Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş

Kategori: Tarih Yazar: Edmund D. Chishull Yayınevi: Bağlam Yayıncılık

Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş

  • çevirmen: Bahattin Orhan
  • Orijinal Adi: Travels In Turkey And Back To England
  • ISBN: 9789757696445
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 192
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
"Efendimizin pencerelerinde renkli camlar görmemiz bize tuhaf geldi. Bu camlarda Türkçe harflerle, mal sahibinin ismiyle, bazı dinsel dualar yazılıydı. Bu camların yerli imalat olduklarını öğrendiğimiz zaman çok şaşırmıştık. Zira, İngiltere'de görmüş olduklarımızın en iyilerinden daha mükemmeldiler. Renkleri dayanıklı olduğu kadar derin ve güzeldir.Bu olay bize muhtelif bilim ve sanat hazineleri üzerinde düşünme fırsatı verdi. Sanat da sanki insanlar gibi yer değiştirmekten zevk duyuyordu. Çünkü diğer sanatların tümü bu yerleri terk ederek Batı'ya göç etmişlerdi. İçlerinde yalnız bu sanat Hıristiyanlığın şayanı teessüf bir kaybı olarak yerinde kalmıştı."
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
Kitapyurdu Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
D&R Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
Idefix Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
BKM Kitap Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
Hepsiburada Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
Nadir Kitap Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
N11 Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
Amazon Türkiye Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş PDF 7.97 MB İndir
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş EPUB 8.91 MB İndir
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş MOBI 7.03 MB İndir
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş ODF 7.50 MB İndir
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş DJVU 9.38 MB İndir
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş RAR 6.09 MB İndir
Türkiye Gezisi Ve İngiltere’ye Dönüş ZIP 5.63 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (2 Yorum)


Kitap bir papaz tarafından ele alınmış. Mektup türünde gezdikleri yerleri anlatıyor. Daha çok Batı Anadolu ve Hristiyanlık için ehhemiyetli yerleri anlatmış. Çokça latince ve Rumca isim bulunuyor. Yazar, bazen de eski kaynaklarda ve seyahatnamelerde anlatılanlarla kendi gördüklerini kıyaslıyor. Osmanlıdan ziyade Hristiyan ve ortodoks Hristiyanlardan ve onların hurafelerinden bahsediyor. Sık sık okuduğu yazıtlardan bahsediyor ve çoğunu da mektuplara aynen alıyor. Türkler için bazen iyi bazen de kötü şekilde konuşuyor. Mesela bir defasında Fatih’ten barbar olarak bahsediyor.Yazarın gezdiği yerler antik harabeler, Efes, İzmir, Manisa, Edirne, İstanbul gibi merkezler. Tabi çevresinde başka arkadaşlarının da olduğu anlaşılıyor. Kendisine refaket edenlerle beraber bazen tabiat yürüyüşüne çıkıyor bazen de cami, kilise gibi yerleri tasvir ediyor. Eski yunan mitolojisine, yunan ve latin tarihine sıkça atıflarda bulunuyor. Kendisi İngiliz ve katolik olduğu için gezdiği yerlerdeki ortodoks azınlıkları bazen tenkit edip alaya alıyor. Onlara cahil diyor. Bazen de Türklere cahil diyor. Fakat gördüğü misafirperverliği reddetmiyor, minnetarlığını ifade ediyor. Hülaseten bu eser 1700’lerde Batı Anadolu, Trakya, İstanbul gibi yerlerdeki zamanın anlayışına, mekanın durumuna ışık tutuyor. Saraya girdiği için saray hakkında da malumat veriyor. Bazı evlerde misafir kaldığı için onlar hakkında da malumat veriyor. Birinci el kaynak olduğu için tavsiyemdir, fakat çeviri daha güzel olabilirdi, ayrıca bazı tabirlerin doğru çevrilmediğine inanıyorum. Bazen çok eski sayılabilecek tabirler kullanan mütercim bazen de aşırı şekilde suni ve uydurma bir dil kullanmış.


1699-1702 yılları arasında İzmir’de bir İngiliz ticaret şirketinde görev alan Edmund D. Chishull’un hatıratı.
Eserin içeriği İzmire gelinceye kadar ki yolculuk izlenimleriyle başlıyor. İzmir’de yerleşik iken eski yunan yerleşim yerleri ve oralarda gezip gördüklerinin aktarımları mevcut.
Ayrıca bir vesile ile yaptığı İstanbul/Asitane gezisi ve Osmanlı payitahtındaki gözlemlerine de yer vermiş. Topkapı sarayı, İstanbulda öne çıkan camiler, civardaki kiliseler ve İstanbul eşrafına dair ilginç ayrıntılardan bahsetmiş.
Kitabın son bölümü ise İzmir deki görev süresi sonunda Edirne Bulgaristan, Eflak(Romanya), Erdel, Bohemya, Avusturya ve Almanya ve de Hollanda’dan geçerek ana vatanı Britanya’ya giderken yaptığı kara yolculuğu esnasındaki deneyimlerinden ve bu bölgelerden kısa kısa bahsedildiği bir seyahat notları olarak bahsedilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*