Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında

Kategori: Tarih Yazar: Cengiz Mutlu Yayınevi: ıq Kültür Sanat Yayıncılık

Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında

  • Yayın Tarihi: 17.02.2007
  • ISBN: 9789752551169
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 224
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Geri hizmet birliklerinden biri olan Amele Taburları, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce de Osmanlı ordu teşkilatı içinde yer almaktaydı. Osmanlı devletinin klasik döneminde yol yapımı gibi hizmetleri yerine getiren bir nevi Amela Taburu olarak nitelendirebileceğimiz geri hizmet birimleri istihdam edilmiştir.Bu çalışmada Amele Taburlarının Birinci Dünya Savaşı sırasında kurulması ve faaliyet alanları Osmanlı Arşiv belgelerine göre dayanılarak titizlikle incelenmiştir. Az bilinen, literatürde seyrek bilginin yer aldığı, bilimsel ve objektiflere uygun akademik bir çalışmadır.
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
Kitapyurdu Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
D&R Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
Idefix Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
BKM Kitap Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
Hepsiburada Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
Nadir Kitap Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
N11 Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
Amazon Türkiye Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında PDF 9.30 MB İndir
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında EPUB 10.39 MB İndir
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında MOBI 8.20 MB İndir
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında ODF 8.75 MB İndir
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında DJVU 10.94 MB İndir
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında RAR 7.11 MB İndir
Amele Taburları / Birinci Dünya Savaşında ZIP 6.56 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


İlgi çekici bir konu. Özellikle 1.dünya savaşında amele taburlarında görev alan gayrimüslim askerlerin ne şekilde hizmet ettikleri dikkat çekici.


Amele taburları şimdiye dek gözönünde bulunmayan bir konuya dair yazıldığı için dikkatimi çekti. Osmanlı İmparatorluğunda özellikle 1. Dünya Savaşı sırasında cephe gerisinde kullanılan birliklerin tarihi, bileşimi, başardıkları ve sorunları anlatılmış. Eser oldukça titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkartılmış. Ancak yazarın kitap ilerledikçe bahsettiği konulara dair verdiği örnekler havada kalıyor ve sürekliliği sağlanamıyor. Ayrıca yazar kitabı Ermenilere karşı savaş yıllarında yapılan tehcir uygulamasına bağlamaya ve bu şekilde Ermenilerin toplu şekilde katledilmediklerini ispatlamaya çalışmış. Bir yanda Ermenilerin iddialarından, diğer yandan ise yaşananları toptan inkar edenlerin düşüncelerinden bağımsız olmalıyıdı bence. Amele taburlarının ayrı ve bağımsız bir askeri yapı olarak ele alınması daha doğru olurdu. Amele taburlarının Osmanlı İmparatorluğunda uygulanması bazı ihtiyaçlardan ileri gelmiş. Özellikle 19.yüzyılda yükselen milliyetçiliğin baskısı altındaki imparatorluk kendi bünyesinde Osmanlı ulusu inşa etmeye çalışacak ve bunun bir adımı olarak o döneme kadar sadece müslüman yurttaşlar için zorunlu olan askerlik görevi tüm yurttaşlara mecbur hale getirilecekti. O zamana kadar bu zorunluluktan yasal düzenlemeler veya ödenen maddi katkılarla kurtulan farklı din ve ulustan yurttaşlar bu politikaya ayak direyeceklerdir. Mali açıdan müslüman olmayanlardan alınan askerlik bedeline ihtiyacı olan devlet orduya gayri müslümleri almayı Balkan Savaşlarında deneyecek ve bu yurttaşların cephedeki başarısından memnun kalmayacaktır. Yenilgi durumunda derhal saf değiştirme eğilimine sahip bir kütle olarak değerlendirilecek ve muharip sınıflardan alınacaklardır. Ancak 1. Dünya Savaşının zorlu koşullarının dayatması ve insan gücü eksikliği sebebiyle duruma yeni bir bakış açısı geliştirilecek ve gayri müslimler asker olarak orduya dahil edilecek ancak bunlara silah verilmeyerek cephe gerisinde işler yaptırılacaktır. Bu şekilde dahil oldukları amele taburlarında dönemin ordusunda yaşanan türlü sorunlarla mücadele edecek; bakımsızlık, yokluk, açlık çekecek, maaşı ödenmeyecek, salgın hastalıklara karşı korumasız kalacaktır. Buna rağmen kendilerine verilen genellikle bayındırlık işleri tamamlanacak, zor şartlarda büyük işler başarılacaktır. Taburlar bünyesinde bazı isyanlar çıkacak, yoğun olarak firar gözlenecektir. Savaş yıllarında her ülke ordusunda gözlenebilecek bir uygulama Osmanlı Ordusunda da yapılmış ancak her halde her zaman olduğu gibi en çok dininden ve ulusundan bağımsız olmak üzere Anadolu insanı en çok kahrı çeken olmuştur. Alıntı yapılan yerlerde kitabın dili Osmanlıcaya kaçsa da rahat okunan bir kitap. Meraklısına önerilir…


Zaten kitabın satışta bulunduğu bölüm “Tarih/inceleme-araştırma” yani kitabın içeriğinden hikaye,masal beklemek biraz tuhaf olurdu. Tarihle ilginenlere Türk-Ermeni ilişkilerini başka bir boyutta ve değişik bir konu ile görme imkanı sağlıyor kitap. Ermenilerin bu vatana yaptığı hainliklere daha da yenilerini eklemesi okudukça biraz insanın sinirini bozsada bunları bilmemekte bizi Avrupa devletlerine karşı nasıl suçlu duruma düşürdüğünü bu yakın zamanlarda herkes canlı canlı yaşıyor. Lütfen tarihimize sahip çıkalım hikayede olsa masalda olsa yeterki ne okuduğumuzu ve hangi şerefli,namuslu vatanın bir mensubu olduğumuzu unutmayalım…


açıkçası daha sürükleyici ve içinde hikayelerin olduğu bir yapıt bekliyordum.kitap tamamen bilimsel,bu yönünyle okurken az da olsa sıkabiliyor.buna rağmen önemli bilgiler edindim.türk-ermeni sorunu ile ilgileniyorsanız okumanız gereken bir kitap.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*