Alev ve Beton

Kategori: Kültür Yazar: Mustafa Armağan Yayınevi: şule Yayınları

Alev ve Beton

  • Yayın Tarihi: 17.02.2000
  • ISBN: 9789756841471
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 215
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
En gelişmiş diye bilinen şehirlerimiz 17 Ağustos sabahı birer hayalet şehre dönünce, insanımız nicedir unutmayı seçtiği bir alternatifi yeniden düşünmeye başladı: Ev Cumhuriyet döneminin ideallerinden, dahası ideolojilerinden en şeffafı ama aslında en somutu olan betonarme yapılar ya da yaygın adıyla "apartmandı" çöken aslında. 1927'de başlayan beton çimento eksenli kalkınma projelerinin durakladığı önemli bir dönemeç oldu bu deprem. Fakat bizi 17 Ağustos'a getiren sürecin öncesinde yasaklanan ahşap ev geleneği hakimdi bu coğrafyaya. Bu evler, gariptir, 1509 tarihli depremin sonrasında depreme karşı geliştirilmiş bir tür çözümdü ve yaklaşık 400 yıl sonra şehirleri saran ateş tufanları karşısında dayanaksız kaldıkları gerekçesiyle terk edilmişlerdi. Kısacası ahşap ev paradigması bir deprem sonrasında geliştirilmiş ama yangınlar yüzünden yasaklanmıştı. Apartman ideolojisi ise yangınlar (alev) bahane edilerek gerçekte ise uluslararası çimento tekellerinin zorlamasıyla ülkemize aşılanmış ve şehirleşmenin tek ve mutlak yolu olarak zerkedilmişti beyinlere. 17 Ağustos depremi, Türkiye şehirleşmesinin sarktığı uçurumun vehametini gösteren acımasız bir ayna oldu gerçekte.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Alev ve Beton PDF 8.92 MB İndir
Alev ve Beton EPUB 9.97 MB İndir
Alev ve Beton MOBİ 7.87 MB İndir
Alev ve Beton ODF 8.40 MB İndir
Alev ve Beton DJVU 10.50 MB İndir
Alev ve Beton RAR 6.82 MB İndir
Alev ve Beton ZIP 6.30 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


araştırmacı tarihçi yazar Mustafa Armağan’dan çok farklı bir çalışma, kentleşme, betonlaşma hakkında hiç bilmediğim şeyleri öğrendim


Şehir kültürünü yansıtması açısından iyi bir eser. Mustafa Armağan ‘ın üslubu ile farklı bir tat bırakıyor. Günümüz ve geçmişi kıyaslamak için okunası güzel kitaplar arasında yerini alıyor.


Apartman kültürü, ev mimarisi ve geçmişten günümüze ev mimarisinin gelişimi hakkında sayın yazarın oldukça akıcı bir dille kaleme aldığı eseri. Okunası bir eser.


akdeniz havzasında yaşayıpta 20. yy. başlarında bu havza daki yitik yaşamları,savruluşları böylesine samimi ve yaşayarak ifade edebilen bir kalem istrati de rastladığım için çok memnunum.yitik osmanlı coğrafyasın da yaşananları bir balkan insanı gözüyle duyumsamak oldukça naif.Panait istratiyi herkese tavsiye ederim.


şunu acıkça söylemem gerkir ki bu kitaptan sonra apartman anlayışım degişti..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*