Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Protagoras

Kategori: Felsefe-Düşünce Yazar: Platon(Eflatun) Yayınevi: Sosyal Yayınları

Protagoras

  • çevirmen: Prof. Nurettin Şazi Kösemihal
  • Yayın Tarihi: 29.08.2001
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 84
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 12 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Platon, onu okuyanlar için büyük bir zevk, hatta büyük bir neşe kaynağıdır. Onun, eşsiz bir şekil mükemmelliği ile yine eşsiz bir düşünce derinliğinin birleşmesinden oluşan diyalogları, zaman aşımına kafa tutarcasına günümüze kadar gelmişlerdir. Platon'un eserleri hiç yaşlanmamış, tazeliğini ve canlılığını -uzak bir geçmişte ilk yazıldıkları günlerdeki gibi- korumuşlardır. Sokrates'in yurttaşlarını rahatsız eden, hattâ sabırlarını taşırtıp öfkelendiren soruları: Erdem nedir? Cesaret nedir? Dindarlık nedir? Ne demeye gelir bu deyimler ve bunlar gibi daha birçokları? Günümüz insanları için de aynı derecede rahatsız edici ve akıl karıştırıcı sorulardır.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Protagoras PDF 3.49 MB İndir
Protagoras EPUB 3.90 MB İndir
Protagoras MOBİ 3.08 MB İndir
Protagoras ODF 3.28 MB İndir
Protagoras DJVU 4.10 MB İndir
Protagoras RAR 2.67 MB İndir
Protagoras ZIP 2.46 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Kitap Yorumları - (4 Yorum)


Platon’un bu diyalogunda Sokrates ile onun görüşlerine tters düşen Protogoras ile çatışması anlatılmıştır…


Platon’nun okuduğum ilk eseri.Felsefeye ufak ufak adım atmak isteyenlere tavsiye edilebilir bir eser denebilir.Platon yazdığı bu tip eserlerde bir felsefe meclisindeki konuşma metinlerini ön plana çıkarmış.Bu kitapta Socrates Protagoras arasındaki tartışmayı ele almış.Anlaşılması çok zor olmayan ama birazcık ta insanı düşündüren bir eser.


Protagoras Platon’un yalın diyalogları arasında sayılabilir. Bu metinde Sokrates bir sofistle karşı karşıya gelir ve aslında ondan bilgi edinmek amacındadır. Ama konuşma ilerledikçe sofistin hiç bir bilgiye sahip olmadığı ve sofistliğin bir meslek olmadığı anlaşılır.


Platonun hayati 3’e ayrilir, 1-genclik, 2-olgunluk, ve 3-yaslilik. bu kitap genclik donemini (socrates’den etkilendigi donem) en son eseridir. Protagoras -> Sufist demektir. (o zamanlarin kanaatiyle “baskalarinini konusmakta usta kilmayi bilen kisi”)-insanlar mesleklerde, ferdi bireysel yetenekler edinir ama beseri konularda (Politicak, guzel soz soylemek gibi) her insan kendi uzmanligina bakmaksizin konusur-Her seyin, bircok degil bir karsiti olur (kotu-iyi gibi)-Dil felsefesiyle ilgili paragraflar var (ornegin “iyi” ve “gercekten” kelmelerinin semantik ve syntaxteki anlamlariyla ilgili (“Suphesiz”) ve siirlerle de ilgili-bilim, insani emri altinda alabilen guzel bir sey midir? (o zamanlar bu dogru kabul ediliyormus ve coklari da inadindan aksini iddia ediyormus)-zevk daha buyuk zevkten alikoyunca veya dogurdugu zevkten daha buyuk acilara surukleyince kotu birsey oluyor. (aci icinde gecerli)- insan hos bir hayat yasiyorsa ve zevk icindeyse bu aslinda cahilliktir, cunku hic kimse yoktur ki yaptigi isten daha iyilerinin bulundugunu bilsin ve bunu yapmasin -iste butun bu yukaridaki konular bir hikayeenin icinde anlatiliyor (aslinda o devirde cok meshur olan laf yaristirma da denebilir)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*