içindeki en yaygın yaklaşım, devletin sınıf egemenliğinin aracı olarak görülmesi yaklaşımıdır. Devletin bir kurumsal seti olarak ele alındığı bir diğer yaklaşıma göre, devlet iş bölümündeki belirli bir evrede gelişen bir “kamusal güç” olarak görülmekte ve idare ve baskıda uzmanlaşmış bir yönetici sınıfın doğuşu ile ilişkilendirilmektedir. Devletin sınıf mücadelesi üzerinde belirli etkileri olan bir politik egemenlik sistemi olarak gören bir diğer yaklaşım, devlet müdahaleleri ve politik temsil biçimlerine dikkati yoğunlaştırmakta ve bu müdahale ve temsilin sınıf mücadelesinin sistemin sınırları içinde tutmadaki işlevlerine yöneliktir. Dogmatik Marksizm dönemi olarak nitelendirilen ve 1930-1960 yılları arasında Marksizm içinde egemen yaklaşım olan tekelci devlet yaklaşımı teorisi, modern kapitalist devleti analiz etmek için kullanılmıştır. Ahmet Yılmazı’ ın ‘ Kapitalist Devleti Anlamak’ adlı eseri, kapitalist devlet konusunda klasik Marksizmden bugüne kadar geliştirilmiş olan yaklaşımlar incelenmiştir, bu yaklaşımlara yapılan eleştiriler ile yaklaşımlar arasındaki tartışmalara yer verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*