Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Psişik İşler  Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi?

Kategori: Kültür Yazar: James George Frazer Yayınevi: Pinhan Yayıncılık

Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi?

Tanıtım Bülteni
Bu dünyada iyi ve kötü birbirinden neredeyse ayrılmaz biçimde birlikte gelişir; iyi bilgisi, kötü bilgisiyle öyle kaynaşmış ki, ve bunlar fark etmesi o kadar zor ve yanıltıcı benzerlikler gösterirler ki Psişenin ayıklamak ve ayırt etmek için aralıksız çaba gösterdiği bu birbirine karışmış tohumlar bundan daha fazla iç içe geçemezdi.                                                                                                      Areopagitica, JOHN MILTON Bu metin, batıl inancın ihmal edilen yanına dikkat çekebileceği ve hâlâ modern toplumun çerçevesini oluşturan büyük kurumların erken tarihine yönelik araştırmaları teşvik edeceği umuduyla yayımlandı. Bu kurumların bazen çürük temellere oturduğu görülünce bunların çökeceği sonucuna varmak acelecilik olur.İnsan oldukça meraklı bir canlıdır, alışkanlıklarını ne kadar deşersek o kadar meraklı olduğunu görürüz. İnsan canlıların en rasyoneli olabilir ama kesinlikle en fazla saçmalayanıdır.Ama acayip olan şu ki, insanoğlu bütün saçmalıklarına rağmen, ya da belki de o saçmalıklar sayesinde devamlı olarak ileri gitmektedir.İnsan yanlış öncüllerden sık sık doğru sonuçlara ulaşmaktadır: Saçma bir kuramdan yararlı bir uygulama çıkarmaktadır. Ahmaklığın gizemli biçimde bilgeliğe saptığı ve kötülükten iyiliğin doğduğu birkaç yol gösterebilirse eğer, bu kitap yararlı bir amaca hizmet etmiş olacaktır.
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
Kitapyurdu Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
D&R Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
Idefix Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
BKM Kitap Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
Hepsiburada Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
Nadir Kitap Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
N11 Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
Amazon Türkiye Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? PDF 6.23 MB İndir
Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? EPUB 6.96 MB İndir
Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? MOBI 5.49 MB İndir
Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? ODF 5.86 MB İndir
Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? DJVU 7.32 MB İndir
Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? RAR 4.76 MB İndir
Psişik İşler Batıl İnançlar Kurumlarımızın Gelişimini Nasıl Etkiledi? ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Frazer, ahmaklıktan doğan bilgeliği inceler. Mülkiyete, aileye ve iktidara bağımlılık ne kadar bilgelikse artık. Bu açıdan eleştiriye açık; yoz/yozlaşmaya müsait kurumların doğuşunda batıl inançların etkisini göreceğiz. Frazer bu kurumları olumlar, uygarlığımızın ilerleyişinde önemli yerleri olduğu için sanırım. Bir de yüz yıl öncesinin fikirleri güncellenmeye muhtaç.
Batılın da üretilebilen bir şey olduğunu düşününce Frazer’ın kanıtlama iddiası biraz komik oluyor; bu böyledir, şu şöyledir dedikten sonra dünyanın her yerinden örnekler verip işlerin gerçekten öyle yürüdüğüne kani olması, kaynağı araştırmaması incelemeyi sakatlıyor gibi. Freud’a yönelmek gerekiyor sanırım bu noktadan sonra. Tabii amatör okurum ben, antropolojinin kurucusu sayılan adama salladığıma bakmayın, cahil cesareti. Yahut bunlardan duyduğum rahatsızlığın etkisi. Uygarlığımızdan hiç memnun değilim.
Dört kurum inceleniyor, ilki yönetim. Batıl inançların monarşik yönetime duyulan saygıyı güçlendirdiğini ve bunun da kamu düzeninin oluşmasına yardım ettiğini söylüyor Frazer. Bunun yanında belli ırklarda ve belli dönemlerde batılın tavan yapmasıyla aile ve ahlak kuralları, bir de insan yaşamına duyulan saygı güçlenmiş. Bana pek öyle gelmiyor; Seks ve Ceza’da batılın izlerini görüp insanların çektiği acıyla karşılaşınca işin iyi bir yanını göremedim. Aynı şekilde ahlak kurallarının belirlenmesi de büyük acılara sebep olmuş durumda. Kontrol mekanizması iyi işlemiş, ahlak kuralları adı altında mülkiyet desteklenmiş, aile kurumu ne kadar çarpıksa da varlığını sürdürmüş. Ulaştığımız nokta pek parlak gözükmüyor, gerçeğe bürünen ütopyalar bile distopikliğin dibine vurmuşken bu kurumların tasfiyesi şart. Bence. Tamamen batıla dayanan sistemlerin ayakta kalamayacağını söylüyor Frazer, batıldan doğan uygulamaların kanun olarak ortaya çıkmasıyla düzen yerine oturuyor. Afiyet olsun.
Neyse, yönetim. Yöneticilerin üstün insanlar oldukları düşünülüyor. Muktedirin yediği kaptan yenmez, solduğu havadan solunmaz, bir dünya iş. Dünyanın her yerinden örnekler var demiştim, misyonerler olaya el atana kadar çok çılgın olaylar yaşanmış.
Frazer, büyünün ve batılın görevini zamanla dinin aldığını söyler, doğaya aykırı olduğu düşünülen yanlış ilişkiler bu sefer tanrıya ters gelecektir. Yaptığımız işler illa birilerine ters gelecektir yani, biçimlenmiş bir dünyadan yırtma şansı yok.
Dünyayı anlamlandırmada yardımı dokunacak bir araştırma.


Kesinlikle tarzim degil sevmedim ve gereksiz buldum tabi ilgilenenler vardir ama benlik degildi


4 farklı kategorilerde batıl inanlara değinmiş yazar. kısa, yalın, sade temel düzeyde anlaşılır.


Frazer’in iddialarını desteklemek için kendi anlattığı sarsıcı olaylara iyimser yaklaşması Pollyannacılığın zirvesi olsa gerek. Frazer’in anlatmaya çalıştığından bağımsız olarak batıl inançların insanlık adına ne denli korkunç olabileceğini görüyorsunuz.


Psişik işler ve batıl inançlar gibi paranormal inaçlar ile ilgili bu çalışma sadece anrtopoloji için değil diğer tüm alnalara da katkısı büyük bir çalışma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*