Biz buğdayı seviyoruz. Buğday bizim. Yabancı değil, Anadolu'nun yerlsi o. Tanışıklığımız çok eski. Unuyla neler yapacağımızı, bulgurunu nasıl değerlendireceğimizi, dövmesiyle aşure pişirildiğini sanki doğuştan biliyoruz.
Bazen bir içli köfte, bazen çiğ köfte yoğuruyoruz buğdayla. Sıcak yaz günlerinde yoğurtlu dövme çorbasıyla ferahlıyoruz. Çocuğumuzun ilk dişi çıktığında hedik pişirip, konu komşuya dağıtıyoruz. Asma yapraklarına sarıyoruz. Semizotu pişirirken içine katıyoruz. Mercimekle pilavını yapıyoruz. Hatta kış için tatlı tarhana bile hazırlıyoruz.
Ayfer Ünsal, bu kitapta, "nimet" dediğimiz bu tahılla ne kadar içli dışlı olduğumuzu gösteriyor. Buğdayın anavatanı Doğu Akdeniz'i yakından tanıyan yazarın malzemesi bulgur, dövme, düğü, firik, siyez, sefer kitel gibi buğdayın çeşitli halleri... Bu malzemelerle yapılan nefis yemeklerin sırrı ise anneannelerimizin o tertemiz hafızalarında yatıyor.
Buram buram bulgur kokusu geliyor kitabı okurken, iştahla tarifleri denemeye başladım..kitabın sonundaki adreslerin malzeme tedarik etmede çok faydası olacak…kelebek gelsin hiç problem değil, lezzet durağı olsun yeter ki evim…emeğinize sağlık…
Kitap Yorumları - (4 Yorum)
Bulgur ve buğdayla ilgili keyifli tarif ve bilgilerle dolu güzel bir kitap.
Mutfakla ilgilenenlere önerilir.
Bulgura meraklı olan ve ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim.
Buram buram bulgur kokusu geliyor kitabı okurken, iştahla tarifleri denemeye başladım..kitabın sonundaki adreslerin malzeme tedarik etmede çok faydası olacak…kelebek gelsin hiç problem değil, lezzet durağı olsun yeter ki evim…emeğinize sağlık…
buğdayı bir nimet olarak başarıyla anlatmış.kitap gayet akıcı ve sürükleyici…beni çok etkiledi herkese tavsiye ederim.