Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Osmanlı Adalet Düzeni

Kategori: Tarih Yazar: Ahmet Lütfi Yayınevi: Marifet Yayınları

Osmanlı Adalet Düzeni

  • Derleyici: Erdinç Beylem
  • Yayın Tarihi: 31.03.1997
  • ISBN: 9789753591140
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 176
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Son İslam Devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nun altı asır boyunca hükümranlığını devam ettirebilmesinin en önemli sebeplerinden biri de adalet mekanizmasına gösterilen hassasiyettir. Ne var ki bu cihan devletinin tarihe karışmasıyla birlikte Osmanlı Devlet düzeni de yoğun ve kısıtlı bir karalama kampanyasına maruz kalmış, söz konusu kampanya günümüzde de sürmektedir. Bu noktada yapılması gereken Osmanlı'nın adalet sistemini objektif olarak değerlendirmek, konuyla ilgili kaynakları gün ışığına çıkarmaktadır.Elinizdeki eser, bu hassasiyetten hareketle hazırlanmıştır. 1887'de Sultan Abdülhamid Han döneminin ünlü kadılarından Ahmed Lütfi Bey tarafından "Mir'at-ı Adalet" yahut "Tarihçei Adliyei Devleti Aliyye" ismiyle kaleme alınan eser; Dr. Erdinç Beylem tarafından vukufla sadeleştirilerek okuyucuların istifadesine sunulmuştur. Bu eser; Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Sultan Abdülhamid Han döneminin sonuna kadar zaman zaman yayınlanıp mahkemelere gönderilen kanun, ferman, tüzük, yönetmelik ve adliye tarihine ait özet bilgiler ihtiva eden OSMANLI ADALET DÜZENİ'nin mahiyetiyle alakalı ciddi bir belgesel kitaptır.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Osmanlı Adalet Düzeni PDF 7.30 MB İndir
Osmanlı Adalet Düzeni EPUB 8.16 MB İndir
Osmanlı Adalet Düzeni MOBI 6.45 MB İndir
Osmanlı Adalet Düzeni ODF 6.88 MB İndir
Osmanlı Adalet Düzeni DJVU 8.59 MB İndir
Osmanlı Adalet Düzeni RAR 5.59 MB İndir
Osmanlı Adalet Düzeni ZIP 5.16 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Eserde; Osmanlı padişahlarının adalet hakkında yapmış oldukları işler kısaca özetlendikten sonra padişahlarca çıkarılan mevzuat derlemesine yer verilmiştir. Ekseriyeti mevzuat derlemesi niteliğinde olduğundan eser akademik nitelikte değildir. Osmanlı Devleti’nde adaletle ilgili düzenlemelerin az sayıda olması, işkencenin hukuki olarak öngörülmesi, suç ve cezaların şahsiliğine aykırı düzenlemelerin mevcudiyeti ve Mecelle gibi hukukun diğer alanlarında tedvin hareketlerinin gerçekleştirilememesi, Osmanlı’da adaletin mülkün temeli olduğu anlayışının sorgulanmasını ve konuya eleştirel şekilde bakılmasını gerektirmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Kanunnamesi’nde işkencenin açık bir şekilde delile ulaşma ve ikrarı sağlama aracı olarak öngörülmesi dikkati çekmektedir. Osmanlı’nın ilk dönem padişahlarına dönemlerine dair Avrupa’dan birkaç örnek verilerek Osmanlı’nın adalet anlayışı övülse de bu örnekler son derece sınırlı olup bunları mukayese aracı olarak görmek son derece yanıltıcı olur.


Baskısı pek matah değil.


Temeli adalet ve mülk olan Osmanlı Devleti’nin adalet mefhumu üzerine güzel bir eser.


Kitap Osmanlı dönemine ait çeşitli mahkeme kayıtları, şeri siclleri ve önemli tarihsel hukuk düzenlemelerini kapsıyor.Doyurucu ve akademik bir bilgilendirme imkanı bulunamasa bile Osmanlı adalet sistemi hakkında fikir edinebilmek için bu konuda az sayıda yazılmış eserlerden biri olduğu için faydalanılabilir.


Adli meselelerde ölçü nedir bunu ortaya koyan, kanunnamelere yer veren, yazarında dediği gibi bu konuya öncülük etme amacıyla yazılmış bir eser.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*