Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Orta Asya Türk Cumhuriyeti

Kategori: Tarih Yazar: Kolektif Yayınevi: Alfa Yayınları

Orta Asya Türk Cumhuriyeti

  • çevirmen: Prof. Dr. Mim Kemal Öke
  • Yayın Tarihi: 30.03.1999
  • ISBN: 9789753161824
  • Dil: TÜRKÇE
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
Tanıtım Bülteni
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri belki "Demir Perde"nin en aralanmaz ücrasıydı, bir zamanlar... Tarihi paylaştığımız dönemler dışında pek bir şey bilmiyorduk haklarında. Hayal dahi edilmesi mümkün olmayan hürriyetlerine kavuşmaları ile pek çok açıdan olduğu gibi akademik birikimimizle de hazırlıksız yakalanmıştık. Kendi soydaşlarımızın hallerini yine de yabancı -öncelikle Batı- kaynaklardan mı öğrenecektik? Hele, onların akibetlerinin Tükiye Cumhuriyeti açısından şimdi ve ileride hayati olduğunu bile bile. Önce önümüzdeki "vakıa"yı tanımalıydık. Orta Asya Türk cumhuriyetleri bir "geçiş süreci" yaşıyorlardı. Hem de çok boyutlu bir tranformasyon. İlkin, ideolojik ağırlıklı kollektif ekonomik sitemden -komünizmden- "çözülüş" yaşanıyordu.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Orta Asya Türk Cumhuriyeti PDF 6.23 MB İndir
Orta Asya Türk Cumhuriyeti EPUB 6.96 MB İndir
Orta Asya Türk Cumhuriyeti MOBI 5.49 MB İndir
Orta Asya Türk Cumhuriyeti ODF 5.86 MB İndir
Orta Asya Türk Cumhuriyeti DJVU 7.32 MB İndir
Orta Asya Türk Cumhuriyeti RAR 4.76 MB İndir
Orta Asya Türk Cumhuriyeti ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (2 Yorum)


Kitap, 1991’den bugüne bağımsız olan Türk Cumhuriyetlerini hakkında ayrıntılı ve oldukça kaliteli 10 değişik yazardan 10 makaleyi barındırıyor… Piyasada olan Türk Dünyası ile ilgili kitaplar arasında oldukça önemli bir eser olduğunu söyleyebilirim…Orta Asya ile ilgileniyorsanız, okunmanız gereken bir eser…


Rusya’nın özellikle etnik Ruslar için tehlike olarak görüldüğü Orta Asya’da esen milliyetçilik rüzgarları aslında intikam duygularıyla Rusya’ya karşı başlatılan bir başkaldırı hareketi değil, eşitsizlikleri bertaraf etmeye ve kendi ülkelerinde doğal haklarını kazanmaya yönelik hareketlerdir. ayrıca Diğer bir açıdan, tarihsel boyutla bir değerlendirme yapacak olursak hiçbir devlet topraklarının bir kısmından vazgeçmeyi kabul etmez. Türkiye’nin günümüzde Kıbrıs’ta verdiği mücadele bunun en iyi örneğidir. 20.yy.ın içindeki Orta Asya’daki milliyetçi çatışmalar da bunun gibidir. Sovyet Milliyetçiliği (!) Birliğin kapsadığı bölgelerin tümünde tek bir ulus inşa etmenin resmi ideolojisiydi; oysa günümüzde, Sovyet sonrasında ortaya çıkan devletlerin her birinde kendi milliyetçi ve milliyetçilik karşıtı tutumların yaşamaya devam ettiğini görmekteyiz. nitelik makalelerle dolu bu çalışmanın en ilginç yanı da şudur:Orta Asya’daki bugünkü sınırlar çizilirken de milliyet, kültür, din, dil ve ekonomik şartlardan çok Komünist Partisi Merkezi’nin amaçları göz önünde bulundurulmuştur. Bu amaçların temelinde de halan daha Stalin diktatörlüğünün büyük tehlike olarak gördüğü Türkçü ve İslamcı hareketlerin önlenmesi ve bunun içinde Türk Devletlerinin dil, kültür ve ekonomik bağımsızlık açısından farklı kısımlara parçalanması oluşturuyordu düşüncesinin bütün makalelerde aynı yolda kesişmesi olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*