Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Çanakkale Gerçeği

Kategori: Tarih Yazar: Ellis Ashmead Bartlett Yayınevi: Yeditepe Yayınevi

Çanakkale Gerçeği

  • Derleyici: Muzaffer Albayrak
  • Yayın Tarihi: 06.08.2021
  • Orijinal Adi: Ashmead Bartlett's Despatches From The Dardanelles
  • ISBN: 9786257705974
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 272
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 21 cm
Tanıtım Bülteni
Çanakkale Savaşı klasik ifadeyle bir yabancının gözünden nasıldı? Bir İngiliz gazeteci neler yazdı? Savaşı izlediğinde yaptığı uyarılar neden kaale alınmadı? Basın aracılığıyla doğruları halka ileteceklerine neden sansürü tercih ettiler? Ellis Ashmead Bartlett’in Çanakkale Gerçeği’nde bunları, bir savaşın cephe arkasını, dışarıya uzanan yönünü öğreneceksiniz.Doğan HızlanEser, savaş esnasında millî duyguları ön plana çıkmış, Osmanlı Devleti’ne ve Müslüman Türk milletine karşı ön yargılı ve hasmâne bir görüşe sahip, hatta Çanakkale önüne gelen Müttefik ordusunu "son ve en büyük Haçlı Ordusu" olarak kabul eden bir İngiliz savaş muhabirinin, Çanakkale savaş alanından, kendi kamuoyunu bilgilendirmek üzere Londra basınına göndermiş olduğu raporlardan oluşmaktadır. Kitap, savaşın siper arkasını ve insani yönünü vermesi ve Bartlett’in şahsında İngiliz kamuoyunun savaşa bakışını aksettirmesi bakımından çok büyük öneme sahip.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Çanakkale Gerçeği PDF 11.29 MB İndir
Çanakkale Gerçeği EPUB 12.62 MB İndir
Çanakkale Gerçeği MOBI 9.96 MB İndir
Çanakkale Gerçeği ODF 10.63 MB İndir
Çanakkale Gerçeği DJVU 13.28 MB İndir
Çanakkale Gerçeği RAR 8.63 MB İndir
Çanakkale Gerçeği ZIP 7.97 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Bizdeki gazetecilerin çoğu neyse İngilizler gibi kibirli bir devletin gazetecisinden de farklı bir şey beklememek gerekir. Tarihi tarihçiler yazmalı. Bu adam gibi tamamen kendini harp şartlarındaki top atışlarının içinde bir pskoşoji ile yağıp esip gürleyip neticede Geliboluyu sinsi bir köpek gibi terk ederken 250.00 kayıp verdiğinden uzak bir anlatımda bulunmuş. Dünyanın en büyük imparatorluğu diye böbürlenirken 3-5 şilin verilse Türklerin hepsi siperlerden firar eder gibi bir yaklaşımda bulunan bu teres,cepheye Avustralyalı,Yeni Zelandalı,Tasmanyalı,Hintli,Gurka,Sih,Maori taburları getirdiğini, Fransızların Senegalli,Cezayirli,Faslı,Zühaf askerleri ile savaştığını ana vatan çocuklarının geri planda gemilerden savaşı izleme adiliğinden bahsetmemektedir. Netice itibari ile bu kitap tarafsız ama ecnebi bir yazar tarafından kaleme alınsa okunur halde olurdu.


Çanakkale şavaşına İngiliz savaş muhaberi olarak katılan Ellis Ashmead Bartlett bir çok yerde yanlı olarak yazmakta ve kendi üstünlüklerini dile getirmektedir. Ancak bazı bölümlerde de gerçekleri saklamaz..”Türk askerlerinin vurduğu ingilziler genelde yaralı kalmıyordu” burada Türklerin iyi nişancı olduklarını vurgular İngiliz savaş muhaberi..


Ellis ashmead ingiltere kamuoyuna yönelik yazdığı (Yanlı?) raporlardan oluşan bir kitap. Ama biraz ilerledikten kitabın sonlarına geldiğimizde anlıyoruz ki o dönemin komutanlarını ağır bir şekilde eleştirmişEllis ashmead in youtube da videoları da vardır o dönemin çıkarma görüntüleri biraz ilgili insanlar kaçırmamıştır eminimVe aslında daha çok belge olmasına rağmen bu belgelerin bulunduğu majestic zırhlısı askerlerimiz tarafından çanakkaleye gömülmüştürBu nedenle bu kitap okunmaya değer bir kitaptır


İngiliz savaş muhabiri Ellis Ashmead Bartlett donanma ile beraber Çanakkale’ye geliyor ve harbi her an takip ederek gazetesine yazısını gönderiyor. Bu eser, harbi kazanmak isteyen ve kaybedeceğini asla hatırına getirmeyen, haliyle kendi milletinden taraf olmakla birlikte, oldukça objektif ve yeri geldikçe düşmanını takdir eden, fakat her vesile ile galip gelmeleri isteğini devamlı beyan eden, sonunda hayal kırıklığına uğrayan bir ingilizin yazdığı, bu harbin araştırmacılarının okumalarının zaruri olduğuna inandığım ilginç bir Çanakkale harbi çalışmasıdır.


BARTLETT, ÇANAKKALE’YE DAYANAN VE İSTANBUL’U SÜRATLE İŞGAL EDECEĞİNE İNANDIĞI BU ÇOK ULUSLU GÜCÜ SON HAÇLI SEFERİ OLARAK KABUL EDÜYOR. BU İŞİ BAŞARABİLECEKLERİNDEN DE BAŞLANGIÇTA HİÇ KUŞKU DUYMUYOR. CEPHEDE KAYIT VE RAPORLAR TUTUP ÜLKESİNE GÖNDEREN İNGİLİZ SAVAŞ MUHABİRİ, DEVASA ORDU VE ŞAHİT OLDUĞU HARBİN ŞİDDETİNDEN DEHŞETE KAPILDIĞINI DA AÇIKÇA İFADE EDİYOR. KENDİ DEYİMİ İLE YARIMADAYA YAPILAN BİNLERCE SAVLO TOP ATIŞI VE AKIN AKIN ÇIKARMA HAREKATLARINDA MESAFE KAYDEDEN ORDULARINDAN GURURULA BAHSEDİP HALKIN DA MORALİNİ YÜKSEK TUTUYOR. NE VAR Kİ İŞLER İTTİFAK DONANMA VE ORDULARI İÇİN KÖTÜYE GİTMEYE BAŞLADIĞINDA ÜMİDİ YAVAŞ YAVAŞ KAYBOLUYOR HATTA SAVAŞI İDARE EDEN KOMUTA KADEMESİNE ATEŞ PÜSKÜRÜYOR, HATTA AÇIKÇA ONLARI SUÇLUYOR. ANCAK GÖZDEN KAÇIRDIĞI BELKİ DE HİÇ AKLINA GETİRMEDİĞİ MUSTAFA KEMAL KOMUTASINDA VATANINI SAVUNAN TÜRK ASKERİNE KARŞI SAVAŞTIĞI. BU DA KİTABIN SON BÖLÜMÜNDE İNGİLİZ BAŞBAKANINA ELDEN ULAŞTIRILMAK ÜZERE YAZMIŞ OLDUĞU MEKTUPTA DA GÖRÜLEBİLİR. BİR YABANCI GÖZÜYLE ÇANAKKALE HARBİNİ ANLATAN KÜTÜPHANENİZDE BULUNMASI GEREKEN BİR KİTAP TAVSİYE EDERİM.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*