Kum Kitabı

Kategori: Edebiyat Yazar: Jorge Luis Borges Yayınevi: Iletişim Yayınları

Kum Kitabı

  • çevirmen: Yıldız Ersoy Canpolat
  • Yayın Tarihi: 01.05.2018
  • Orijinal Adi: El Libro di Arena
  • ISBN: 9789750512360
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 143
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13 x 19 cm
Tanıtım Bülteni
Borges’in 1975’te yayımladığı Kum Kitabı, yazarın otobiyografik öğeleri fantastik edebiyatla harmanladığı son öykü kitabıdır. Mitolojik kahramanların, büyülü olayların, fantastik me  kânların iç içe geçtiği Kum Kitabı, Borges’in engin hayal gücünün ve edebi dehasının izini sürüyor. Esere adını veren “Kum Kitabı” adlı fantastik öykü, büyülü bir kitaptan bahsediyor. Bilinmeyen bir dilde yazılmış olan bu öykü sonsuzdur; sayfalarıçevrildikçe sonuna yeni sayfalar eklenir. Tıpkı kum gibi ne başı ne sonu vardır...Borges’in görme becerisini kaybettiği yıllarda, sekreteri ve hayat arkadaşı Maria Kodama’nın yardımıyla yazdığı Kum Kitabı yazarın olgunluk çağının en önemli eseridir. Kitabın sonunda, Borges’in esin kaynaklarını ve kendi eseri hakkındaki samimi yorumlarını içeren sondeyiş yer alıyor.“Borges’siz bir Latin Amerika edebiyatından bahsedilemez.”CARLOS FUENTES
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kum Kitabı PDF 5.94 MB İndir
Kum Kitabı EPUB 6.63 MB İndir
Kum Kitabı MOBİ 5.24 MB İndir
Kum Kitabı ODF 5.59 MB İndir
Kum Kitabı DJVU 6.98 MB İndir
Kum Kitabı RAR 4.54 MB İndir
Kum Kitabı ZIP 4.19 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Sondeyiş’te, “Henüz okunmamış öykülere öndeyiş yazmak hemen hemen olanaksız bir iştir, çünkü önceden yapılması pek doğru olmayan öykü kurgularının çözümlenmesini gerektirir.” (s. 105) diyen dayımız, Babil Kitaplığı için yaldır yaldır yazdığı ön deyişlerle kendini cortlatsa da, bazı bazı keyif kaçırsa da bunlar lazım, çünkü adamın her türlü deyişinde bir şeyler arıyorsunuz, bir öykü veya anı kırıntısı. Kütüphanede bir ömür geçiren adamdan daha azını beklemek olmazdı.
Kurgusal metinler için ön deyiş cinayettir. Güdülürsünüz, metnin sonunda çıkacağınız yerden bambaşka bir yerde bulabilirsiniz kendinizi ve hatta bulduğunuz yer hiç hoşunuza gitmeyebilir. Ön deyişi isterse yazar hakkında yıllar boyunca araştırma yapmış biri yazsın, böyle acayip manyak bilgiler versin, okuma ediminin özgürlüğünü okurun elinden alınır. Bir anlamda metnin gardiyanı olur ön deyiş, parmaklıklar arasından gördüğünüzü anlamaya çalışırsınız.
Bazı bazı otobiyografik, fantastik hikâyeler var. Saygı duruşları var, sonsuzluk var, var da var. Bir de aralara serpiştirilmiş bazı metinler var ki iyi bir avcıysanız birini bile kaçırmak istemeyeceksiniz. Ne yazık ki hepsine ulaşılabileceğini sanmam.Borges zannediyorum, örtük olsa bile, okuruna yol göstermekten zevk alan bir yazar. Eh, yazarların ne okuduğunu merak ederiz, o kitapları biz de okumak isteriz ama Borges konusunda biraz şanssızız, kütüphane çalışanı değilsek tabii.
Borges’in anlatıcı olarak, “Bak bu hikâye yaşandı tamam mı, yemin ediyorum gerçek,” deyişleri bir yana, neden olmasıncılık belli. Elbet bir zaman, bir yerde yaşanmış olaylardır bunlar, Borges vaka olarak inceler gibi yapıyor alayını. Bir arşivci, hatta vakanüvis. Animatrix’in bir bölümünde gerçekliği sorgulayan birine verilmiş bir cevabı hatırladım şimdi: “Neyin düş, neyin gerçek olduğunu bilmiyorum. Tek bildiğim, bunların benim aklımın ürünü olduğudur.” Aşağı yukarı böyle bir şeydi.
Ne diyeyim, sıkı fantazya okurlarını kesmeyecek bir kitap ama Borges’in düş gücü kendisine bağımlı kılacak ölçüde. Bir kitapla hüküm vermiyoruz, okumaya devam ediyoruz.


bazı öyküler gerçekten çok güzeldi yazardan başka kitaplarda okuyacağım.


Borges… Ne desek boşuna. Taklit etmeye çalışıyoruz ancak.


içinde güzel öyküler var


Bir iki öyküsü sıkıcı olabilir ama genel anlamda güzel bir kitap.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*