Dilenci

Kategori: Edebiyat Yazar: Necib Mahfuz Yayınevi: Bordo Siyah

Dilenci

  • çevirmen: Erdal Alova
  • ISBN: 9789758688647
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 160
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 11 x 21 cm
Tanıtım Bülteni
1950’li yılların başında, Kahire’de geçen Dilenci’de Mahfuz, gençliğinde ateşli bir devrimci olan, ama orta yaşlarında toplumsal gelişmenin gerisinde kalmış, aklın gelgitleri içinde bunalmış, vicdanı kararmış Ömer’in yaşadığı psikolojik işkenceyi konu alıyor. Hayatını yenilemeye çalışan Ömer, çözümü bir dizi gönül serüvenlerinde ararken işini ve ailesini ihmal eder. Ama böylesine bir yaşam tarzı onu kurtarmaktan çok; giderek, kendisine ve yaşama yabancılaşmasını getirir. Mahfuz, okuru yalnızca ana karakterin psikolojisine yöneltmekle kalmıyor; sanat ile bilim, idealizm ile gerçekçilik arasında yolunu bulmaya çalışan bir ulusun vicdanını da irdeliyor.Kendisine Nobel Edebiyat Ödülü’nün verildiğini duyan Mahfuz, "Mısırlıları kutlarım, onların küçük bir adamı büyük bir ödül kazandı," demiştir.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Dilenci PDF 6.64 MB İndir
Dilenci EPUB 7.42 MB İndir
Dilenci MOBİ 5.86 MB İndir
Dilenci ODF 6.25 MB İndir
Dilenci DJVU 7.81 MB İndir
Dilenci RAR 5.08 MB İndir
Dilenci ZIP 4.69 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Hayatın anlamını arayan bir şeylerin ona bunu göstermesini bekleyen Ömer’in çektiği çileleri, felsefi yorumlar eşliğinde anlatan yazar aynı zamanda Nobel ödülü de almış bir Mısırlı yazar.Necip Mahfuz psikoloji,felsefe,siyaset ve durgunluğun farklı sınırlarında gezinen bir anlatım tarzıyla geliyor Dilenci.Buyrun okuyun…


Bu kitabın Nobel ödülü almasına hiç şaşırmamak gerekiyor. Orhan Pamuk gibi kişilerin bile Nobel aldığı dünyada Necip Mahfuz’un almaması ayıp olurdu.Bu kitaba ödül verenler acaba bu kitabı okudular mı diye de sormaktan alamıyorum kendimi.Şair Ömer gerçekten çok garip bir karakter ve okurken beni de bunalttı. Ömer’in psikolojisi gerçekten bozulmuş bir durumda ve karısı Zeynep’e yaptıkları Zeynep’in haketmeyeceği şeyler.Kısacası bana göre sıkıcı ve vasatın altında bir roman.


hayattan hayat dilenen,anlamını göstermesini bekleyen Ömer’in çektiği psikolojik işkenceleri ve yaptığı felsefi yorumları…Tipik bir Necip Mahfuz anlatımı;psikoloji ve felsefe ve tabi siyaset içiçe…Ömer hayatı iyice anlamsız bulmaya başlar,hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelir.doktor arkadaşı ona kilo vermesini tavsiye eder.kilo vermiştir ama iç sıkıntıları da gitgide artmaktadır.artık eşi bile ona yabancı gelmektedir. önceleri bu halden kurtulmak için başka gönül ilişkilerine girer.ailesini terkeder.ama aradığı şeyi bu iişkilerde de bulamaz insanlardan uzağa gider,inzivaya çekilir…Yazarın okuduğum iki kitabında da bir anlam arayışı var,her ne kadar ortada bir olay olsa da,bu olaylar sanki yazarın felsefi düşüncelerini aktarabilmesi için birer aracı gibi.yani olaylar feslefeden beslenmiyor da felsefe olaylardan besleniyor gibi.ayrıca bir adamın kurulu düzenini bozup, günübirlik ilişkilere girmesinde nasıl bir anlam arayışı olur,bunu da anlamış değilim.bence bu arayışı gönül ilişkilerinde değil de başka bir mecrada yapsaydı kitap,daha özgün ve ilginç olurdu, daha lezzet alınarak okunabilirdi.


Necip Mahfuz geçenlerde vefat etti. Allah rahmet eylesin.Dilenci kitabını yarısına kadar okuyabildim. Methini duymuş, merak edip okumaya çalıştımtım. ı, ıh!… Gitmiyor.Necip Mahfuz bu kadar övülünce insan daha bir akıcılık bekliyor. Ne yalan söyliyeyim, Bunu ondan bulamadım.


Kariyer, para, aşk… herşeye sahip olan ama bir çok şeye olan inancını yitirmiş, ne istediğini bilmeyen  bir adamın gerçeği arayışını ve iç hesaplaşmasını yansıtan bir kitap okudum.
Zaman zaman sıkılıp kopukluklar yaşasam da ana karakterimizin ruh halini ve içsel hesaplaşmasını güzel yansıtmış yazar.
İmkan oldukça Necib Mahfuz okumaya  devam …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*