Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Kuğunun Son Şarkısı

Kategori: Edebiyat Yazar: Beşir Ayvazoğlu Yayınevi: ötüken Neşriyat

Kuğunun Son Şarkısı

  • Yayın Tarihi: 01.01.1999
  • ISBN: 9789754372915
  • Dil: TÜRKÇE
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 12 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Hüsn ü Aşk, kuğunun, yani medeniyetimizin son güzel şarkısıydı. Galib bu şarkıyı Sultan III.Selim, Hattat Mustafa Rakım ve Dede Efendi' yle birlikte söyledi ve sustu. Söz artık "Nasıl bu taze maarifle eskiler alayim" diyenlerdeydi. Ancak beş yüz yıllık birikimiyle karşılarında heyula gibi duran ve inanılmaz zenginliklere sahip olan divan şiiri, Galib' in getirip bıraktığı parıltılı noktada hala gözleri kamaştırıyordu. Bu şiirin asla ölmeyen bir tarafı vardı; şiirimizin damarlarında bir usare gibi, Tanzimat şairlerinin pek farkına varamadıkları bir alışkanlıkla, fırsat bulur bulmaz yepyeni bir hayatiyetle gün ışığına çıkmak üzere dolaşıyordu. Bu saf şiir usaresi Şeyh Galib şiirinin imbiğinde damıtılmıştı.YAZA YAZA YAŞAMAK
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kuğunun Son Şarkısı PDF 6.23 MB İndir
Kuğunun Son Şarkısı EPUB 6.96 MB İndir
Kuğunun Son Şarkısı MOBI 5.49 MB İndir
Kuğunun Son Şarkısı ODF 5.86 MB İndir
Kuğunun Son Şarkısı DJVU 7.32 MB İndir
Kuğunun Son Şarkısı RAR 4.76 MB İndir
Kuğunun Son Şarkısı ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


Şeyh Galib etrafında dönen çok hoş bir kitap..


yüzyıllardan beri türk dünyasında süzülen muhteşem kuğunun son büyük şarkısı..kitabın adı zaten zaten tüm kitabı özetler nitelikte..gerçektende divan edebiyatının son çırpınışları ve son büyük eserleri..sultan selim döneminde yapılan devleti kurtarma çırpınışları ve buna paralel olarak kültürel alandaki çırpınışlar..zaten edebî ürünler dönemiminin siyasal gelişmelerine paralellik arzeder..dünyaya meydan okuyan sultan süleymanın yanında kendisini söz sultanı ilan eden bir baki varsa devleti kurtarmaya çalışan selim yanındada bir galip olması gerekir yüzyılların mirası bir edebî geleneği kurtarmaya çalışan..ve bıraktığı eserlerle de bu iddiasını gerçekleştirdiğini gösteriyor..ve kitap şeyh galibi bize döneminin gelişmeleriyle birlikte, galibin şiir dünyasını geliştiren olaylarla ve devletin içinde içinde bulunduğu durumla birlikte başarılı bir şekilde anlatıyor..galibin osmanlı ülkesindeki çağdaşı ve kuğunun son şarkısında katkısı bulunanlarında kitapta yerini alması eseri daha bir güzelleştirmiş..


Ne kadar güzel bir kitap adı değil mi ? Şeyh Galip dünyanın en üstün şiiri divan edebiyatının en son başarılı temsilcisi..Hüsn ü Aşk onun eşi benzeri olmayan eseri..Peki kimdir bu şeyh galip ? Eseri etrafında dönen esrarın nedenleri nelerdir ? Keyifli bir tarih yolculuğuna çıkmak isteyenler,eski kültüre merak salanlar,bu kitap siz gülümsüyor..


Kuğunun Son Şarkısı, Selim dönemi Osmanlısının Şarkısını dillendiren bir eser… Hani herzaman batıyı örnek alır ve resimde, müzikte, edebiyatta onların daima bizden daha üstün olduğunu düşürüz ya… İşte bu kitap, bu ve buna benzer tüm yargılarımızı değiştirecek. Kitapta Beşir Ayvazoğlu, Şeyh Galib ve Hüsn ü Aşk’dan başlayıp Dede Efendi ve Hattat Rakım’la son bulan bir şarkıyı dillendiriyor. Kuğunun son şarkısını… Bu arada kitaptaki “Kaknûs”ten bahsetmeden geçemeyeceğim. Çünkü kitaba adını veren kuğular, Kaknûs’ün temsil ettiği Şeyh Galib, Dede Efendi ve Rakım’dır. Kaknûs, yeryüzünde sadece bir tane bulunan ve oldukça güzel sesli bir kuştur. Öleceğini anladığında etraftan topladığı çalı çırpı ile bir tepecik oluşturur ve bu tepenin üzerine çıkarak son şarkısını söyler. Üstelik son nefesiyle çalıları tutuşturur ve yanar. Tamamen yandıktan sonra o küllerden yeni bir kaknûs oluşur. Hikâye deyip gülmeyin sakın. Evet hikâye ama Divan Edebiyatına ilgi duyanlar için bir hikâyeden çok daha fazlası… Kitabı, Eski Edebiyat meraklılarına ve kültürümüzün Batı kültüründen aşağı olduğuna inanlara tavsiye ediyorum. Okuduktan sonra hem Selim döneminin büyüsüne kilitlenecek hem de günümüz edebiyatının temelleri hakkında görüş sahibi olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*