Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Osmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar

Kategori: Tarih Yayınevi: Selenge Yayınları

Osmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar

    Tanıtım Bülteni
    Osmanlı Devleti, bir dünya imparatorluğuna dönüşüm sürecinde, kendi iç dinamiklerinden yararlandığı gibi kendi dışındaki dünyanın dinamiklerinden de her devirde yararlanmaya çalışmıştır. İmparatorluklar çağının en büyük teşekküllerinden biri olan Osmanlı Devleti, dünyanın dört bir köşesindeki bazı insanlar için kimi zaman bir sığınak, kimi zaman da yükselmek için ideal fırsatlar sunan cazip bir çekim merkezi olmuştur. Osmanlı Devleti adına hizmet eden yabancılar “öteki” kimlikleri nedeniyle çoğu zaman Türk tarihinin önemli öznelerinden sayılmışlardır. Yeni kimliklerine ayak uydurmakta gösterdikleri maharete rağmen “yabancılar” her zaman şüpheyle bakılan karakterler olmaktan da kurtulamamışlardır. İşte tam da bu nedenle, onların gizemli ve çalkantılı yaşam hikâyeleri dün olduğu gibi bugün de ilgi çekmektedir. Yabancı aktörler zaman ve mekâna göre değişiklik gösterse de Osmanlı Devleti, sınırları dışındaki dünyanın beyinlerine kapılarını her dönemde açık tutmuştur. Doğu ve Batı’nın kesiştiği bir coğrafyada yer alan Osmanlı Devleti, bazen Venedikli elçiler, bazen Raguza’da kendisine bağlı Hristiyanlar, kimi zaman Kırım’ın ötesindeki bozkırların göçebeleri ve az da olsa Basra’da ve Afrika’nın az bilinen ülkelerinde yaşayan insanlar ile bağ kurabilmiştir. Böylece Osmanlı Devleti daha kuruluşundan itibaren, yıkılana kadar, birbirinden çok farklı geçmişleri olan yabancıları çeşitli devlet görevlerinde istihdam etmiştir. Murat Hanilçe ve Yunus Emre Tekinsoy editörlüğünde, alanında uzman araştırmacıların müşterek katkılarıyla yayıma hazırlanan Osmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar başlıklı bu çalışma, farklı zamanlarda sınırları aşıp Osmanlı topraklarına ulaşan ve çeşitli alanlarda devlet hizmetine giren yabancıların küçük bir kısmının hikâyelerinden oluşmaktadır. Üç bölümden müteşekkil kitabın birinci bölümü, kavramsal açıdan yabancılar ve Osmanlı Devleti’ne yaptıkları genel katkıyı içeren üç yazıdan oluşmaktadır. İkinci bölüm, yabancıların Osmanlı Devleti’ne kurumsal katkılarına odaklanmaktadır. Bu bölümde dört yazıya yer verilmiştir. Yazılardan ilki Darülfünun’da Almanlar, ikincisi Osmanlı posta teşkilatında yabancı uzmanlar, üçüncüsü kültür ve sağlık alanında istihdam edilen Avrupalılar, dördüncüsü ilk dönem Osmanlı mimarisinde yabancıları konu edinmektedir. Bu yazılardan bilhassa üçüncüsü Nizam-ı Cedit’ten Birinci Meşrutiyet’in ilanına kadar geniş bir zaman diliminde Osmanlı Devleti’ne hizmet eden yabancılara yer vermektedir. Üçüncü bölüm, Osmanlı Devleti’nin hizmetine giren yabancıların yaşam hikâyelerine ayrılmıştır. Bu bölümde sırasıyla Belçikalı Vikont Eugene, Başhoca İshak Efendi, İbrahim Müteferrika, Schneider Efendiler, Dimitri Kantemir, Humbaracı Ahmed Paşa, Mehmed Kani Paşa, Rüstem Paşa, Kılıç Ali Paşa, Amiral Arthur Limpus, Musa Akyiğitzade, Ali Ufkî ve Doktor Davis’in kişisel hayat hikâyeleri ve Osmanlı Devleti’ne yaptıkları katkıları içeren on üç yazı bulunmaktadır.
    SatıcıKitap AdıBağlantı
    TrendyolOsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    KitapyurduOsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    D&ROsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    IdefixOsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    BKM KitapOsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    HepsiburadaOsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    Nadir KitapOsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    N11Osmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    Amazon TürkiyeOsmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar Satın Al
    Kitap AdıFormatBoyutBağlantı
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarPDF6.23 MB İndir
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarEPUB6.96 MB İndir
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarMOBI5.49 MB İndir
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarODF5.86 MB İndir
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarDJVU7.32 MB İndir
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarRAR4.76 MB İndir
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarZIP4.39 MB İndir

    ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

    Kitap AdıFormatBoyutBağlantı
    Osmanlı Devleti Hizmetindeki YabancılarPDF6.23 MB İndir

    Sponsorlu Kitaplar: Tamamı Ücretsiz 10 Kitap

    Kitap AdıFormatBoyutBağlantı
    Belki de Sevemedik - 1PDF6.23 MB İndir
    Belki de Sevemedik - 2PDF5.80 MB İndir
    Belki de Sevemedik - 3PDF6.10 MB İndir
    Sadece Allah'a Bırak - 1PDF5.10 MB İndir
    Sadece Allah'a Bırak - 2PDF5.50 MB İndir
    Sadece Allah'a Bırak - 3PDF5.80 MB İndir
    Bir Yudum AşkPDF4.75 MB İndir
    Dua Gibi SevPDF5.40 MB İndir
    Sessizlik Artık SensizlikPDF5.90 MB İndir
    Yüreğin Yorgunluk GörmesinPDF5.65 MB İndir

    Benzer Kitaplar




    Kitap Yorumları - (5 Yorum)


    İyi bir derleme olmuş .Konuya ilgi duyanlar kaçırmasın.


    Çalışmada yer alan akademisyen ve araştırmacıların alanlarına vakıf oldukları ve ana kaynakları inceleyip değerlendirebilecek Lengüistik yeterliği taşıdıkları anlaşılmaktadır. Özellikle editörler Hanilçe ve Tekinsoy’un, çalışmanın inşasında belirli bir yönteme ve bilimsel etik değerlere bağlı kaldıkları da net bir şekilde görülmektedir.


    Makalelerden oluşan bir eser. Osmanlının hizmetine girmiş bazı kişilerden yola çıkarak bazı çıkarımların yapıldığı güzel bir eser.


    Murat Hanilçe ve Yunus Emre Tekinsoy hocaların editörlüğünde hazırlanan “Osmanlı Devleti Hizmetindeki Yabancılar” adlı kitap, yabancı asıllı olup, bir şekilde Osmanlı Devleti’ne hizmette bulunan önemli tarihî figürler hakkında kaydadeğer incelemeleri ele almaktadır. Bu eser, devletin gerilemeye başlamasından son döneme kadar süren ve çöküş paradigmasının ana unsurlarından biri olarak gösterilen Osmanlılar Batı’yı takip etmedi sorusuna önemli cevaplar sunmaktadır. Kıymetli ve farklı incelemelerin yer aldığı bu çalışmanın literatüre oldukça önemli katkılar sunacağı açıktır. Her kesime hitap eden eser, rahatlıkla okunabilecek cinsten. Osmanlı tarihine ilgi duyan okuyucuların kütüphanelerinde bulunması gereken bir kitap olduğuna inanıyorum. Rahatlıkla tavsiye edebilirim.


    Üniversite ders aldığım iki kıymetli Murat HANİLÇE ve Yunus Emre TEKİNSOY hocalarımın editörlüğünde çıkan bu bu kitabı gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ederim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    *

    *

    *