Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Kırım-Kuzey Kafkasya

Kategori: Tarih Yazar: Dr. Yaşar Kalafat Yayınevi: Asam

Kırım-Kuzey Kafkasya

  • Yayın Tarihi: 19.03.2000
  • ISBN: 9789756769027
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 237
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 1. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Eserde Kırım'daki Türk potansiyelin meseleleri, Türk dünyası ve Türkiye'den beklentileri anlatılmakta; Türklerin siyasi, kültürel yapılanmalarına dair bilgiler verilmektedir. Musevi inançlı Karay ve Kırımçak Türklerin sorunları, Türkiye'ye mesajları, karşılaştırmalı halk inançları ile birlikte yansıtılmaktadır.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kırım-Kuzey Kafkasya PDF 9.84 MB İndir
Kırım-Kuzey Kafkasya EPUB 10.99 MB İndir
Kırım-Kuzey Kafkasya MOBI 8.68 MB İndir
Kırım-Kuzey Kafkasya ODF 9.26 MB İndir
Kırım-Kuzey Kafkasya DJVU 11.57 MB İndir
Kırım-Kuzey Kafkasya RAR 7.52 MB İndir
Kırım-Kuzey Kafkasya ZIP 6.94 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Bu yapıtta Kuzey Kafkasya ile ilgili verilen bilgilerde birçok hata mevcut. Yazar Kuzey Kafkasya’nın yerli halklarına ve bu halkların sorunlarına hakim değil. Kitabı neden sadece Kırım ile sınırlı tutmadı da bilgisi olmayan bir coğrafya hakkında bir şeyler yazma ihtiyacı hissetti bilmiyorum. Yine de, Kırım halkını ve sorunlarını merak edenler okuyabilirler. Kuzey Kafkasya konusunda yetersiz bir kitap.


Genelde yazarın gezileri sırasında derledikleri ve gözlediklerinden oluşmuş bir kitap. Bazı yazılar daha önce Avrasya Dosyası’nda yayımlanmıştı. Kafkasya’da bulunan etnik grupların genel durumu hakkında bilgi verildikten sonra bunların halk inanışları ile ilgili gözlemler aktarılıyor. Hem kendi içlerinde hem de Anadolu inançları ile karşılaştırabiliyorsunuz. Ortaya ilginç benzerlikler çıkıyor.


Yazarın Kırım ve Kuzey Kafkasya gezi notlarından oluşturduğu bir kitap. Yüzyüze görüşmelerle meydana getirilmiş bir eser. Fakat bazı münferit konularda biraz fazla genelleme yapıldığına rastladım. Mesela; 19-20 yaşlarında evlilik yapıldığını ve eşler arasında 1-2 yaş farkı bulunduğunu yazıyor. Bütün bir coğrafyada sözbirliği etmişçesine aynı yaş ve yaş farkıyla evlenilmesi mantığa pek uygun gelmiyor bence. Bölgede yaşayan Yahudi Türklerle görüşmeler yapılmış ve bu halk hakkında kitapta geniş yer verilmiş. Hazar Türklerinin kalıntılarından olan Karaim, Kırımcak ve Karay Türkleri Yahudi inancına sahip olmalarına rağmen İsrailli Yahudilerden oldukça farklı olduğunu görüyoruz. Tüm Türk halklarında bulunan eski Şaman kültürünün izlerini onların da devam ettirdiği görünüyor. Tüm dünyada toplam 4500 kişi olan ve yarısının Kırım’da yaşadığı anlaşılan Yahudi Türkler hakkında daha derin bilimsel araştırmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu görüşündeyim. Eserde ayrıca Dağıstan ve Çeçenistan bölgesine geniş yer verilmiş. Bölge halkının içinde bulunduğu ihtilaflı durumdan Ruslar’ın hayli faydalandığı anlaşılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*