Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Osmanlı Mutfak Sözlüğü

Kategori: Tarih Yazar: Priscilla Mary Işın Yayınevi: Kitap Yayınevi

Osmanlı Mutfak Sözlüğü

Tanıtım Bülteni
Elinizdeki sözlüğün hazırlanmasına, Osmanlı dönemine ait yüzlerce arşiv belgesi, sözlük, anı, seyahatname gibi kaynaklarla, Cumhuriyet dönemi araştırmacılarına ait kitap ve metinlerde rastlanan Osmanlı yemek tarihiyle ilgili terim ve tanımlar taranarak başlandı. İkinci aşamada, bu ham bilgilerin derlenmesi sırasında kaynaklardaki çelişkilerle, terimlerin zaman ve mekânla değişen anlamlarının çözümlenmesi ele alındı. Kitap bilgisinin yetmediği, pratik bilgiye ihtiyaç olduğu durumlarda peynir yapmaktan, tereyağı yaymaktan, kahve kavurmaktan, tandır kullanmaktan anlayan insanlara danışıldı. Sonuç olarak bu sözlük, “Sora sora Bağdat bulunur” atasözünün ne kadar doğru olduğunun kanıtıdır. Horoz şekerinin nasıl yapıldığı, kuyu çengelinin ne işe yaradığı, “turunç” kelimesinin niçin bazen turunç bazen ağaç kavunu anlamında kullanıldığı, kavatanın bir çeşit yeşil domates olup olmadığı gibi bin bir sorunun cevapları arandı. Mutfakla ilgili metinlerde rastlanan mısır kabağı, sülüklü pancar, çamçak balığı, mücver tavası, bıçak silme gibi binlerce terimin ne olduğunu bilmek isteyenler için bu sözlük büyük bir kolaylık sağlayacak, okurları tek bir sözcük için onlarca kaynağı karıştırmaktan kurtaracak. Yaklaşık 8600 ana ve alt maddesiyle bu kapsamlı sözlüğün, mutfak tarihine ilgi duyanlar ve araştırmacılar için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı olacağını ve büyük bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz. 1980’lerden beri Türkiye’nin mutfak tarihini araştıran Priscilla Mary Işın birçok makale, bildiri ve kitap yayınladı. Gülbeşeker: Türk Tatlıları Tarihi adlı kitabı, 5 Kasım 2009 tarihinde Dünya Kitap Dergisi’nin “Altın Sayfa Ödülü”nü kazandı. Işın’ın diğer çalışmaları arasında Mahmud Nedim’in 1900 tarihli Aşçıbaşı adlı yemek kitabı, Friedrich Unger’in 1838 tarihli metnini içeren A King’s Confectioner in the Orient (Merete Çakmak ve Renate Ömeroğulları ile), Anadolu Kuş Adları Sözlüğü (Merete Çakmak ile), Ahmed Cavid’in 18. yüzyıl sonuna ait Tercüme-i Kenzü’l-İştihâ (Seyit Ali Kahraman ile) sayılabilir. 2006 yılında Esin Alice Işın ile birlikte başlattığı Meyve Mirası Projesi, Türkiye’nin tarihten günümüze gelen zengin meyve çeşitlerinin kaydedilmesini ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Osmanlı Mutfak Sözlüğü PDF 6.23 MB İndir
Osmanlı Mutfak Sözlüğü EPUB 6.96 MB İndir
Osmanlı Mutfak Sözlüğü MOBI 5.49 MB İndir
Osmanlı Mutfak Sözlüğü ODF 5.86 MB İndir
Osmanlı Mutfak Sözlüğü DJVU 7.32 MB İndir
Osmanlı Mutfak Sözlüğü RAR 4.76 MB İndir
Osmanlı Mutfak Sözlüğü ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


alanında son derece değerli bir kaynak. müthiş kapsamlı bir sözlük.


Osmanlı mutfak yemek kültürü yapanların olmazsa olmazı bir kitap
Tavsiye ederim
Mary hanıma da teşekkür ederim.


Osmanlı mutfağına dair çeşitli yemek adlarının, mutfak araçlarının ve yemek kültürü içinde bilinmeyen ifadelere kısaca ulaşılabilecek yardımcı bir kaynak kitap niteliğinde.


Osmanlı mutfağında kullanılan sözcüklerin anlamları,o döneme ait bazı kitaplarda rastlanan terimlerin hangi anlamda kullanıldığı ve nereden geldigini okuyucuya sade bir şekilde sunan güzel bir çalışma.Çok geniş kapsamlı ve mutfak tarihine ilgi duyanlar ve araştırmacılar için çok büyük bir boşlugu dolduracak bir eser meraklılarına tavsiyem bu eseri mutlaka kütüphanenizde bulundurun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*