Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Yelken ve Top

Kategori: Tarih Yazar: Carlo M. Cipolla Yayınevi: Kitap Yayınevi

Yelken ve Top

  • çevirmen: Aslı Kayabal
  • Yayın Tarihi: 26.05.2003
  • Orijinal Adi: Vele e Cannoni
  • ISBN: 9789758704248
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 127
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 2. Hm. Kağıt
  • Boyut: 16 x 21 cm
Tanıtım Bülteni
Baharat, fildişi, abanoz ağacı, ipek, porselen, altın, bakır, buğdaş ve köle ticareti Avrupalıları hep denizlerin ötesine çekti. Ama bunun için gerekli teknolojiye 14. yüzyıla kadar sahip değillerdi. Atlas Okyanusu kıyılarındaki Avrupa ülkeleri 14. ve 15. yüzyıllarda toplarla donatılmış yelkenleriyle dünyaya yayıldılar. Artık olağanüstü etkili bir araç söz konusuydu. Sınırlı düzeyde mürettetabla harekete geçirilen çok büyük bir enerjiyi kontrol edebiliyor ve dünyanın her yerine sevk edebiliyorlardı. Hızlı ve ani yükselişlerinin sırrı işte burada gizliydi: Yelken kullanımındaki tecrübeleri ve sahip oldukları toplar. Gözü pek bir biçimde denizler ötesine yayılıp, Asya, Afrika ve Amerika kıyılarında hakimiyetlerini saldırgan bir şekilde kabul ettiren bu ülkeler, karada şaşılacak derecede zayıftı ve Osmanlı orduları önünde sürekli olarak geri çekiliyorlardı. Osmanlılar 1459'da Kuzey Sırbistan'ı, 1463-66'da Bosna-Hersek'i, 1468'de Arnavutluk'u, 1470'te Karadağ'ı ele geçirmiş, Macar ordusunu 1526'da Mohaç'ta yok etmiş, Viyana'yı 1529 ve 1683'te iki kez kuşatmıştı.İstanbul'daki batılı diplomatlar, 17. yüzyılın sonunda bile yeni Osmanlı saldırılarından ürküyorlardı. Avrupalılar, karadaki bu yenilgilerine rağmen savaş gemilerinin üstünlüğü sayesinde okyanusların sahibi olmuşlardı. Daha önce Zaman Makinesi adlı kitabın yayımlandığımız ünlü İtalyan tarihçi Carlo Cipolla, "bu kanlı macera"da yelken ve topun oynadığı belirleyici rolü araştırıyor.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Yelken ve Top PDF 5.27 MB İndir
Yelken ve Top EPUB 5.89 MB İndir
Yelken ve Top MOBI 4.65 MB İndir
Yelken ve Top ODF 4.96 MB İndir
Yelken ve Top DJVU 6.20 MB İndir
Yelken ve Top RAR 4.03 MB İndir
Yelken ve Top ZIP 3.72 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (2 Yorum)


Deniz savaşları üzerine bir çatışma antolojisi deği ama orta ve yeni çağ’daki gemicilik ve denizcilik faaliyetlerinin, ticaret faaliyetlerinin devletlerin seyrini ne şekilde değiştirebildiğini anlatan, hoş üsluplu bir romandır.


Ozgun bir calisma. Bir bilim tarihinden cok denizcilik ve devletler tarihi calismasini andiriyor. Denizcilik faaliyetlerinin ve dolayisi ile deniz savaslarinin devletlerin siyasi tarihinde ne kadar belirleyini olabildigi konusunu inceliyor. Tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*