Kitapta şekerin Karaipler’deki plantasyonlardan Avrupa’ya taşınmasını ve buradaki beslenme alışkanlıklarını ve ekonomiyi nasıl etkilediğini görebiliyoruz. Kitap, şeker ve beslenme ile ilgili çok çarpıcı ve ilginç bilgileri sunmanın yanısıra beslenmenin genel olarak anlamlandırılması, gıdanın toplum yaşamındaki ve insanlık tarihindeki yeri gibi konularda değerlendirmeler de içeriyor. Böylece, içerik hem popüler tarih/sosyal bilim okuyucusunun hem de akademisyenin ilgisini çekebilecek bir yapıya kavuşuyor. Ne var ki, popüler okuyucu için biraz ağır kaçıyor.
Günümüzde özellikle hemen her gün tükettiğimiz temel gıda maddelerinin en önemlilerinden şekerin, geçmişten bugüne soframıza ne tür sosyo ekonomik koşullarla geldiğini anlatan harika bir kitap.Özellikle ortaçağda sadece kalbur üstü aristokratların sofrasını süsleyen şekerin, ( Kitap içerisindeki Ortaçağ Avrupasında bir şatoda geçen ziyafeti anlatan anektot harikadır. Badem sütü ile terbiye edilmiş dana etlerini yedikten sonra tatlı olarak karamelden yapılmış bir geyik figürünü sofralarına getirten ev sahibi,göğsünde şekerden yapılmış bir ok taşıyan ve ok çekildiğinde içinden kırmızı şarap akıtan geyik şekilli tatlıyı konuklarına ikram eder.) sanayi devrimiyle birlikte daha yaygınlaşmasını ( belkide bunda şekerkamışının Avrupaya daha rahat ve maliyetsiz getirme olanakları ve şekerin vücut için bir enerji kaynağının keşfinin etkisi olabilir.)anlatır.Kitabı okuduktan sonra kendinize şu soruyu sorabilirsiniz : Günümüzde özellikle her kesimin sofrasında bulabileceğimiz kola, dünya genelinde neden bu kadar fazla tüketilmektedir?
Kitap Yorumları - (2 Yorum)
Kitapta şekerin Karaipler’deki plantasyonlardan Avrupa’ya taşınmasını ve buradaki beslenme alışkanlıklarını ve ekonomiyi nasıl etkilediğini görebiliyoruz. Kitap, şeker ve beslenme ile ilgili çok çarpıcı ve ilginç bilgileri sunmanın yanısıra beslenmenin genel olarak anlamlandırılması, gıdanın toplum yaşamındaki ve insanlık tarihindeki yeri gibi konularda değerlendirmeler de içeriyor. Böylece, içerik hem popüler tarih/sosyal bilim okuyucusunun hem de akademisyenin ilgisini çekebilecek bir yapıya kavuşuyor. Ne var ki, popüler okuyucu için biraz ağır kaçıyor.
Günümüzde özellikle hemen her gün tükettiğimiz temel gıda maddelerinin en önemlilerinden şekerin, geçmişten bugüne soframıza ne tür sosyo ekonomik koşullarla geldiğini anlatan harika bir kitap.Özellikle ortaçağda sadece kalbur üstü aristokratların sofrasını süsleyen şekerin, ( Kitap içerisindeki Ortaçağ Avrupasında bir şatoda geçen ziyafeti anlatan anektot harikadır. Badem sütü ile terbiye edilmiş dana etlerini yedikten sonra tatlı olarak karamelden yapılmış bir geyik figürünü sofralarına getirten ev sahibi,göğsünde şekerden yapılmış bir ok taşıyan ve ok çekildiğinde içinden kırmızı şarap akıtan geyik şekilli tatlıyı konuklarına ikram eder.) sanayi devrimiyle birlikte daha yaygınlaşmasını ( belkide bunda şekerkamışının Avrupaya daha rahat ve maliyetsiz getirme olanakları ve şekerin vücut için bir enerji kaynağının keşfinin etkisi olabilir.)anlatır.Kitabı okuduktan sonra kendinize şu soruyu sorabilirsiniz : Günümüzde özellikle her kesimin sofrasında bulabileceğimiz kola, dünya genelinde neden bu kadar fazla tüketilmektedir?