Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Resimli Dünya

Kategori: Edebiyat Yazar: Nedim Gürsel Yayınevi: Can Yayınları

Resimli Dünya

  • Yayın Tarihi: 27.01.2000
  • ISBN: 9789758440238
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 336
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 12.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Suların çevrelediği iki büyülü kent, iki değişik dönem ve bu kentlerin birinden ötekine uzanan tutkulu bir aşk öyküsü. İtalyan Rönesans resminin büyük adlarından Bellinilerin izinisüren sanat tarihçisi ve manzara ressamı Kamil Uzman, Fatih'in portresini yapan Gentile Bellini'nin de aralarında olduğu ressamların renkli dünyasında yol alırken, yalnızca suya yansıyan bu iki kente değil, ışık ve gölgeye, günümüzden geçmişe, Batı resmindeki Osmanlı tasvirlerine de bakıyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Resimli Dünya PDF 13.95 MB İndir
Resimli Dünya EPUB 15.59 MB İndir
Resimli Dünya MOBI 12.30 MB İndir
Resimli Dünya ODF 13.13 MB İndir
Resimli Dünya DJVU 16.41 MB İndir
Resimli Dünya RAR 10.66 MB İndir
Resimli Dünya ZIP 9.84 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


İtalyan ressam Bellini’nin yaşamını geçmiş ve günümüz bağlantılarla güzel bir şekilde harmanlamış. Genel itibariyle güzeldi.


Nedim Gürsel’in “Boğazkesen” romanının hemen ardından “Resimli Dünya”‘yı okuduğumda malesef büyük bir hayal kırıklığına kapıldım. Oysa Boğazkesen’i okurken kaleminden bal damlayan bir yazar daha keşfettiğimi sanmıştım ama peşin hükümlü olduğumu bu romanda anladım. Romanın karakterinin kendi iç dünyasında yaşadığı gel-gitler beni daralttı. Romanın sonu ise hiç beklemediğim bir şekilde bitti.


Nedim Gürsel’in Resimli Dünya adlı eserinde ana karakterin yani Kamil Uzman’ın dışındaki karakterlerin gerçek kişiliklerine ilişkin ayrıntılara yer verilmeyen bir uslûp kullanılması Kamil Uzman’ı okura tanıtma açısından ilginç olmuş. Romanda Kamil Uzman’ın peşinden koştuğu Bellini’nin hayatının su götürmez gerçekleri dışındaki yorumlar, Kamil Uzman karakterinin olmak isteği kişilik özelliklerini başkasında göstermesinden başka bir şey değil. Yani Kamil Uzman, bildiği ve hayranı olduğu herkesin hayatını ve kişiliğini kendi isteklerine göre biçimlendiriyor hayallerinde.. Acaba Bellini İstanbul’a giderken gerçekten o korkuları yaşamış mıdır? Bana öyle geliyor ki Kamil Uzman bütün bunları hiçbir gerçeklik değeri olmadan hayal ediyor.. Gerçek Bellini’nin peşine düştüğünü zannettiği anda kendi olmak istediği kişiliği aradığının farkına varmıyor. Yalancı ve Kamil Uzman’ın düşleriyle paralel özelliklere sahip bir Bellini var romanda. Tabii ki diğer karakterler de aynı durumdan nasibini alıyor. Yazar romanında Kamil Uzman’la yansıtmak istediği karakteri anlatabilmek için sessiz sedasız fakat etkili bir yöntem seçmiş.Romanın en güzeli yanı da bu belki..


Nedim Gürsel yine herzamanki anlatım tekniğini kullanmış desem haksızlık yapmış olmam. Ancak bu onun Resimli Dünya kitabının okunmaya değmeyeceği anlamına gelmiyor. İlginç bir olay örgüsü var. Geçmişe dönüşler, hayaller ve gerçekler arasındaki çizginin kaybolduğu sahneler, iç muhasebeler ve elbette İstanbul/Venedik arası gidip gelmeler. Kemal Uzman, Bellini ve Fatih üçlüsü tek bir karaktermişcesine işleniyor. Bir sonraki adımı tahmin etmek çok güç, hele o insanı son derece şaşırtan hatta şok eden sona ulaştıktan sonra bunu söylemek çok daha yerinde olur.


Gürsel’in Boğazkesen’den sonra II.Mehmet’i konu alan bir diğer romanı. Aslında romanın kahramı Fatih demek yanlış olur. Asıl kahraman kendi kişisel bunlımları içinde kaybolmuş bir sanat tarihi profesörü olan Kamil Uzman. Venedik’te Fatihin portresini yapmış olan ressan Gentile Bellini’yi araştırıyor. Aslında konu öyle pek de fazla olaylarla süslenmiş olmasa da yazımın akıcılığı insanın sıkılmasına engel oluyor. Kitabın ilk bölümünde sürekli kahramın bunalımları ve düşünceleri üzerine odaklanılmışken daha sonraları Fatih’in zamanına yapılan flasback’lerle konu ilgi çekici hale geliyor. Bir diğer yandan Kamil Uzman’ın özellikle yatılı lise yıllarında yaşadıkları ve o zamana ait anlattıkları (Hiç net bir şekilde bahsedilmemişse de okulun Beyoğlunda olması, Fransızca eğitim vermesi ve renklerinin sarı kırmızı olması direkt olarak Galatasaray Lisesi’ni akla getirdiğinden olsa gerek) bence yazarın yaşamı ile oldukça örtüşüyor. Özellikle Sanat Tarihi ve 15.yy resim sanatı ile ilgilenenlerin zevk alacağını söylemeliyim. Ama Boğazkesen’deki gibi tarihi bir aksiyon bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaklardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*