Ekmek Aslanın Ağzında: Osmanlı Şehirlerinde Hayatlarını Kazanmak İçin Mücadele Eden Zanaatkarlar
Tanıtım Bülteni
Ekmek Aslanın Ağzında, Osmanlı tarih çalışmalarında uzun süre ihmal edilmiş bir alana, Osmanlı coğrafyasında el emeğiyle üretim yapmış ve hayat mücadelesi vermiş “zanaatkâr”ların hayatlarına odaklanan araştırmalardan oluşuyor.İktisat tarihinin coğrafi bilgi sistemi gibi yeni araştırma yöntemleriyle, sosyal tarih ve arkeolojiyle yaratıcı şekillerde birleştirildiği bu makalelerden, İstanbul’dan Şam’a, Kahire’den Kütahya’ya kadar Osmanlı şehirlerinin sokak ve çarşılarında yüzyıllarca faaliyet göstermiş terzihane ve hamamlarda, marangozhane ve kahvehanelerde, fırın ve değirmenlerde, ayakkabıcı, berber, bıçakçı, demirci, mumcu, sahaf, kasap, kürkçü ve attâr dükkânlarında gündelik hayatın neye benzediğini, esnafı birbirine ve devlete karşı koruyan idari-ahlaki-manevi örgütlenmenin, yani “lonca” sisteminin nasıl işlediğini, nasıl bir dönüşüm geçirdiğini ve sonunda nasıl çözülüp yok olduğunu öğreniyoruz.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
çok başarılı bir çalışma akademik içeriği zengin kaynak kitap niteliğinde bir çalışma
Faroghi’nin Osmanlı iktisadi ve sosyal tarihine yönelik dikkate değer eserlerinden bir başkası
Farklı isimleri bir araya getirmiş kitapta, spesifik bir alandaki konulara yönelinmiş. Araştırmacılara hitap ettiğini düşünüyorum.
Suraiya Faroqhi’nin tarihçiliğini sevenler, bu kitaba bayılacaktır. Bir çok makale ile, Osmanlı’nın zanaatkâr dünyasının içine dalabilirsiniz..
Osmanlı esnafı hakkında alanında uzman kişilerin toplu yazıları gayet verimli.