Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Mekanları Tüketmek

Kategori: Kültür Yazar: John Urry Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Mekanları Tüketmek

  • çevirmen: Rahmi G. Öğdül
  • Yayın Tarihi: 07.01.2015
  • ISBN: 9789755392073
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 384
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Turizm, otantik değerlerin ve yaşam biçimlerinin yapay olarak yeniden üretilip uygun fiyatla paketlenerek “gelişmiş” Batılılara sunulmasıdır. Bu paket, yerli halkın işe giderken otantik üniformasını giydiği, kırsal alanın işaretli patikalarla “doğa yürüyüşçüleri” için tanzim edildiği, yerel yiyeceklerin seri olarak üretilip ambalajlandığı, hepimizin kredi kartıyla üç taksitte ödemek koşuluyla birer başrol oyuncusu olabileceğimiz bir sahne performansını içermektedir. John Urry, Mekânları Tüketmek’te, sanayileşmeyle birlikte kentlerde gelişen doğadan kopuk yeni yaşam tarzının, kentsel alanda, banliyölerde ve kırsal alanda yarattığı değişimi derinlemesine inceliyor. Bağlantılı olarak, yerlerin tüketilmesini düzenleme ve teşvik etmeye yönelik olarak gelişen hizmet sektörünü; bu tüketim pazarının giderek gelişmesiyle yerlerin, buralarda yaşayan ahalinin ve doğal çevrenin nasıl dönüştüğünü ve yeniden yapılandırıldığını ortaya koyuyor. Ayrıca kırsal alanın tüketilmesinin değişen biçimleri bağlamında tüketimin doğasını ve metalaştırma ile kolektif coşkular arasındaki gerilimi araştırıyor. Yazar, “gelişmiş” Batı’nın “el değmemiş”e olan kibirli ve modernist merakı sonucu, bir zamanlar tarımsal üretim ve doğaya ev sahipliği yapan kırsal alanın, seçkinlere ve orta sınıf maceracılara hizmet için kurulmuş bir doğal ortam simülasyonuna dönüştüğünü gösteriyor. Urry, ayrıntılarıyla ele aldığı bu konuları, bir zaman-mekân toplumsal çözümlemesi çerçevesine oturtuyor. Sosyoloji disiplininin, diğer sosyal bilimlerin ilgi alanlarından beslenme ve bu alanların kapsadığı konuları kendi bünyesine alarak dönüştürme özelliği bağlamında asalak bir bilim olduğunu vurguluyor. Urry’ye göre bu asalak karakter, bugüne dek sosyolojik alanda tutarlı ve kapsamlı bir zaman-mekân toplumsal çözümlemesi geliştirmenin önünde bir engel teşkil etmekle birlikte, diğer bilimlerin birbirinden kopuk olarak algıladığı zaman ve mekânın bütünleyici bir çerçevede yeniden ele alınabilmesini olanaklı kılıyor. Gerçekten de Urry, turizm ve yerlerin tüketilmesine eğilirken politik, ekonomik ve kültürel süreçler üzerinde önemle durarak, bu türden kapsamlı bir zaman-mekân sosyolojisinin önemli ve özenli bir örneğini veriyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Mekanları Tüketmek PDF 15.94 MB İndir
Mekanları Tüketmek EPUB 17.81 MB İndir
Mekanları Tüketmek MOBİ 14.06 MB İndir
Mekanları Tüketmek ODF 15.00 MB İndir
Mekanları Tüketmek DJVU 18.75 MB İndir
Mekanları Tüketmek RAR 12.19 MB İndir
Mekanları Tüketmek ZIP 11.25 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Mekan toplum diyalektiği üzerine inşa edilmiş ve günümüz kent yaşamının yorumlanmasına katkı sağlayacak bir kitap


Birçok yerden daha uygun fiyata edindiğim bir kitap, tez araştırmam için kullanacağım.


Zaman ve mekânın yer tüketimini nasıl etkilediğini, toplum ve mekân arasındaki ilişkiyi, turizmin mekân tüketimindeki rolünü, doğanın tüketilişini kapitalist, post-modern ve estetiksel açılardan ele alan başarılı bir yapıt olduğu kanaatindeyim. Mekân üzerine çalışan edebiyatçıların da istifade edebileceği bir eser.


çok ağır bir dil ile yazıldığı için sosyolojik anlamda zorlandığım bir yapıt


Ülkemizdeki pek çok kırsal alan ya da doğa harikasının şu an da sahipleri kimlerdir biliyormusunuz? Genellikle yabancılar…Alanya’ ya bir bakınız ya da buna benzer diğer kentlermize. Kentleşme süreci içerisine giren insanlar aslında kopuk bir iletişim hattınının son telleri halinde kentleşmeyi modernleşme ile karıştırmaktan geri kalmamışlar ve şimdiye dek gelen tüm yönetimler de aynı kuralı devam ettirmişlerdir. İletişim dahi kent alanlarında büyük bir hızla işlerken hala bir kısım kırsal bölgeler kar yağışından sonra aylarca haber alınamayan yerleşim birimleri olmaya devam ederse sanırım mekanların tükenmesi ve kentleşme arzularının da önüne geçilemeyecektir. Bu nedenle mekanların haybiye elimizden uçup gitmesinin bir nedeni de bu tip yerlerdeki modernleşme sürecinin eksiklikleri de önemli unsurlardan biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*