Demokrasi ve Laiklik

Kategori: Siyaset Yazar: Emre Kongar Yayınevi: Remzi Kitabevi

Demokrasi ve Laiklik

  • Yayın Tarihi: 30.09.2016
  • ISBN: 9789751405814
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 152
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 1. Hm. Kağıt
  • Boyut: 13 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
'Türkiye deneyimi', dünya için neden önemli?Türkiye'deki demokrasinin başarısı için evrensel dengeleri etkileyecek?Türkiye'nin önemi sorunu, hiç kuşkusuz, 'dış dinamik' ögeleri açısından değerlendirilebilecek bir konudur.Dış dinamik ögeleri açısından da değerlendirilse, konu 'iç dinamik' ögeleriyle de ilgilidir, çünkü Türkiye'nin toplumsal, siyasal ve jeopolitik özellikleriyle yakından bağlantılıdır.Türkiye'nin önemini, üç ayrı anabaşlık altında irdelemek olanaklıdır. Bunlardan biri 'jeopolitik', öteki 'ekonomik', sonuncusu da 'siyasal-kültürel' boyuttur.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Demokrasi ve Laiklik PDF 6.31 MB İndir
Demokrasi ve Laiklik EPUB 7.05 MB İndir
Demokrasi ve Laiklik MOBİ 5.57 MB İndir
Demokrasi ve Laiklik ODF 5.94 MB İndir
Demokrasi ve Laiklik DJVU 7.42 MB İndir
Demokrasi ve Laiklik RAR 4.82 MB İndir
Demokrasi ve Laiklik ZIP 4.45 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Muazzam makalelerin bir arada olduğu değerli bir eser.


Demokrasinin uygulanabilmesi için (temsili de olsa) Laiklik’in ön şart olduğunu anlatan, makalelerden oluşmuş kongar derlemesi.


Şu demokrasi ve laiklik hakkında kalem oynatmayan yok. Ancak bu kalem oynatanların bazıları karşı düşünceye özgürlük söz konusu olunca demokrasiyi “laiklik tehlikede” sınıfına sokup eritmeye çalışır. Bu fikirde olanlardan biride bana göre Emre Kongar. Kendisi, ülkedeki başörtülü öğrencilerin eğitim dramına her dönem “Kamusal Alan” savunması yapmış, laiklik teriminin arkasından demokrasi havarisi kesilmiştir. İşte bu kitapta da aynı samimiyetsizliği ziyadesi ile hissettim. Bu eserle sayın Kongar’ın demokrasi anlayışı havada kalmıştır bana göre…


Emre Kongar’ın ana fikri “laiklik kendi inancına inanmaya başkasını zorlamamaktır” olan kitabıdır. Cumhuriyet gazetesindeki makalelerin derlemesi olduğu için çok kuramsal değildir


Öncelikle eleştiri yazan sanemcan07′ ye hiç mi hiç katılmıyorum. Çünkü şuna emin olun ki Demokrasi ve Laiklik gibi kavramların açılımlarını yaparak Emre Kongar bütün kareleri yerli yerine koymaktansa bence bizzat bu kavramların içini boşaltmış. Eğer bir yazar demokrasinin aslında zorlayıcı unsurları olduğunu ve yasakçılığını savunuyorsa ve demokrasi aslında bir yasaklar silsilesidir ayrıca, gibi sözler ediyor ise bu yazarın demokratikliğinden ve demokratikleşme sürecindeki katılımından kuvvetli şüpheler doğacaktır. Demokrasi eğer Kongar’ ın anlattığı gibi algılanırsa kesinlikle bu insanların demokrasiye olan inançlarını yitirmelerine de neden olacak bir unsur olarak karşımıza dikilecektir. Hakeza Laiklik kavramını da Emre Kongar tanımlarken hep yanlı kalmıştır. Zaten şahsi düşünceme göre de Emre Kongar bir anlamda aslında olamayan iki karşılıklı grubu kendisi oluşturarak taraf olan şahsiyetlerden biridir. Laiklik kavramını kullanışı ve anlatımları dahi aslında bir taraf oluşturma ve bu oluşan taraflardan kendisine uygun olanın içerisinde yer alma kaygısından öteye gidememiştir. Bu haseple kesinlikle Emre Kongar bu kavramların içini boşaltanlardan biridir. Ama onun sesi ve görüşleri de dinlenmeye değer ve kendi alanında ve kendi fikri mücadelesinde önemli olan sözlerdir. Ancak her ne kadar kendisine katılmasamda düşüncelerini açık açık söylemesinden yanayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*