Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset

Kategori: Siyaset Yazar: Dücane Cündioğlu Yayınevi: Kaknüs Yayınları

Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset

  • Yayın Tarihi: 15.12.2005
  • ISBN: 9789752560659
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 176
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 21 cm
Tanıtım Bülteni
Biz ezan'ın Türkçe okunması aleyhinde değiliz. Fakat bunun luzumsuz bir külfet, faydasız bir teşebbüs olduğuna inanıyoruz. Çünkü Türk'ün bildiği ve benimsediği Ezan-ı Muhammedi Arapça değil fakat İslamca'dır ve İslamca olduğu için hem Arapça'dır, hem Türkçe'dir, hem Acemce'dir; hatta hem Hintçe'dir, hem Çince'dir. O, bir müşterek dildir ki bu camiaya bağlı olanların hepsi anlarlar, kelimelerini belki akılları kavrayamaz, fakat ruhları kelimelerin içyüzlerini kavrar. Allahu Ekber Arapça değil, İslamca'dır ve İslamca olduğu için Türkçe'dir.Ömer Rıza Doğrul7 Kasım 1947
Satıcı Kitap Adı Bağlantı
Trendyol Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
Kitapyurdu Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
D&R Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
Idefix Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
BKM Kitap Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
Hepsiburada Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
Gittigidiyor Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
N11 Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
Amazon Türkiye Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset Satın Al
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset PDF 7.30 MB İndir
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset EPUB 8.16 MB İndir
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset MOBİ 6.45 MB İndir
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset ODF 6.88 MB İndir
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset DJVU 8.59 MB İndir
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset RAR 5.59 MB İndir
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset ZIP 5.16 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde din ve siyasetin nasıl bir ilişki içinde olduğunu ortaya koyan güzel bir eser.


Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Din ve Siyaset – Dücane Cündioğlu:“Gerçeklerden kaçılmamalı… ne yüceltilmeli, ne yere batırılmalı… Hepsinden önemlisi, bu tarihin bizim tarihimiz olduğu unutulmamalı. O halde “ben”, kendi ben’inden, hele hele o ben’i ortaya çıkarmış, beslemiş ve büyütmüş olan biz’den asla kaçmamalı!” diyor Dücane Cündioğlu. Bu kitap, yazarın “Bir Siyasi Proje Olarak Türkçe İbadet I” adlı eserinin sadeleştirilmiş ve müstakil olarak yeniden yayınlanmış hali. Genel okuyucuya hitap eden şekli… Anadolu’ya çekilen, küçülen, büyük bir devletin yeniden ve farklı bir yapıda kurulması serüvenini din ve siyaset perspektifinden sunan bu eser, aslında muhteva olarak sadeleştirilmiş olsa da pek çok konuda bildiklerimizin aksiyle bizi yüzleştiriyor. Özellikle yakın tarih konusundaki yetersiz bilgimiz gün yüzüne çıkıyor. Olayları olduğu şekliyle, bağlamı ile birlikte değerlendirmekten çok uzağız. Eseri okuyunca bunu daha iyi kavramak söz konusu… Şunu da unutmamak gerekiyor ve yazar bu bakışı da zaten geliştiriyor; tüm bu yaşananların dünyadan ve dünyada yaşanan siyasi gelişmelerden bağımsız yorumlanmaması gerektiği… Yazarın diğer kitaplarında da kendini sürekli hissettiren bir önemli konu var: Tarihi bilmek… Kadim olanı keşfetmek, bağlamı olmayan fikirlerin hakikatten kopukluğu, eskinin inkâr edilerek yok sayılamayacağı ve bugünü inşa etmek hususunda mutlaka kadimden faydalanılması gerektiği… Kitap bazı konuları “demek bu yüzden böyle olmuş” şeklinde açıklığa kavuştururken, “acaba başka başka sebepler de var mıdır ve bu belgeler gerçeği ne kadar yansıtıyor?” diye düşünmekten de kendinizi alamıyorsunuz. Belki de bu, zihnimizde oluşan ve yıkılmasını istemediğimiz imajlara bağlılıktan kaynaklanıyor olabilir. Kitabın güzel bir yönü daha var ki, yakın tarihe ilişkin farklı okumalar yapma ihtiyacı hissettirmesi… Bu eser, yazarın bu konu etrafındaki diğer kitapları okunduğunda daha iyi kavranacaktır. Nasiplenmek isteyenlere tavsiye ederim.


Doğrul’un hükmünü ilk cümlesini kabul etmemek şartıyla tasvip edebiliriz zira Ezan ne İslamcadır ne de Türkçe;aksine Doğrul’un tekzibettiği Arapçadır. ve biz böyle olduğu için takdis eder ve güzellik sayarız. bunu tartışmaya kalkmak zannediyorum bizi İslamlığın mı önce Türklüğün mü önce geldiği çıkmazına getirir ve bu çokları tasvip etmese bile İslamlığın lehine sonuçlanacağından sadece sükutla geçiştirilmeyi icab eder. Dücane bey pek muhataralı bir iktibas yapmış…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*